Ο Κιμ και ο Σι κατά την συνάντησή τους στο Ντάλιαν | KCNA/via REUTERS
Επικαιρότητα

Νέα συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Σι Τζινπίνγκ

Η επίσκεψη στην Κίνα, λίγο μετά την ιστορική συνάντηση του Κιμ με τον ηγέτη της Νότιας Κορέας, έρχεται σε περίοδο αυξημένης διπλωματικής κινητικότητας
Protagon Team

Και δεύτερη συνάντηση, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την πρώτη στο Πεκίνο, είχαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπως επιβεβαίωσε η κινεζική κυβέρνηση.

Η συνάντηση έγινε σήμερα Τρίτη στο λιμάνι Νταλιάν. Την παρουσία του Κιμ στην Κίνα «πρόδωσε» ένα αεροσκάφος της Air Koryo, της βορειοκορεατικής αεροπορικής εταιρείας, που εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο της πόλης τη Δευτέρα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι ο Κιμ και ο πρόεδρος της Κίνας συζήτησαν διμερή ζητήματα. Ο Σι εξέφρασε ακόμη την υποστήριξή του στις προσπάθειες για να αρχίσει διάλογος μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί στις 27 Απριλίου η ιστορική συνάντηση του Κιμ με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα είχαν μια εξαιρετικά στενή σχέση – πρακτικά το Πεκίνο ήταν ο μόνος μεγάλος σύμμαχος που έχει η απομονωμένη κομμουνιστική χώρα. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, το Πεκίνο αποφάσισε να συνταχθεί με άλλες δυτικές χώρες, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις στη Πιονγιάνγκ  μετά τις βαλλιστικές δοκιμές που πραγματοποίησε το 2017.

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε μέσω Twitter ότι θα συνομιλήσει την Τρίτη με τον πρόεδρο της Κίνας με κύρια θέματα το εμπόριο και τη Βόρεια Κορέα.

Για το μεν εμπόριο, ο Τραμπ ανέφερε ότι «θα γίνουν καλά πράγματα», παρά το ότι οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε πόλεμο δασμών, ενώ για την  Βόρεια Κορέα είπε ότι «χτίζονται σχέσεις και εμπιστοσύνη».

Το προσεχές διάστημα –σε χώρο και χρόνο που ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί – ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.