Ισως η εικόνα των τελικών της Ανατολής. Ο Λεμπρόν Τζέιμς έπαιξε 48 λεπτά στο τελευταίο, έβδομο, παιχνίδι της σειράς και οδήγησε το Κλίβελαντ στη νίκη μέσα στη Βοστώνη | David Butler II-USA TODAY Sports/Reuters
Επικαιρότητα

Λεμπρόν Τζέιμς: Ο «Βασιλιάς» επιτίθεται (και) στη Δύση

Ξημερώματα Δευτέρας βρεθήκαμε στον καναπέ να αναρωτιόμαστε εάν το μπάσκετ είναι... ομαδικό σπορ. Εάν πράγματι είναι, πώς διάβολο γίνεται ένας άνθρωπος να κερδίζει «μόνος του» έναν αγώνα, μια ολόκληρη σειρά play-offs; Δηλαδή, ο Λεμπρόν μπορεί να στέψει τους μετριότατους Καβαλίερς πρωταθλητές του ΝΒΑ;
Sportscaster

Χαλάλι το άγριο ξενύχτι. Επειδή ο έβδομος τελικός της Ανατολής ήταν από τα παιχνίδια που παρακαλάς να μην τελειώσουν. Αλλά και γιατί ο Λεμπρόν Τζέιμς έδωσε μια, ακόμη, υπέροχη παράσταση. Κόντρα στα προγνωστικά, με τον Κέβιν Λοβ εκτός μάχης, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς νίκησαν (87-79) τους Σέλτικς στη Βοστώνη και θα διεκδικήσουν τον τίτλο του ΝΒΑ για τέταρτη διαδοχική χρονιά. Ο «Βασιλιάς» θα βρεθεί στους τελικούς του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ για όγδοη σεζόν στη σειρά. Φρόντισε ο ίδιος γι’ αυτό.

Ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα, βρεθήκαμε στον καναπέ να αναρωτιόμαστε εάν το μπάσκετ είναι… ομαδικό σπορ. Εάν πράγματι είναι, πώς διάβολο γίνεται ένας άνθρωπος να κερδίζει «μόνος του» έναν αγώνα, μια ολόκληρη σειρά play-offs; Σαν ένας θηριώδης άνδρας που παίζει αντίπαλος με παιδιά, ο Λεμπρόν «οργίασε» πάλι. Και δεν ήταν μόνον οι 35 πόντοι του (9/16 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 8/11 βολές), τα 15 ριμπάουντ, οι εννέα ασίστ και οι δυο τάπες του. Κυριάρχησε στο παιχνίδι σε όλους τους τομείς. Από δικές του πάσες οι συμπαίκτες του επιχείρησαν 21 σουτ – πάνω από τα μισά, ελεύθερα. Οι Σέλτικς, που στα εφετινά play-offs δεν είχαν χάσει άλλο ματς στο γήπεδό τους, χτυπήθηκαν από… κεραυνό.

Η φουκαριάρα η ομάδα της Βοστώνης είχε φτάσει τη σειρά στο 3-2 και χρειαζόταν άλλη μια νίκη για να στεφθεί πρωταθλήτρια της ανατολικής περιφέρειας. Παρά τις απουσίες της ήταν το γκραν φαβορί. Ο Λεμπρόν, όμως, είχε άλλη γνώμη. Με τρομερή εμφάνιση (46 πόντοι, 11 ριμπάουντ και εννέα ασίστ) ισοφάρισε 3-3 και οδήγησε τους Καβαλίερς στο Game 7, στη Βοστώνη. Παρά τα χρονάκια του (33+) και τα 99 ματς που είχε δώσει εφέτος, έμεινε στο παρκέ επί 47 λεπτά και ήταν ασταμάτητος. Ο,τι και αν δοκίμασε ο προπονητής των Σέλτικς για να τον περιορίσει, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Οι φυσικές του δυνάμεις ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Θρύλοι του μπάσκετ, όπως ο Λάρι Μπερντ και ο Μάικλ Τζόρνταν, έπιασαν τις συνήθεις επιδόσεις του Λεμπρόν σε μόλις τρεις τέσσερις σεζόν. Δούλεψε -και δουλεύει- πολύ σκληρά. Σπάνιο για έναν αθλητή, ο οποίος εκτιμάται πως στα 15 χρόνια καριέρας του στο ΝΒΑ έχει κερδίσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια, μόνο από τα συμβόλαια με τις ομάδες του. Που εισπράττει πάνω από 50 εκατ. δολάρια το χρόνο από διαφημίσεις κι άλλες εξωαγωνιστικές δραστηριότητες.

