1725
Εκφραστές της σκληρής γραμμής για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, με διαδοχικές τους δηλώσεις, Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης - πώς απάντησαν στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ | INTIMEnews

Αδωνις: Μνημείο θράσους να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για Αμυγδαλέζα – Βορίδης: παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται προστασίας

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 17:53
Εκφραστές της σκληρής γραμμής για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, με διαδοχικές τους δηλώσεις, Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης - πώς απάντησαν στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ
|INTIMEnews

Αδωνις: Μνημείο θράσους να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για Αμυγδαλέζα – Βορίδης: παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται προστασίας

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 17:53

Στον απόηχο των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος -και όχι προσφυγικού, όπως επανέλαβε και την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος-  οι υπουργοί Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης έδωσαν με διαδοχικές τους δηλώσεις στον Τύπο, το σύνθημα της σκληρής γραμμής έναντι των παράνομα εισερχόμενων στη χώρα αλλοδαπών.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για «λαθρομετανάστες που δε δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια». Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα για το λεγόμενο push back –  το δικαίωμα δηλ. να εμποδίσει μια βάρκα με μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Καταγγέλλοντας ως υπεύθυνο για την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια (και τα υπόλοιπα κέντρα υποδοχής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου) τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι με βάση νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο χρόνος που απαιτείται για να απελαθεί από τη χώρα μας ένας μετανάστης φτάνει στα δέκα (!) χρόνια, ενώ με το σχετικό νόμο που θα φέρει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο χρόνος που θα απαιτείται, θα μειωθεί στους έξι μήνες.

Υπό τα δεδομένα αυτά εκτίμησε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών

Οσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται εφεξής για τους όλους νεοαφιχθέντες, δήλωσε ότι σε πρώτη φάση θα γίνεται ένας διαχωρισμός ανάμεσα στους ανθρώπους που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά και θα χωρίζονται σε πρόσφυγες με υψηλό και χαμηλό προσφυγικό προφίλ. Αυτοί που έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ και στην ουσία πρόκειται για λαθρομετανάστες θα μπαίνουν σε κλειστά κέντρα κράτησης και στη συνέχεια θα ξεκινούν οι διαδικασίες για την απέλαση τους, οι οποίες και θα ολοκληρώνονται μέσα σε έξι μήνες, όπως αρκετές φορές επανέλαβε.

Εκτίση του υπουργού ήταν ότι  ο αριθμός αυτών που θα πρέπει να απελαθούν, με βάση με τα σημερινά δεδομένα, ανέρχεται στο 93% όσων φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σε ό,τι αφορά τα κλειστά κέντρα κράτησης, διευκρίνισε ότι αυτά θα δημιουργηθούν στα νησιά, ενώ απάντησε και στην κριτική που ήδη δέχεται η κυβέρνηση για την σχετική εξαγγελία, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παραπέμπουν στα κέντρα κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας.

«Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Αμυγδαλέζα αποτελεί μνημείο θράσους. Να δείτε ποιες ήταν οι εικόνες στην Αμυγδαλέζα, άνθρωποι σε κοντέινερ με κλιματισμό που η κατηγορία τότε της Ευρώπης ήταν ότι δεν είχαν wifi και οδοντίατρο κάθε εβδομάδα, με τις σκηνές στη Μόρια με τα παιδιά να παγώνουν το χειμώνα και να ψήνονται από τον ήλιο το καλοκαίρι. Αν είσαι ΣΥΡΙΖΑ, έχεις παραλάβει την Αμυγδαλέζα και έχει καταντήσει στη Μόρια, το να μιλάς για Αμυγδαλέζες είναι μνημείο θράσους. Οι εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ πουλούσε ψευτο-ανθρωπιά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ασφαλώς η Αμυγδαλέζα είναι πολύ καλύτερη της Μόριας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον Real FM 97,8.

Στο ίδιο πλαίσιο μίλησε για εισβολή που πρέπει να σταματήσει – και σε αυτό, υπογράμμισε, στοχεύουν τα μέτρα που λήφθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο.

