572
|

700 «Φλώροι» έχουν βγει από τη φυλακή με πιστοποιητικά αναπηρίας!

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 09:31

700 «Φλώροι» έχουν βγει από τη φυλακή με πιστοποιητικά αναπηρίας!

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 09:31

Ως απλό υποπροϊόν μιας ολόκληρης «βιομηχανίας» αποφυλακίσεων περιγράφεται πλέον η υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, του καταδικασμένου πρώην επικεφαλής της Energa, o οποίος βγήκε (προσωρινά) από τη φυλακή χάρη σε μια πλαστή πιστοποίηση αναπηρίας και χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παραρασκευόπουλου.

Η υπόθεση του Φλώρου που κατόρθωσε να προσκομίσει πιστοποιήσεις αναπηρίας άνω του 67% και να βγει από τη φυλακή, έφερε τις εισαγγελικές Αρχές ενώπιον μιας φάμπρικας με χαρτιά αναπηρίας που κρατούσαν μακριά από τις προφυλακίσεις ή και την κάθειρξη κατηγορούμενους και εγκληματίες.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» στο ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου, η Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη που χειρίζεται πλέον την έρευνα για τις πιστοποιήσεις της αναπηρίας Φλώρου, αποφάσισε την επέκταση των ερευνών, μιας και πληθαίνουν τα περιστατικά που καταγγέλλονται, ότι κρατούμενοι με βαριές ποινές κατόρθωσαν να βγουν αξιοποιώντας την ευχέρεια του νόμου (ψηφίστηκε το 2015 επί υπουργίας Νίκου Παρασκευόπουλου) για πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων που έχουν αναπηρία πάνω από 67%.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, οι πρώτες εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών σοκάρουν, κάνοντας λόγο για περίπου 700 (!) κρατουμένους που βγήκαν ως ανάπηροι από τις φυλακές, οδηγώντας τις έρευνες σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, καθώς υπολογίζεται πως ένας μεγάλος αριθμός βγήκε νόμιμα, αλλά πολλοί από τους αποφυλακισθέντες έκαναν χρήση παράνομων πιστοποιήσεων και εκμεταλλεύθηκαν τις ευχέρειες του συγκεκριμένου νόμου, που έχει επικριθεί όσο λίγοι.

Ολες αυτές οι περιπτώσεις αποφυλακίσεων θα ελεγχθούν από τους αρμόδιους εισαγγελείς και το εύρος της παρανομίας που θα διαπιστωθεί εκτιμάται ότι θα αποβεί καθοριστικό για την επιβίωση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες άνοιξαν διαύλους για παράνομες πρακτικές ευρείας έκτασης.

Η περίπτωση του Φλώρου είναι αυτή που –με τον σάλο που προκάλεσε και τη διαταγή έρευνας– άνοιξε τα μάτια των εισαγγελέων. Ο καταδικασμένος σε πολυετείς καθείρξεις επιχειρηματίας έχει επιστρέψει στη φυλακή μετά την ανατροπή από το δικαστικό συμβούλιο της Εύβοιας της αποφυλάκισής του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι έρευνες των εισαγγελέων για τον τρόπο με τον οποίο ο Φλώρος «εξασφάλισε» την αναπηρία του επεκτείνονται και πέρα από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου ως γνωστόν ήδη έχουν εντοπιστεί πλαστές γνωματεύσεις.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε τον φάκελο Φλώρου από την αρμόδια επιτροπή Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και ήδη συγκέντρωσε έγγραφα και πιστοποιήσεις αναπηρίας για τον επιχειρηματία από όλα τα κρατικά νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και άλλα) καθώς και από το νοσοκομείο κρατουμένων στον Κορυδαλλό.

Ασφαλώς σε μια τέτοια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί μια σειρά από πιστοποιητικά και γνωματεύσεις δεν μπορεί να συμμετείχαν μόνο γιατροί ή νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν και δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση για λογαριασμό του Φλώρου και που επίσης αποτελούν αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας.

Η  ομολογία του καταγγελλόμενου ως πλαστογράφου γιατρού για τη γνωμάτευση από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο οποίος προσερχόμενος αυτοβούλως στους εισαγγελείς, το βράδυ της Δευτέρας, παραδέχθηκε την πλαστογραφία, αποτελεί για την Εισαγγελία σοβαρότατο βήμα στις διενεργούμενες έρευνες.

Ο γιατρός κατέθεσε ανωμοτί, δηλαδή θεωρείται ύποπτος. Παραδέχτηκε την πλαστογραφία, αρνήθηκε όμως τον χρηματισμό. Ισχυρίστηκε πως δεν πήρε χρήματα και πως ό,τι έκανε το έκανε επειδή γνώριζε την οικογένεια του Φλώρου.

Τον ρόλο του συγκεκριμένου γιατρού αποκάλυψε ο διευθυντής της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στον «Ευαγγελισμό», Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα δήλωσε στα «Νέα» ότι ο συγκεκριμένος γιατρός ήταν γνωστός σε όλους. Σύμφωνα δε με την «Καθημερινή», ο κ. Ζακυνθινός προσκόμισε βίντεο για τη μεταγωγή Φλώρου στον «Ευαγγελισμό», όπου φαίνεται ποιος τον συνόδευε και ποιος μετείχε στην εξέτασή του, καθώς και γνωματεύσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του καταδικασμένου επιχειρηματία.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς αναμένεται σύντομα να καλέσουν εκ νέου τον ελεγχόμενο γιατρό, όπως και άλλους γιατρούς που διαψεύδουν ότι υπέγραψαν γνωματεύσεις για τον Φλώρο ή άλλους που έχουν υπογράψει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...