Οσοι δεν τον πολυσυμπαθούν έλεγαν, πριν από μερικά χρόνια, οτι ξέρει μόνο να καρφώνει. Κάποτε, ίσως. Εκμεταλλευόταν τη σωματική του διάπλαση και έπαιζε ένα «άγουρο», μονότονο επιθετικό παιχνίδι. Δεν είχε την τύχη να πάει σε κολέγιο. Αλλά προσπάθησε μόνος του. Εμαθε, άλλαξε, ωρίμασε. Στην άμυνα είναι «βράχος». Στην επίθεση, ασυγκράτητος. Στο transition, ο καλύτερος ever. Οσο… μπρουτάλ κι αν παραμένει, δεν είναι πια ο άτεχνος παίκτης του παρελθόντος.

Από τη μέρα που χάρισε στην «καταραμένη» πόλη του Κλίβελαντ τον πρώτο της τίτλο σε ομαδικό σπορ έπειτα από 52 ολόκληρα χρόνια, άρχισαν και οι γνωστές συγκρίσεις με τον Μάικλ Τζόρνταν. Οι παλιοί θα σου πουν Τζόρνταν. Και Μάτζικ Τζόνσον. Και Λάρι Μπερντ. Ιντερνετ δεν υπήρχε – και η τηλεόραση έδειχνε ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Οι φίλαθλοι εκείνης της εποχής έβλεπαν λίγα και φαντάζονταν πολλά. Η φαντασία είναι το λίπασμα του μύθου. Οι νέοι «ψηφίζουν» Λεμπρόν. Μα ολοι παραδέχονται οτι είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης που γνώρισε το ΝΒΑ. Και ο πιο αθλητής, μακράν του δεύτερου.

Ενας φαν του, κάτοικος της γενέτειράς του (Ακρον) αποφάσισε να δημιουργήσει στο Διαδίκτυο έναν ιστότοπο (GoFundme page), προκειμένου να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια για να στήσει ένα μπρούντζινο άγαλμα του «LBJ». Ο Λεμπρόν κλήθηκε να σχολιάσει αυτή την πρωτοβουλία λίγο πριν από την τέταρτη αναμέτρηση με τους Σέλτικς και έδειξε ενθουσιασμένος: «Τον ευχαριστώ. Θα ήταν τέλειο, όχι μόνο για μένα, αλλά και για την οικογένειά μου και όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν σε αυτό το ταξίδι. Σημαίνει πολλά για μένα».

Οι Καβαλίερς, λοιπόν, επέστρεψαν στους τελικούς του ΝΒΑ και τα ξημερώματα της Τρίτης (04:00) θα γνωρίζουν εάν θα αντιμετωπίσουν τους Ρόκετς του Τζέιμς Χάρντεν ή τους (πρωταθλητές) Ουόριορς του Στεφ Κάρι. Φαβορί θα είναι οι φιναλίστ από τη Δύση, ιδίως εάν περάσουν οι Ουόριορς. Αλλά, με τον απίθανο Λεμπρον, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα. Εστω κι αν, χωρίς αυτόν, η ομάδα του Κλίβελαντ δεν θα έφτανε ούτε στα play-offs. Εκεί, ο «Βασιλιάς» έγραψε, κατά μέσον όρο, 34 πόντους, 9 ριμπάουντ και 8,8 ασίστ, με 60% ευστοχία εντός πεδιάς. Πήρε από το χέρι μια μετριότατη ομάδα και την έχρισε υποψήφια πρωταθλήτρια πασών των ΗΠΑ. Και τώρα, κατάκοπος, ετοιμάζεται να πολεμήσει με τη Δύση.