330
Εικόνα από τη ρήξη δακρυγόνων στη Βουλή του Κοσόβου | REUTERS/Laura Hasani

Πυρ και μανία βουλευτές στο Κόσοβο – πέταξαν δακρυγόνα εντός Κοινοβουλίου

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 17:28
Εικόνα από τη ρήξη δακρυγόνων στη Βουλή του Κοσόβου
|REUTERS/Laura Hasani

Πυρ και μανία βουλευτές στο Κόσοβο – πέταξαν δακρυγόνα εντός Κοινοβουλίου

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 17:28

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ακόμη μια φορά το Κοινοβούλιο του Κοσόβου, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να προχωρούν στη ρήξη δακρυγόνων. Μπαρούτι μύρισε στη Βουλή όταν η αντιπολιτευόμενη πλευρά προσπάθησε να εμποδίσει την επικύρωση συμφωνίας που αφορά τα σύνορα με το Μαυροβούνιο. Η ατμόσφαιρα, πυρακτωμένη και αποπνικτική, ανάγκασε τους βουλευτές να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να διακοπούν έτσι οι εργασίες ψήφισης.

Η έγκριση της συμφωνίας αυτής αποτελούσε βασική προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΕ ώστε οι Κοσοβάροι να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες-μέλη της Ενωσης χωρίς να χρειάζονται βίζα.

2018-03-21T000000Z_1718946052_RC16485EABC0_RTRMADP_3_KOSOVO-PARLIAMENT-TEARGAS

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Vetevendosje (Αυτοδιάθεση) τάσσεται κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2015 με το Μαυροβούνιο, καθώς υποστηρίζει ότι εκχωρούνται λανθασμένα περίπου 80.000 στρέμματα γης στη γειτονική χώρα.

Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με εκτόξευση δακρυγόνων μέσα στο κοινοβούλιο και συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους είχαν σημειωθεί και σε προηγούμενες απόπειρες επικύρωσης της συμφωνίας. Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές είχαν ρίξει δακρυγόνα το 2015 και το 2016 για να εμποδίσουν την εκλογή του προέδρου Χασίμ Θάτσι και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συμφωνίες με τη Σερβία.

Στην τελευταία, πάντως, συνεδρίαση της Βουλής ερρίφθη ένα δακρυγόνο, την ώρα που οι βουλευτές ετοιμάζονταν να ψηφίσουν. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανέβαλε τη συνεδρίαση μέχρι να αεριστεί επαρκώς ο χώρος και η συνεδρίαση ξανάρχισε γύρω στις 02.15 (ώρα Ελλάδας).

Τότε εκτοξεύτηκε και δεύτερο δακρυγόνο, αναγκάζοντας τους βουλευτές να φύγουν βιαστικά από την αίθουσα. Αστυνομικοί εφοδιασμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες ανέλαβαν να ερευνήσουν τα έδρανα του κόμματος Vetevendosje.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα για τη χώρα. Η ψηφοφορία (για την επικύρωση της συνθήκης με το Μαυροβούνιο) δεν θέτει σε κίνδυνο το έδαφος του Κοσόβου», δήλωσε την Τρίτη στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι ο οποίος, προτού αναλάβει την εξουσία, είχε αντιταχθεί στη συνθήκη αυτή.

Ο ηγέτης του Vetevendosje, Άλμπιν Κούρτι, έχει προτείνει να διαμηνύσει η Πρίστινα στο Μαυροβούνιο ότι το Κόσοβο δεν αποδέχεται τη συμφωνία. Ζήτησε, ακόμη, τη διεξαγωγή μιας «διεθνούς συνόδου για τον επανακαθορισμό» των συνόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...