Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θέλει αλλά δεν βιάζεται | REUTERS/Hannibal Hanschke
Επικαιρότητα

Γερμανία: Πολλές φωνές υπέρ αλλά χωρίς βιασύνη για τον νέο Μεγάλο Συνασπισμό

Εβδομάδα εξελίξεων ενόψει μίας νέας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ CDU και SPD, αν και ο «λευκός καπνός» από τις συνομιλίες απέχει ακόμη αρκετές εβδομάδες
Protagon Team

Η ώρα των -επί του παρόντος- διακριτικών πιέσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης έφτασε στη Γερμανία, ενόψει των τελικών αποφάσεων που αναμένονται σε υψηλό κομματικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ακόμη και έτσι οι ουσιαστικές συζητήσεις δεν αναμένονται πριν από τα Χριστούγεννα, με ένα μάλλον ανοιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Η καγκελάριος Μέρκελ σε τηλεδιάσκεψη του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) έδωσε ένα πρώτο χρονικό πλαίσιο, γράφει η Frankfurter Rundschau.

«Μια πρώτη συνάντηση (με το SPD) σε στενό κύκλο μπορεί να γίνει προ των Χριστουγέννων εάν το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών συμφωνήσει, έστω και εάν δεν θα πρόκειται οπωσδήποτε για διερευνητικές διαπραγματεύσεις», είπε σχετικά.

Στις τάξεις του CDU υπήρξαν τις τελευταίες μέρες φωνές οι οποίες προέτρεπαν να επισπευσθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ωστόσο ο Πέτερ Αλτμάιερ, εκτελών προσωρινά χρέη υπουργού Οικονομικών (μετά την εκλογή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προέδρου της Ομοσπονδιακής Bουλής), σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild έδειξε κατανόηση για την κατάσταση η οποία υπάρχει στο SPD.

Πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στους Σοσιαλδημοκράτες, είπε, γιατί «η προσεκτική εξέταση προηγείται της ταχύτητας. Ήδη το 2013 ο μεγάλος συνασπισμός χρειάστηκε χρόνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο για να συγκροτηθεί. Δεν θα πρέπει επομένως να πιεστούμε χρονικά. Το SPD βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το αν θα συμπράξει σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Θα πρέπει να αναμείνουμε με ηρεμία».

Από την πλευρά του, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της CDU/CSU, δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt ότι «υπάρχουν θέματα για τα οποία ένα κόμμα πρέπει να πει ότι δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε. Σε αυτά ανήκει και το θέμα της πολιτικής για το Προσφυγικό. Συμφωνήσαμε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση για μια ρύθμιση η οποία δίνει μια καλή απάντηση στη μεγάλη πρόκληση του Προσφυγικού την οποία και θέλουμε να εφαρμόσουμε».

Ο Κάουντερ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τάχθηκε κατά της συνέχισης της μέχρι τώρα πολιτικής (του μεγάλου συνασπισμού) σε ορισμένα θέματα. Όπως εξήγησε, τα δύο κόμματα πρέπει να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε μεγάλη κλίμακα».

Μεταξύ άλλων πρότεινε ένα «συμβόλαιο για την εκπαίδευση», την ενίσχυση της έρευνας και την ανάπτυξη επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα

Εν τω μεταξύ, στο SPD δηλώνουν και αυτοί πρόθυμοι να συμμετάσχουν, αλλά μετά το πράσινο φως του κομματικού συνεδρίου που θα γίνει στις 7-9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD Αντρέα Νάλες θεωρεί πιθανές όλες τις επιλογές (μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, κυβέρνηση μειοψηφίας του CDU και νέες εκλογές). Πάντως σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Tagesspiegel» εκφράζει για πρώτη φορά ανοικτά τις αμφιβολίες της για ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας.

Πρόσωπο-κλειδί σε αυτές τις εξελίξεις είναι ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς, o oποίος επιθυμεί την επανεκλογή του στο συνέδριο αλλά και την εντολή της βάσης για να ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις για έναν νέο μεγάλο συνασπισμό ή για ανοχή κυβέρνησης μειοψηφίας ή για οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό συνασπισμού κομμάτων (π.χ «Μεγάλο Συνασπισμό» συν τους Πράσινους).