Συνεργεία κατεβάζουν την πρώτη πινακίδα «Αλέξανδρος ο Μακεδών» στον εθνικό αυτοκινητόδρομο των Σκοπίων | REUTERS/Ognen Teofilovski
Επικαιρότητα

Αποκαθηλώνουν τις πινακίδες «Αλέξανδρος ο Μακεδών» στα Σκόπια

Η πρώτη από τις 19 πινακίδες στον εθνικό αυτοκινητόδρομο της ΠΓΔΜ ξηλώθηκε ύστερα από σχετική απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ. Ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο ως... «μακεδόνας» πρωθυπουργός...
Protagon Team

H διπλωματία των ονομάτων ξεκίνησε στην ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ επισκεπτόταν το Βερολίνο και η Ανγκελα Μέρκελ τον προσφωνούσε «“μακεδόνα” πρωθυπουργό», κλιμάκια της κρατικής εταιρείας διαχείρισης του οδικού δικτύου της ΠΓΔΜ απομάκρυναν την πρώτη από τις 19 πινακίδες του αυτοκινητοδρομου «Αλέξανδρος ο Μακεδών».

Η αποκαθήλωση των πινακίδων στον μεγαλύτερο εθνικό δρόμο της ΠΓΔΜ έγινε με εντολή της κυβέρνησης Ζάεφ.

Ο αυτοκινητόδρομος ξεκινά από τα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία και καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των πινακίδων του αυτοκινητοδρόμου και η τοποθέτηση νέων στις οποίες θα αναγράφεται η νέα του ονομασία, «Φιλία».

Ως γνωστόν, μετά τη συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, στα τέλη του περασμένου μήνα, το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε στις 6 Φεβρουαρίου τη μετονομασία της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, από αυτοκινητόδρομο «Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε αυτοκινητόδρομο «Φιλία» και του αεροδρομίου των Σκοπίων από Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος σε Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων.

Οσον αφορά το αεροδρόμιο των Σκοπίων, εκπρόσωποι της τουρκικής εταιρείας TAV, η οποία από το 2010 διαχειρίζεται τον αερολιμένα των Σκοπίων, δήλωσαν ότι θα σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση των πινακίδων, μόλις λάβουν αναλυτικές οδηγίες.