Στιγμιότυπο από τον εντυπωσιακό τοκετό του παγετώνα, που «γέννησε» παγόβουνο στη Γροιλανδία | .
Επικαιρότητα

Οταν έσπασε το παγόβουνο – το φυσικό γλυπτό στη Γροιλανδία που εντυπωσιάζει

Μήκους 6,5 χλμ. -όσο το ένα τρίτο του Μανχάταν- άρχισε να αποκολλάται από τον παγετώνα Helheim στις 22 Ιουνίου και οι επιστήμονες κατέγραψαν αυτό το φυσικό υπερθέαμα σε ένα βίντεο διάρκειας 90 δευτερολέπτων. Εκτός από όμορφο όμως, το στιγμιότυπο απεικονίζει και κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές
Protagon Team

Μία ομάδα επιστημόνων έχει καταγράψει σε βίντεο ένα παγόβουνο μήκους 6,5 χιλιομέτρων που ξεφεύγει από έναν παγετώνα στην ανατολική Γροιλανδία, γεγονός που αποδεικνύει την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το παγόβουνο που προέκυψε από τον παγετώνα του Helheim της Γροιλανδίας, ως το υδάτινο παιδί του που ξεφεύγει από το σώμα του «πατέρα» του, είναι σε μέγεθος όσο το ένα τρίτο του Μανχάταν.

Αυτό το φαινόμενο, γνωστό και ως ο τοκετός (η αποκοπή μεγάλων όγκων πάγου από έναν παγετώνα), μπορεί επίσης να είναι διδακτικό για τους επιστήμονες σε ό,τι έχει να κάνει με τις κλιματικές αλλαγές.

Η κατασκήνωση των επιστημόνων

Το βίντεο καταγράφει την εντυπωσιακή αποκόλληση που ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 2018 και πραγματοποιήθηκε μέσα σε περίπου 30 λεπτά (το βίντεο συμπύκνωσε τον χρόνο αυτού του περιστατικού σε περίπου 90 δευτερόλεπτα).

Καταγράφεται ένα πανοραμικό, ή ευρύ και επίπεδο, παγόβουνο, που απομακρύνεται αργά και σταθερά από τον παγετώνα. Στη συνέχεια, η γωνία της κάμερας μετατοπίζεται προκειμένου να δείξει την κίνηση προς τα κάτω στο φιορδ, όπου ένα γραφικό παγόβουνο καταρρέει μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Το παγόβουνο που αποσπάστηκε είναι σε μέγεθος όσο το ένα τρίτο του Μανχάταν

Μία εκτίμηση του 2017 αναφέρει ότι η κατάρρευση όλου του παγωμένου όγκου της Δυτικής Ανταρκτικής θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά τρία και κάτι μέτρα – αρκετά για να συντρίψουν τις παράκτιες περιοχές σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης.

Η ερευνητική ομάδα μελετά επί του παρόντος τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας – μία εξέλιξη που απασχολεί έντονα τους επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες, διότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από τις κλιματικές αλλαγές.