254
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής το 2016 | Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Handelsblatt: «Ο Τσίπρας προσδοκά από τον Μεγάλο Συνασπισμό ελάφρυνση χρέους»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2018, 09:36
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής το 2016
|Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Handelsblatt: «Ο Τσίπρας προσδοκά από τον Μεγάλο Συνασπισμό ελάφρυνση χρέους»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2018, 09:36

Από έναν Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία, η συγκρότηση του οποίου ακόμη είναι υπό συζήτηση, ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά κυρίως ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος, επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Φέρνοντας στο προσκήνιο αυτό το θέμα που έμεινε σε δεύτερη μοίρα όσο στο Βερολίνο το βάρος πέφτει στην άρση της κυβερνητικής αβεβαιότητας, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Ο έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών θα μειωθούν οι πιέσεις για λιτότητα που ασκούσε μέχρι πρόσφατα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Προσθέτει δε στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα ότι «η ιδέα των Σοσιαλδημοκρατών για ευρωομόλογα πρέπει να ηχεί σαν μουσική στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα. Κυρίως όμως στο ζήτημα των ελαφρύνσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στην στήριξη του Μάρτιν Σουλτς.

» Παρά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα και θα καταθέσει προτάσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αποφάσεις δεν είναι εφικτές όσο δεν σχηματίζεται κυβέρνηση στο Βερολίνο».

Η Handelsblatt σημειώνει ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ελπίζει σε καθαρή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Για να την επιτύχει χρειάζεται, ωστόσο, την πολιτική στήριξη των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών.

» Προς το παρόν ζούμε μια εντυπωσιακή αναστροφή ρόλων: Στις αρχές του 2015 ο τότε πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προέτρεπε τον, νέο τότε, έλληνα πρωθυπουργό σε πιο ρεαλιστικές πολιτικές προσεγγίσεις. Τώρα όμως είναι ο Τσίπρας, ο οποίος με τις παραινέσεις του, τηλεφωνικά ή με SMS, προτρέπει τον Μάρτιν Σουλτς να πει «ναι” στον Μεγάλο Συνασπισμό.

» Εκτός από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μάρτιν Σουλτς είναι σήμερα για τον έλληνα πρωθυπουργό ο σημαντικότερος σύμμαχος».