282
Η βουλευτής των Πρασίνων Γιαν Λότζι (στη μέση) πανευτυχής για την ψήφιση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας | Green Party

Η Νέα Ζηλανδία ψήφισε πρωτοποριακό νόμο για την ενδοοικογενειακή βία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2018, 11:33
Η βουλευτής των Πρασίνων Γιαν Λότζι (στη μέση) πανευτυχής για την ψήφιση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας
|Green Party

Η Νέα Ζηλανδία ψήφισε πρωτοποριακό νόμο για την ενδοοικογενειακή βία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2018, 11:33

Η Νέα Ζηλανδία πέρασε τον πρώτο νόμο παγκοσμίως που δίνει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας το δικαίωμα για 10 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών από την εργασία τους. Ο νόμος έχει σαν στόχο να βοηθήσει τα θύματα να εγκαταλείψουν τους συντρόφους τους, να βρουν καινούργιο σπίτι και να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους- όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Οι βουλευτές χειροκρότησαν όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που ήταν 63-57 υπέρ του νόμου. Αποτελεί το αποτέλεσμα δουλειάς επτά ετών από την βουλευτή των Πρασίνων Γιαν Λότζι, η οποία εργαζόταν σε κέντρο υποστήριξης κακποιημένων γυναικών πριν γίνει πολιτικός.

Η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο με το επιχείρημα πως το κόστος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγάλο και πως ίσως αποθαρρύνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν ανθρώπους που υποψιάζονται πως είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η Νέα Ζηλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, με την αστυνομία να δέχεται μια σχετική καταγγελία ανά 4 λεπτά. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι η ενδοοικογενειακή βία «κοστίζει» στη χώρα μεταξύ 4,1δις και 7 εκατομμύρια δις δολάρια Νέας Ζηλανδίας τον χρόνο!

Αυτά τα στοιχεία είναι σοκαριστικά, αν σκεφτεί κανείς, ότι για τους περισσότερους από εμάς, η Νέα Ζηλανδία είναι αυτή η μακρινή, αυτόνομη χώρα, όπου γυρίστηκε «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών».

Η Λότζι, που δάκρυσε όταν το νομοσχέδιό της έγινε νόμος, είπε πως είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν τα τρομακτικά ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα και πως και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν. «Ενα κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας έχει να κάνει με το να αφυπνίσει συνολικά την κοινωνία. Δεν αφήνουμε τη δουλειά αποκλειστικά στην αστυνομία, αλλά συνειδητοποιούμε πως έχουμε όλοι έναν ρόλο στο να βοηθήσουμε τα θύματα» δήλωσε η βουλευτής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...