347
Ο Ασάνζ στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού τον Μάιο του 2017 ενώ μιλά σε δημοσιογράφους | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Στον Ισημερινό «βαρέθηκαν» τον Τζούλιαν Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2018, 12:13
Ο Ασάνζ στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού τον Μάιο του 2017 ενώ μιλά σε δημοσιογράφους
|EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Στον Ισημερινό «βαρέθηκαν» τον Τζούλιαν Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2018, 12:13

Η κυβέρνηση του Ισημερινού έκανε γνωστό ότι αναζητεί διαμεσολάβηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τις αρχές της Βρετανίας και να διευθετηθεί η «ανυπόφορη», όπως λέει,  κατάσταση του Τζούλιαν Ασάνζ, του δημιουργού του Wikileaks.

Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού και παραμένει μέχρι σήμερα εκεί εκμεταλλευόμενος την διπλωματική ασυλία.

«Θα μπορούσε να πρόκειται για μια τρίτη χώρα ή για μια προσωπικότητα» που θα αναλάβει την πρωτοβουλία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.

Η ίδια υπογράμμισε ότι «δεν θα μπορέσει να βρεθεί καμιά λύση χωρίς διεθνή συνεργασία και χωρίς τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Ισημερινού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μεσολάβησης για την υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία του Ισημερινού, τον Μάιο του 2017, ο Λενίν Μορένο, διάδοχος του Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος είχε χορηγήσει άσυλο στον Ασάνζ, είχε δηλώσει ότι ο ιδρυτής του Wikileaks μπορεί να παραμείνει στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο.

Αντίθετα με τον Κορέα, που χαρακτήριζε τον Ασάνζ δημοσιογράφο, ο Μορένο θεωρεί τον Ασάνζ «χάκερ», αν και τονίζει πως δεν σκοπεύει να τον διώξει από την πρεσβεία.

Ωστόσο τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε από τον Ασάνζ, ο οποίος έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, να αποφεύγει να κάνει δηλώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Ο 46χρονος Ασάνζ, που φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε, κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η σουηδική εισαγγελία έχει έκτοτε βάλει στο αρχείο την υπόθεση, αλλά ο Αυστραλός φοβάται πως θα συλληφθεί με το που θα βγει από την πρεσβεία από τη βρετανική αστυνομία και θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τη δημοσίευση από το WikiLeaks στρατιωτικών μυστικών και δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Η αποκάλυψη αυτών των ντοκουμέντων μετέτρεψε τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος δημιούργησε τον ιστότοπο το 2006, σε «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, μολονότι οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ήρωα και πρωτοπόρο ενός παγκόσμιου κινήματος υπέρ της διαφάνειας και της δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...