401
Ομάδα υπουργών Ενέργειας και άλλων αξιωματούχων συζητούν στο περιθώριο του Συμβουλίου της Πέμπτης | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/OLIVIER HOSLET

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 15:15
Ομάδα υπουργών Ενέργειας και άλλων αξιωματούχων συζητούν στο περιθώριο του Συμβουλίου της Πέμπτης
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/OLIVIER HOSLET

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 15:15

Στη σύγκληση ενός ακόμη έκτακτου Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας για την υιοθέτηση των τριών κανονισμών για το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, κατευθύνεται η τσεχική Προεδρία της ΕΕ, όπως ανέφεραν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές το απόγευμα της Πέμπτης.

Η τσεχική Προεδρία ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ενέργειας το πρωί της ίδιας ημέρας. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό (κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν) σε ένα έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου.

Η τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και κατέθεσε ανάλογη πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλησαν να υιοθετηθούν εντός ημέρας οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπήρξε ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Βερολίνο μάλιστα δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, κατέληξαν οι ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Οι Ρώσοι θα κόψουν το πετρέλαιο και αέριο στις χώρες που θα στηρίξουν το πλαφόν

Η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και αέριο τις χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο, αν και θα λάβει την τελική απόφαση όταν θα έχει εξετάσει όλα τα δεδομένα.

«Μέχρι τώρα, παραμένουμε στη θέση του προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι δεν θα παρέχουμε πετρέλαιο και αέριο στις χώρες που θα ορίσουν (πλαφόν) και θα συμμετάσχουν στο πλαφόν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Πέμπτη, στη διάρκεια της καθημερινής τηλεδιάσκεψης με τους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, «πρέπει να αναλύσουμε τα πάντα πριν διατυπώσουμε τη θέση μας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι πλην της ΕΕ και η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. στα 65-70 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...