246
Σκυφτοί διαβάτες στην πλατεία Συντάγματος - πιθανώς είναι άνεργοι ή εργαζόμενοι σε ελαστικές μορφές απασχόλησης | INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποκαρδιωτικά στοιχεία ΓΣΕΕ: Η πραγματική ανεργία και ο μισθός για το 60% των εργαζομένων

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2018, 18:58
Σκυφτοί διαβάτες στην πλατεία Συντάγματος - πιθανώς είναι άνεργοι ή εργαζόμενοι σε ελαστικές μορφές απασχόλησης
|INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποκαρδιωτικά στοιχεία ΓΣΕΕ: Η πραγματική ανεργία και ο μισθός για το 60% των εργαζομένων

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2018, 18:58

Mπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διατυμπανίζει ότι έχει επιτύχει μείωση της ανεργίας, η εικόνα όμως που επικρατεί στον εργασιακό τομέα δεν θα έλεγε κανείς ότι επιτρέπει την αυτοεπιβράβευση. Σαν παυσίπονο χρησιμοποιείται η λύση της μερικής απασχόλησης. Δεν έχει, ωστόσο, αποτελεσματικότητα καθώς ο πονοκέφαλος παραμένει.

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης φαίνεται να διαμορφώνουν ένα νέο προβληματικό κλίμα και να ευθύνονται για εξαιρετικά χαμηλές απολαβές. Εξαιτίας των νέων εργασιακών δεδομένων, πάνω από τους μισούς Έλληνες αμείβονται με κάτω από 900 ευρώ.

Στην ετήσια έκθεσή της (για το 2017), η ΙΝΕ-ΓΣΕΕ διαπίστωσε ότι έξι στους 10 λαμβάνουν μισθό κάτω των 900 ευρώ, την ώρα που μεγάλο μέρος του εργαζόμενου πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και η ανεργία ανέρχεται στο 27,5%.

Οπως αποκαλύπτει η έκθεση, το ποσοστό των ανέργων είναι αρκετό υψηλότερο, κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, από τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση (20,2%).

Από την ανεργία πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό γυναίκες και νέοι. Αναφορικά με τις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο οι Περιφέρειες της Βόρειας και της Δυτικής Ελλάδας. Το 70% του συνόλου των ανέργων ξεπερνούν, δε, οι μακροχρόνια άνεργοι.

Ούτε 700 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, αποκλιμάκωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα προβλέπεται μετά το… 2026.

Στον ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση υποχωρούν σταθερά, ενώ η ποσοστιαία αναλογία των νέων προσλήψεων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης υπερδιπλασιάζεται…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...