234
Αναμονή έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες | Alexandros Michailidis / SOOC

Μηνύματα Βρυξελλών: Στις 21 Ιουνίου οι αποφάσεις για μνημόνιο και χρέος

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 16:20
Αναμονή έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες
| Alexandros Michailidis / SOOC

Μηνύματα Βρυξελλών: Στις 21 Ιουνίου οι αποφάσεις για μνημόνιο και χρέος

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 16:20

«Ολες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι».

Αυτό ανέφερε την Τρίτη ευρωπαίος ανώτερος  αξιωματούχος, σε ενημέρωση στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης. Ο αξιωματούχος, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου kathimerini.gr που επικαλείται πληροφορίες από το ΑΠΕ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) το περασμένο Σάββατο μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών Αρχών.

Σχετικά με το ΔΝΤ ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε «κρίσιμες» μέρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά.

«Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε», σημείωσε ο αξιωματούχος ο οποίος, επιπροσθέτως, τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ενώ διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονική περιόδο.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου και απέκλεισε όποια άλλη εξέλιξη.