Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης όταν ανακοίνωσαν το όνομα του νέου φορέα: Κίνημα Αλλαγής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Στο 18% η δυνητική εκλογική επιρροή του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς!

Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο και είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ' όσο είναι το κυβερνών κόμμα στη Νέα Δημοκρατία!
Protagon Team

Σε μια καταγραφή της αυξημένης απήχησης του υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς, ύστερα από τις διπλές εκλογές, τη νίκη της Φώφης Γεννηματά και την ανακοίνωση του (προσωρινού) ονόματος της νέας παράταξης, προχωρά η εταιρεία δημοσκοπήσεων Prorata, η οποία παράλληλα επιβεβαιώνει το ευρύ -αν και μειούμενο- προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως να έχει την πολιτική σημασία του, ότι τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στην φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σύμφωνα με την Prorata που καταγράφει τη δυνητική εκλογική επιρροή (δηλαδή στους πολίτες που δηλώνουν πιθανότητα πάνω από 50% να ψηφίσουν ένα κόμμα), η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 8,5% (33% έναντι 24,5%). Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο και εκτοξεύεται στο 18%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη μέτρηση το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ όσο το κυβερνών κόμμα στη Νέα Δημοκρατία!

Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα δημοσιεύονται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στο δεύτερο μέρος της έρευνας της Protata. Εκτός από τη μεγάλη διαφορά που χωρίζει τα δύο κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχωρίζει η άνοδος στα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής καθώς η δυνητική εκλογή επιρροή αυξάνεται στο 18% από 14% τον Σεπτέμβριο, εξέλιξη που σαφέστατα συνδέεται με τις πρόσφατες διαδικασίες ενοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Και το ΚΚΕ όμως, αυξάνει την επιρροή του, καταγράφονταας ποσοστό 14,5% έναντι 11% το Σεπτέμβρη.

Οι πολίτες εμφανίζονται ελάχιστα ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ δηλώνουν συνολικά απογοητευμένοι από τα κόμματα. Μόλις το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται σε 22% του δείγματος.

Αναλυτικά, στο σύνολο του δείγματος που αφορά τη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 33%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,5% και έπονται το Κίνημα Αλλαγής με 18%, το ΚΚΕ με 14,5%, η Ενωση Κεντρώων με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 7% και η Πλεύση Ελευθερίας με 6%. Ογδοο κατά σειρά στη μέτρηση είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ατόμων και πραγματοποιήθηκε με προσωπική συνέντευξη και χρήση ερωτηματολογίου σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών στο σύνολο της επικράτειας. Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου.