284
O Αλέξης Τσίπρας μιλά στην Ανγκελα Μέρκελ λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής | REUTERS/Wolfgang Rattay

Μηνύματα Τσίπρα από τις Βρυξέλλες για Τουρκία και Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2018, 16:48
O Αλέξης Τσίπρας μιλά στην Ανγκελα Μέρκελ λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Μηνύματα Τσίπρα από τις Βρυξέλλες για Τουρκία και Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2018, 16:48

Ευθεία και σταθερή στάση έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας, αντιμετωπίζοντας με σκεπτικισμό τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα η Αθήνα βασίζεται σε μια παρέμβαση του Βερολίνου και προσωπικά της Ανγκελα Μέρκελ ώστε να επιλυθεί το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τρεις εβδομάδες από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη.

Στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός  υπογράμμισε την ανάγκη να είναι η Ευρώπη «ισχυρός περιφερειακός παίκτης», καθώς και ότι θα πρέπει να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών απέναντι σε καταστρατηγήσεις από τρίτες χώρες.

Oπως είπε, στη Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της δραστηριότητας της Τουρκίας καθώς και του περιστατικού στο Σάλισμπουρι (υπόθεση Σκριπάλ) και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της ΕΕ.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, μετά και την τουρκική εισβολή στην Αφρίν της βόρειας Συρίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και «να είμαστε πολύ ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

«Αλλά ταυτόχρονα», όπως επεσήμανε, «πρέπει και να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η διατύπωση που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να τοποθετηθεί για τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, με τον ανταποκριτή και επικεφαλής του γραφείου της Washington Post στις Βρυξέλλες, Μάικλ Μπέρνμπάουμ, να σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός –που ήταν αυτός που συγκράτησε την ΕΕ από μία αυστηρότερη καταδίκη της επίθεσης του Σόλσμπερι– εξέφρασε μεν τη συμπαράστασή του στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον βρετανικό λαό, αλλά παράλληλα επεσήμανε ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι επί του ζητήματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...