283
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης | George Vitsaras / SOOC

Κουβέλης: «Η Τουρκία δεν θέλει σύρραξη ή θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2018, 16:21
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης
|George Vitsaras / SOOC

Κουβέλης: «Η Τουρκία δεν θέλει σύρραξη ή θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2018, 16:21

Την εκτίμησή του ότι «η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο, πολύ περισσότερο, την σύρραξη με την Ελλάδα» καταθέτει σε συνέντευξή του την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News σημειώνει πάντως ότι «ένα τυχαίο γεγονός, που μπορεί να προκληθεί μέσα στην ένταση που προκύπτει, για παράδειγμα στις αεροπορικές αναχαιτίσεις, είναι δυνατόν να κλιμακώσει τις εντάσεις».

Ο κ. Κουβέλης προσθέτει ότι οι εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα έχουν «ως κύρια αναφορά την ΑΟΖ της Κύπρου», την οποία η Αγκυρα «εντάσσει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεκδίκησης ανακαθορισμού των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή».

Τονίζει ότι η Ελλάδα «από θέση σταθερότητας και ψυχραιμίας δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης, αποφασισμένη και ικανή βέβαια να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία εκτίθεται και αποδυναμώνει την εξωτερική πολιτική της με τις εντάσεις που προκαλεί».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι σαφή και οριοθετημένα από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο».

Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, κάνει λόγο για «απλό διασυνοριακό περιστατικό» που «θα μπορούσε να επιλυθεί με μια απλή συνεννόηση». «Η Τουρκία το ενέταξε στις εντάσεις των σχέσεών της με τη χώρα μας και το παρέπεμψε στο τουρκικό δικαστήριο», λέει.

Τέλος, είπε ότι δεν εξετάζεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, καθώς «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ικανές και με αποτρεπτική επάρκεια συγκροτημένες».

Ο κ. Κουβέλης θεωρεί θετική την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εκτιμά ως αναγκαία και επιβεβλημένη τη συνεννόηση και ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και εγκαλεί την αντιπολίτευση συνολικά, «με μικρές εξαιρέσεις», ότι «υποτάσσει το χρήσιμο και επιβεβλημένο στη στείρα αντιπολίτευση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...