718
Η αναγγελία της κηδείας του άτυχου Μάριου στην είσοδο του σχολείου του, τον Ιούνιο του 2017 | INTIMEnews

Αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι: Μισή δικαίωση η αποζημίωση €500.000 στους γονείς του 11χρονου Μάριου

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 11:33
Η αναγγελία της κηδείας του άτυχου Μάριου στην είσοδο του σχολείου του, τον Ιούνιο του 2017
|INTIMEnews

Αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι: Μισή δικαίωση η αποζημίωση €500.000 στους γονείς του 11χρονου Μάριου

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 11:33

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας, το Δημόσιο –με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών– καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ σε οικογένεια μαθητή που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα στο σχολείο του κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής. Πρόκειται για τον τραγικό θάνατο του 11χρονου Μάριου, μαθητή της Ε’ τάξης, ο οποίος στις 8 Ιουνίου 2017 έπεσε αναίσθητος στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, αιμορραγώντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Το παιδί μεταφέρθηκε αμέσως στο ΓΝΑ «Αγία Σοφία», όπου όμως κατέληξε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Από τη νεκροψία προέκυψε ότι ο θάνατος του αγοριού προήλθε από βολίδα όπλου, η οποία του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο.

Παρά τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., ο δράστης του πυροβολισμού δεν βρέθηκε ποτέ και κυκλοφορεί ατιμώρητος.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο, σε με μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση, αναγνώρισε ευθύνη του Δημοσίου, διά παραλείψεως άσκησης των καθηκόντων του, στον θάνατο του άτυχου μαθητή και επιδίκασε στην οικογένειά του αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ.

Η οικογένεια είχε καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης και επιρρίπτοντας ευθύνες για εγκληματική παραμέληση της περιοχής του Μενιδίου, παρά την έξαρση της εγκληματικότητας.

«Το ένδικο περιστατικό αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης περιόδου έξαρσης της εγκληματικότητας στην επίμαχη περιοχή», είναι η ακριβής διατύπωση στο κείμενο της απόφασης.

Η τραγική μητέρα του 11χρονου –δασκάλα στο σχολείο του παιδιού της– ήταν δίπλα του όταν έπεσε νεκρό από την αδέσποτη σφαίρα.

«Για τον χαμό του παιδιού μου φταίνε δύο: αυτός που πυροβολούσε και η Πολιτεία που του επέτρεψε να πυροβολεί. Αυτός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος», κατήγγειλε και σχολιάζοντας δηλώσεις επί δηλώσεων από κρατικούς αξιωματούχους για το περιστατικό, τόνισε:

«Ο πυροβολισμός του παιδιού μας δεν ήταν τυχαίο γεγονός, δεν ήταν “μια στραβή”. Η απόφαση αυτή της Πολιτείας δείχνει ότι είχε εγκαταλειφθεί η περιοχή μας».

Παρά το αποτέλεσμα του δικαστικού αγώνα της ίδιας και του συζύγου της, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ποτέ απόλυτη δικαίωση όταν έχεις χάσει το παιδί σου».

Δικαιωμένος δήλωσε ο πατέρας του 11χρονου Μάριου, κάνοντας λόγο για απόφαση που «χρεώνει τις ευθύνες που αναλογούν για τον χαμό του παιδιού μου στο Κράτος και στην ελληνική Πολιτεία».

Για πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά της χώρας μας απόφαση μίλησε ο συνήγορος της οικογένειας του 11χρονου Μάριου, Θεόδωρος Μαντάς.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο κ. Μαντάς στάθηκε σε συγκεκριμένο συμπέρασμα της δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία «το περιστατικό τελικά αυτό αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας μακροχρόνιας περιόδου έξαρσης της εγκληματικότητας στην επίμαχη περιοχή».

Οπως είπε, κατά το διάστημα πριν από το περιστατικό είχαν σχηματιστεί 339 ποινικές δικογραφίες στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για οπλοκατοχή, άσκοπους πυροβολισμούς κ.τ.λ.

«Η σφαίρα που σκότωσε τον 11χρονο Μάριο ήταν αδέσποτη, όμως δεν είναι αδέσποτες οι ευθύνες για αυτήν, οι οποίες βαρύνουν την ελληνική Πολιτεία, που οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της», τόνισε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της οικογένειας.

Η απόφαση

Η απόφαση Α1465/2020 του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ανέφερε μεταξύ άλλων:

«[…] α) ο ως άνω Δήμος βρίσκεται αντιμέτωπος, τουλάχιστον από το έτος 2013 (χρόνος εκπόνησης του πρώτου επιχειρησιακού σχεδίου), με μια πιθανολογούμενη έξαρση της εγκληματικότητας, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί το ευρέων διαστάσεων φαινόμενο της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, η ιδιαίτερη επικινδυνότητα του οποίου είχε, ήδη, αναφανεί κατά το χρόνο που έλαβε χώρα το ένδικο συμβάν, από τα περιστατικά τραυματισμού από άσκοπους πυροβολισμούς που είχε καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία,

β) παρά την ανθεκτικότητα που εμφάνιζε η έξαρση αυτή της εγκληματικότητας απέναντι στα ληφθέντα από την αστυνομία μέτρα αντιμετώπισης της μέχρι και το ένδικο συμβάν, τα μέτρα αυτά έβαιναν διαρκώς μειούμενα, και πάντως δεν ενισχύονταν, χωρίς να προκύπτει ότι ο περιορισμός αυτός των μέτρων αστυνόμευσης εδραζόταν σε συγκεκριμένες αξιολογήσεις και στη διαπίστωση κάποιας ορισμένης κάμψης του φαινομένου,

γ) το εναγόμενο παρανόμως παρέλειψε να λάβει δια των αστυνομικών οργάνων του τα προσήκοντα μέτρα προστασίας της σχολικής εκδήλωσης της 7.6.2017, συνιστάμενα συγκεκριμένα στην εγκαθίδρυση, διακριτικού έστω, μηχανισμού επιτήρησης των σχολείων της επίμαχης περιοχής, ιδίως κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ως η επίμαχη.

Η παράλειψη αυτή συνδέεται αιτιωδώς με το ένδικο συμβάν, καθότι ένας τέτοιος μηχανισμός, συνιστάμενος, κατά βάση, στη διακριτική έστω παρουσία αστυνομικού οργάνου, θα ήταν ικανός και πρόσφορος, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας και τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, να αποθαρρύνει την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων και την παράνομη και άσκοπη χρήση όπλων, πλησίον των σχολείων της επίμαχης περιοχής, και επομένως να αποτρέψει το ένδικο τραγικό συμβάν.

Το ένδικο περιστατικό αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης περιόδου έξαρσης της εγκληματικότητας στην επίμαχη περιοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...