519
O υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Τετάρτης | ΥouTube/ΑΝΤ1

Αδωνις: Λάθος μέτρο σε λάθος στιγμή η μείωση του ωραρίου – Συμφωνία για «πάγωμα» τιμών με τα σούπερ μάρκετ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 10:00
O υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Τετάρτης
|ΥouTube/ΑΝΤ1

Αδωνις: Λάθος μέτρο σε λάθος στιγμή η μείωση του ωραρίου – Συμφωνία για «πάγωμα» τιμών με τα σούπερ μάρκετ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 10:00

Mε «καλάθι» 50 βασικών προϊόντων όπου θα καταβληθεί προσπάθεια να «παγώσουν» τελείως οι τιμές, επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης να βάλει ανάχωμα στο κύμα αυξήσεων που παρατηρείται στην αγορά.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε τη διαφωνία του με προτάσεις -εισηγήσεις περί τροποποίησης των ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς τυχόν εφαρμογή τους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τους εργαζομένους στο λιανεμπόριο.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε πως «έχουμε πράγματι ένα μεγάλο μπαράζ αυξήσεων που είναι πανευρωπαϊκό και δυστυχώς και ελληνικό».

«Σήμερα –είπε– είδα τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και την άλλη εβδομάδα θα συναντηθώ με την βιομηχανία, που πουλάει αυτά τα αγαθά στα σούπερ μάρκετ, για να δούμε εκεί τι παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν».

Ο υπουργός μίλησε και για τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ που προβλέπει ότι «όλες οι αλυσίδες θα παρουσιάσουν ένα καλάθι 50 προϊόντων βασικών ειδών και θα το ανακοινώσουν στους πολίτες και θα προσπαθήσουμε σε αυτό το καλάθι οι αυξήσεις να είναι μικρές ή δυνατόν και μηδενικές».

Οπως διευκρίνισε, «δεν θα είναι κοινό το καλάθι, με ίδια προϊόντα για όλες τις αλυσίδες. Θα είναι κοινές οι κατηγορίες, εμείς δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα προϊόντα λόγω ανταγωνισμού. Τα καλάθια και τα προϊόντα θα συμπεριληφθούν και στον e-καταναλωτή, για να δει ο καθένας από που τον συμφέρει να πάρει τι».

Πρόκειται, τόνισε, για «ένα έκτακτο μέτρο σε έκτακτες συνθήκες».

Στον διάλογο, μάλιστα, που είχε με τη σχολιάστρια στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, Κάτια Μακρή, άναψαν τα αίματα, όταν η δημοσιογράφος παρατήρησε πως είναι λίγοι οι έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά.

«Εχουν γίνει περίπου 4.000 έλεγχοι για αισχροκέρδεια το τελευταίο εξάμηνο και οι παραβάσεις είναι 283. Υποδείξτε μου μια οποιαδήποτε περίοδο που έγιναν τόσοι έλεγχοι. Σε 40 χρόνια να μας πει ένας βουλευτής ή υπουργός, αν έχουν κάνει 4.000 ελέγχους» αντέτεινε ο υπουργός και συνέχισε σε έντονο ύφος:

«Φτάνει ο λαϊκισμός. Είναι σαν να επιτίθεστε στους υπαλλήλους του υπουργείου. Δεν υπήρχε υπηρεσία για να γίνουν έλεγχοι, φτιάχτηκε νόμος για να μπαίνουν πρόστιμα που δεν υπήρχε και έχουν μπει όσα πρόστιμα δεν έχουν μπει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τροποποίηση, σε εθελοντική βάση, του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στο πλαίσιο εξοικονόμησης δαπανών, λόγω των ανατιμήσεων στα τιμολόγια ενέργειας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης είχε απορρίψει την γενίκευση ενός τέτοιου μέτρου, σε ένα ιδιότυπο «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης για το θέμα, σημείωσε ότι ένα «τέτοιο μέτρο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και στο εισόδημα των εργαζόμενων και στις θέσεις εργασίας» και «αυτήν την ώρα δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και για θέσεις εργασίας».

«Θα ήταν ένα λάθος μέτρο, σε μια λάθος στιγμή», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης, εκτιμώντας πως δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που θα προκύψει από όσους δεν ακολουθήσουν την πρόταση για αλλαγές στο ωράριο – απόφαση που είναι έτσι κι αλλιώς προαιρετική.

Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης  ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συνεχιστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του όλο αυτό το διάστημα και έτσι θα συνεχίσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...