371
Ο Τζεμ Εζντεμίρ | EPA/ΑΠΕ

Γερμανία: Θύμα καταγγελιών της Αγκυρας ότι είναι «τρομοκράτης» ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2018, 19:52
Ο Τζεμ Εζντεμίρ
|EPA/ΑΠΕ

Γερμανία: Θύμα καταγγελιών της Αγκυρας ότι είναι «τρομοκράτης» ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2018, 19:52

Ο τουρκικής καταγωγής πρώην ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας, Τζεμ Εζντεμίρ, που έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, τέθηκε υπό αστυνομική προστασία κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια με τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας.

«Με ενημέρωσε η αστυνομία» ότι μέλη της αντιπροσωπείας της Τουρκίας «διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία μου στο Μόναχο», εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά την επιστροφή του στο Βερολίνο.

«Για αυτό πέρασα την υπόλοιπη ημέρα υπό αστυνομική προστασία», είπε ο πολιτικός που βρέθηκε κατά τύχη να διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τους Τούρκους στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, σωματοφύλακες του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατήγγειλαν στην αστυνομία την παρουσία του «τρομοκράτη Εζντεμίρ» στο ξενοδοχείο τους. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Εζντεμίρ.

«Το πρωί, όταν έκανα τσεκ-ιν στο ξενοδοχείο είχα μια συμπτωματική συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία. Με αντίκρισαν με έκπληξη και οργή» είπε.

Το Σάββατο, βγαίνοντας από το δωμάτιό του, βρήκε έξω από την πόρτα του μια ομάδα αστυνομικών που είχαν την εντολή να τον προστατεύσουν. Τον παρακάλεσαν μάλιστα να μην πάει στην τραπεζαρία για το πρόγευμα. «Η αστυνομία μου είπε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με την τουρκική ασφάλεια, ότι υπέδειξαν πως ένας τρομοκράτης ή μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης έμενε στο ξενοδοχείο», εξήγησε ο Εζντεμίρ.

Οι αστυνομικές αρχές του Μονάχου, σε ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι παρείχαν προστασία σε «έναν αριθμό προσώπων» που μετείχαν στη Σύνοδο για την Ασφάλεια, αλλά δεν επιβεβαίωσαν το τι κατήγγειλε η τουρκική αντιπροσωπεία για τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων.

Ο Εζντεμίρ έχει προκαλέσει την οργή των τουρκικών αρχών τα τελευταία χρόνια, αφού κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ζήτησε να αναγνωρίσει η Γερμανία τη γενοκτονία των Αρμενίων. Δέχτηκε απειλές για τη ζωή του αλλά και επιθέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μίλησε για το «ακάθαρτο αίμα» των Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του διέψευσε κατηγορηματικά ότι στοχοποιήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο ο Εζντεμίρ, ισχυριζόμενος ότι ο βουλευτής προσπαθεί να διαταράξει τις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

«Δεν είναι αλήθεια. Είναι κατασκευασμένο. Είναι εξωφρενικό» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου. Πρόσθεσε ότι ρώτησε τους Τούρκους σωματοφύλακες αν είχαν εντοπίσει κάποιον πιθανό τρομοκράτη και εκείνοι του είπαν ότι «δεν είναι αλήθεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...