363
Οι έρευνες της αστυνομίας γίνονται μόνο με στολές υψηλής προστασίας | REUTERS/Peter Nicholls

Βρετανία: Συμμετοχή και του στρατού στις έρευνες για την επίθεση στον πρώην κατάσκοπο

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 14:36
Οι έρευνες της αστυνομίας γίνονται μόνο με στολές υψηλής προστασίας
|REUTERS/Peter Nicholls

Βρετανία: Συμμετοχή και του στρατού στις έρευνες για την επίθεση στον πρώην κατάσκοπο

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 14:36

Ενώ ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια παραμένουν σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο μετά την έκθεσή τους σε νευροτοξικό παράγοντα, οι έρευνες των βρετανικών Αρχών για αυτήν μυστηριώδη υπόθεση, που θυμίζει αρκετά την περίπτωση Λιτβινένκο, διευρύνονται με τη συμμετοχή και του στρατού.

Η Βρετανία στέλνει στο Σόλσμπερι, όπου ζούσε ο Σκριπάλ, 100μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων του στρατού στα χημικά, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο στρατός θα απομακρύνει κάποια οχήματα και αντικείμενα από την πόλη αυτή, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

«Είναι ακόμη πολύ σοβαρή η κατάσταση για τα δύο αυτά πρόσωπα που ήταν στόχος αυτής της αποτρόπαιης επίθεσης», είπε η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και πρόσθεσε ότι η Βρετανία χρειάζεται να διακριβώσει την προέλευση του νευροτοξικού παράγοντα.

«Ως προς τις επιλογές μας εφεξής, θα το αποφασίσουμε όταν θα γίνει απόλυτα σαφές ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές συνέπειες και ποια η πραγματική προέλευση αυτού του νευροτοξικού παράγοντα».

Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News υποστηρίζει ότι η επικρατέστερη θεωρία που ακολουθεί η αστυνομία είναι πως ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του δηλητηριάστηκαν στο σπίτι του στο Σόλσμπερι.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αστυνομία σφράγισε τους τάφους της συζύγου του πρώην κατασκόπου Λουντμίλα και του γιου του Αλεξάντρ και επιβεβαίωσε ότι σε συνολικά 21 ανθρώπους παρασχέθηκε νοσοκομειακή φροντίδα μετά το περιστατικό.

Η Λουντμίλα Σκριπάλ πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 59 ετών και ο Αλεξάντερ Σκριπάλ τον περασμένο Μάρτιο στην Αγία Πετρούπολη στα 43 του χρόνια. Οι αστυνομικές κορδέλες που τοποθετήθηκαν στο κοιμητήριο είναι κυρίως για να κρατούν μακριά τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μόσχα: «Δεν έχουμε δει κάτι χειροπιαστό»

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα προπαγάνδα τις κατηγορίες περί ανάμειξης της Ρωσίας στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του.

«Δεν έχουμε δει κάποιες χειροπιαστές αποδείξεις. Εχουμε δει μονάχα μια (δημοσιογραφική) κάλυψη όπου οι συνάδελφοί σας με πολύ σοβαρό ύφος υποστηρίζουν ότι, αν βρίσκεται πίσω από το περιστατικό η Μόσχα, θα υπάρξουν αντίμετρα τα οποία η Ρωσία δεν θα ξεχάσει ποτέ», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Αιθιοπία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Προσφέρθηκε πάντως να δώσει η χώρα του κάθε βοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...