«Οι Αφγανοί δεν είναι πρόσφυγες. Το Αφγανιστάν δεν θεωρείται χώρα εμπόλεμη, κατά συνέπεια δεν είναι πρόσφυγες. Αρμόδιες είναι οι ελληνικές επιτροπές με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ας μην τους ονοματίζουμε μόνοι μας όλους πρόσφυγες. Πρόσφυγες για εμάς θεωρούνται μόνο οι προερχόμενοι από τη Συρία και αυτοί είναι το 7%. Το 93% είναι μη πρόσφυγες, είναι λαθρομετανάστες, έρχονται για οικονομικούς λόγους», παρατήρησε κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των προσφύγων ανέρχεται στο 65% όσων φθάνουν στη χώρα μας.

Οσο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης ασύλου, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τέσσερις βαθμούς επιτροπών. Μπορούσες να κάνεις τρεις φορές ένσταση και μετά δικαστική προσφυγή. Υπολογίσαμε χθες τον χρόνο που αν κάποιος άνθρωπος ξεκινούσε τη διαδικασία, πότε θα κρινόταν τελεσίδικα αν είναι πρόσφυγας ή λαθρομετανάστης. Και αυτό ήταν μετά από 10 χρόνια. Μετά από 10 χρόνια έχει πιάσει δουλειά, έχει κάνει παιδιά, έχει δικαίωμα να μείνει στην Ελλάδα και να φέρει την οικογένειά του, άρα απελάσεις μηδέν» και αυτός -είπε-  είναι και ο λόγος που μας κατηγορεί η Τουρκία, ότι δεν εφαρμόζουμε τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας γιατί δεν προχωρούμε σε απελάσεις».

Για τον όρο «λαθρομετανάστης»

Ο Αδωνις Γεωργιάδης πήρε θέση και για τον όρο «λαθρομετανάστης» που χρησιμοποιεί κάθε φορά που αναφέρεται στους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα:

«Δεν έπαψα ποτέ να χρησιμοποιώ τον όρο λαθρομετανάστης. Ο όρος λαθρομετανάστης δεν είναι μειωτικός, εκτός αν είναι μειωτικός ο όρος λαθραναγνώστης, ο όρος λαθρέμπορος, ο όρος λαθροθήρας κτλ. Έχω σπουδάσει την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν θα βάλω την κάθε εισαγγελέα να μου κρίνει τα ελληνικά μου. Στην ελληνική γλώσσα ο όρος λάθρα σημαίνει κρυφά, παράνομα. Η εποχή της ψευτο-πολιτικής ορθότητας εμένα δεν με εκφράζει. Μιλάμε ελληνικά δεν είναι μειωτικός ο όρος, ο όρος είναι νομικός, δηλώνει ότι ο άνθρωπος αυτός, ο μετανάστης, μπήκε παράνομα. Αυτό δηλώνει αυτή η λέξη στην ελληνική γλώσσα, ούτε δηλώνει ότι είναι κακός ούτε κακός. Λέει ότι είναι παράνομος. Η λέξη παράνομος μετανάστης και λαθρομετανάστης είναι το ίδιο με τη διαφορά ότι το ένα είναι δύο λέξεις και το άλλο σύνθετη λέξη. Αυτό λέει η ελληνική γλώσσα, όλα τα άλλα είναι αριστερίστικες μην πω τώρα τι», σχολίασε.

«Δεν έχω σκοπό να μειώσω κανέναν άνθρωπο, είναι όμως απολύτως σαφές ότι όποιος αποφασίζει να μπει στην Ελλάδα παράνομα χωρίς να το δικαιούται θα φεύγει. Αλλιώς δεν υπάρχει κράτος», παρατήρησε, υποστηρίζοντας ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο έρχονται μαζικές απελάσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

«Όσοι κρίνονται τελεσίδικα ότι είναι λαθρομετανάστες, παράνομοι μετανάστες θα απελαύνονται προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μαζικές και χιλιάδες απελάσεις σε λίγους μήνες. Τα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 1.837 απελάσεις», ανέφερε συγκεκριμένα.

Βορίδης: «Παράνομοι μετανάστες, δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής βοήθειας»

Με τη σειρά του σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, μίλησε για  παράνομους μετανάστες που δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί», τόνισε για να προσθέσει:

«Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό».

