499
Εικόνες σαν αυτή, κατά τη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, οδήγησαν στην απόφαση για τα Θεοφάνια, σύμφωνα τουλάχιστον με ό,τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης | ΙΝΤΙΜΕnews

Αδωνις Γεωργιάδης: Κλείσαμε τα Θεοφάνια για να μην έχουμε νέο Αγιο Δημήτριο

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 10:19
Εικόνες σαν αυτή, κατά τη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, οδήγησαν στην απόφαση για τα Θεοφάνια, σύμφωνα τουλάχιστον με ό,τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Αδωνις Γεωργιάδης: Κλείσαμε τα Θεοφάνια για να μην έχουμε νέο Αγιο Δημήτριο

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 10:19

Το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης με τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, που οδήγησε στην «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού και τη μεγάλη πίεση για μήνες στα νοσοκομεία της πόλης, ώθησε την κυβέρνηση να αποφασίσει τo κλείσιμο των εκκλησιών τα Θεοφάνια.

Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας αστειότητες τα περί κόντρας Εκκλησίας – Πολιτείας για το ποιος έχει «το πάνω χέρι»…

Στις δηλώσεις του υπουργού ξεχώρισε πάντως η παραδοχή ότι «από σεβασμό στην παράδοση και στην Ορθοδοξία» η κυβέρνηση δεν έβαλε καραντίνα πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, με τα γνωστά αποτελέσματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού και την εκτόξευση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της πόλης.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε, κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

»Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία, στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλομένη στην εικόνα των Θεοφανίων, που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία, μας οδήγησε στο lockdown», θέλησε να εξηγήσει ο κ. Γεωργιάδης.

«Τα περί κόντρας Εκκλησίας – Πολιτείας για το ποιος έχει το πάνω χέρι, είναι αστειότητες. Εδώ είναι να μη γίνει το κακό. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η Εκκλησία, και ειδικά ο Μακαριώτατος, θα έπαιρναν την ευθύνη λέγοντας στους πιστούς “ελάτε στις εκκλησίες” και αφήνοντάς τους να συρρεύσουν», τόνισε για να προσθέσει ότι τα μέτρα που ανέφερε η Εκκλησία, δεν είναι εφαρμόσιμα στην πράξη.

Την ώρα των δηλώσεων Γεωργιάδη και με αφορμή τα ρεπορτάζ περί τετ α τετ Ιερώνυμου – Μητσοτάκη κατά την ορκωμοσία (σε τρεις δόσεις) των νέων μελών της κυβέρνησης, από το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής γινόταν γνωστό ότι ο ο Αρχιεπίσκοπος θα παραστεί στην πρώτη από τις τρεις ορκωμοσίες, που είναι προγραμματισμένη στις 11.00.

«Με την Εκκλησία είχαμε από την αρχή της πανδημίας μια πάρα πολύ καλή συνεργασία… και το ξέρει αυτό ο Μακαριώτατος, έπεσε κι ο ίδιος θύμα του κορονοϊού, γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι, άλλωστε η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θρηνήσει θύματα από τον κορονοϊό… Πριν από λίγες μέρες έφυγε ένας πολύ σεβαστός ιεράρχης, ο μητροπολίτης Καστοριάς, και πολλοί άλλοι πριν, άρα είναι ένας λόγος παραπάνω η Εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη σπουδή και ευαισθησία. Ο νόμος ισχύει για όλους δεν υπάρχει εξαίρεση στο νόμο», επανέλαβε ο υπουργός και απαντώντας στα παράπονα των ιεραρχών ότι δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση για το νέο αυστηρό lockdown, είπε:

«Εμείς την Εκκλησία τη σεβόμαστε και την αγαπάμε. Δεν θέλαμε να διαρρεύσει πουθενά ο σχεδιασμός για lockdown, δεν ενημερώσαμε κανέναν, γιατί φοβηθήκαμε φαινόμενα συνωστισμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...