Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου | Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Επικαιρότητα

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αθήνα

4,2 Ρίχτερ κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και 4,4 Ρίχτερ κατά το Αριστοτέλειο. Ο σεισμός, που σημειώθηκε σε μικρό εστιακό βάθος, στην περιοχή της Σταμάτας, έγινε αισθητός σε όλη την Αττική
Protagon Team

Μια σεισμική δόνηση μέσα στη νύχτα, ταρακούνησε όλη την Αττική και ανησύχησε τα εκατομμύρια κατοίκους της το βράδυ της Δευτέρας. Ο σεισμός, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 22:24 τη Δευτέρα στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας και 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, ακολούθησαν μικρότεροι σεισμοί 2,1 και 2,6 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ιδιαίτερα σε όλες τις περιοχές, ενώ η διάρκειά του ήταν πάνω από 6 δευτερόλεπτα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε τον σεισμό στους 4,5 βαθμούς Ρίχτερ, ενώ το Αριστοτέλειο δίνει το μέγεθος του σεισμού στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας έγραψε στο Twitter: «Τώρα -επιφανειακός σεισμός μεγέθους ~4.5, στην περιοχή της Σταμάτας Αττικής. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές».

Ο κ. Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), εκτίμησε πως ο σεισμός στην Σταμάτα, είναι συνέχεια της ακολουθίας των σεισμών που είχαμε στον νότιο Ευβοϊκό που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο.

Αλλά και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας είπε πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός, όταν σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

 

Η σεισμική δόνηση συνοδεύτηκε από ισχυρό βουητό.