Στο πλαίσιο αυτό ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι το Μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν τρόπο απολύτως διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Χρειάζεται», είπε,  «αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ανασχέσεις στον νόμιμο βαθμό. Επίσης χρειάζεται άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Σε 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.000 αφίξεις, έγιναν 1.800 οικειοθελείς επαναπατρισμοί, ενώ οι υποχρεωτικοί είναι κάτω από τους 100. Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο κανείς δεν γύριζε πίσω», σημείωσε και επέμεινε ότι δεν δικαιούνται οι “παράνομοι μετανάστες” ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μόνο οι πρόσφυγες.

Κατά τον κ. Βορίδη η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στη στήριξη με δομές και σίτιση, η οποία δεν θα υπάρχει για τον “παράνομο μετανάστη” ο οποίος πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα για να προσχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του.

Υπερασπίστηκε επίσης τη δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου και την πιο “σφιχτή” διαδικασία ασύλου. Υποστήριξε ότι τώρα όλοι ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες και ζητούν άσυλο, όμως τώρα θα διαμορφώνεται ένα προφίλ τους, προσφυγικό ή μεταναστευτικό.

Όσοι έχουν μεταναστευτικό προφίλ, θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα και αφού απορριφθεί η αίτηση τους, μέσα σε μερικές ημέρες αντί για οκτώ μήνες που διαρκούσε η διαδικασία επί ΣΥΡΙΖΑ, θα επαναπατρίζονται με βάση της συμφωνίας της ΕΕ στην Τουρκία και στη χώρα από όπου ήρθαν, αφού πρώτα οδηγηθούν σε κλειστά κέντρα.

Εάν επιθυμεί να κάνει δεύτερη προσφυγή, αυτή αντί για δύο χρόνια θα ολοκληρώνεται σε εννέα μήνες και η δυνατότητα αίτησης ακύρωσης δε θα αναστέλλει τη διαδικασία επαναπατρισμού, πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης.

Πέτσας: 10.000 επιστροφές ως το 2020

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αφού επανέλαβε στο briefing της Τρίτης ότι «πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα»,  χαρακτήρισε «αρνητική και ιδεοληπτική» την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αλλαγή πολιτικής που επισφραγίστηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Οπώς είπε, η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις σε δύο άξονες: στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων, θα κατασκευαστούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και θα αυξηθούν οι επιστροφές.

Στόχος, όπως τόνισε, είναι περίπου 10.000 επιστροφές ως το 2020.

«Η κυβέρνηση κάνει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Φυλάει τα σύνορα, επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, αυξάνει τις επιστροφές και κατασκευάζει κλειστά-προαναχωρησιακά κέντρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας επίσης για διεθνοποίηση του ζητήματος:

«Η συμμετοχή στη Σένγκεν σημαίνει και δικαιώματα και υποχρεώσεις. Πρέπει να υπάρχει δίκαιος καταμερισμός του βάρους που σηκώνουν οι χώρες υποδοχής, σε σχέση με το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού που δέχονται […]Θέλουμε κατανόηση του προβλήματος από τους Ευρωπαίους εταίρους. Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να σχεδιάσουν τη μεταναστευτική τους πολιτική εκ νέου», υπογράμμισε για να συμπληρώσει:

«Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και δεν μπορούν να είναι σε ανοιχτές δομές ή έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται προστασίας, θα είναι στα κλειστά-προαναχωρησιακά κέντρα, δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτό θα είναι και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Στα κλειστά κέντρα θα υπάρχουν φύλακες».

«Το βασικό πρόβλημα με την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας είναι από το 2016 που υπεγράφη δεν εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό ούτε από την ΕΕ ούτε από την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να ελέγξει τα δίκτυα διακινητών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια δεν έδειξε ότι έχει τη θέληση να επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι πρέπει. Εμείς θα αυξήσουμε τη φύλαξη των συνόρων, ενώ στόχος είναι να πενταπλασιάσουμε τις επιστροφές», είπε σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, που έγινε σε καλό κλίμα, περιμένουμε από την Τουρκία δύο απτές κινήσεις. Πρώτον, να μειώσει τις ροές μεταναστών και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε (αν και η σημερινή εικόνα με τις αφίξεις των λέμβων στη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο, μάλλον διαψεύδει τις προσδοκίες .

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα θέσει θέμα ποσόστωσης στην ΕΕ για τους πρόσφυγες, απάντησε ότι «θα δούμε όλα τα θέματα όταν συζητηθούν με τους εταίρους».

«Δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να κάνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει προναγγείλλει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ίσως, το Μεταναστευτικό να είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...