Ο Σι Τζινπίνγκ (στο μέσον) με τους άλλους έξι του πολίτμπιρο. Τυπικά θα είναι πρόεδρος της Κίνας ως το 2022, στην πράξη όμως θα επηρεάζει τη χώρα για πολύ περισσότερο | REUTERS/Jason Lee
Επικαιρότητα

Ενός ανδρός αρχή στο Κόμμα, αυλαία της εποχής Τζινπίνγκ στην Κίνα

Περιστοιχισμένος από άλλα πανίσχυρα στελέχη, που όμως δεν θα αμφισβητήσουν τη δική του εξουσία και δεν θα είναι διάδοχοι, ο πρόεδρος της της χώρας άρχισε με πανηγυρικό τρόπο τη δεύτερη πενταετή θητεία του - η οποία ενδέχεται να μην είναι η τελευταία
Protagon Team

Τα σενάρια που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, όσο πλησιάζαμε προς το 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, για το πέρασμα στην εποχή του Σι Τζινπίνγκ, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλώς εικασίες.

Σε μια χώρα και ένα καθεστώς με παροιμιώδη μυστικοπάθεια, πολλά μπορούν να συμβούν και τα σενάρια να μείνουν απλώς εκτιμήσεις δυτικών παρατηρητών που δεν καταλαβαίνουν πολύ καλά τι συμβαίνει στους διαδρόμους της κινεζικής εξουσίας.

Ωστόσο, κάποιες από αυτές τις είδαμε να ξετυλίγονται σαν αποφάσεις του συνεδρίου, η μία μετά την άλλη.

Το συνέδριο αποφάσισε καταρχάς να ενσωματώσει στο καταστατικό τη «σκέψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ», όπως έχει γίνει με τον Μάιο Τσετούνγκ και τον Ντενγκ Ξιαοπίνγκ. Είναι μια κίνηση που έδωσε στον Σι κύρος αρκετό για να μην μπορεί να αμφισβητηθεί για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Το φινάλε σε αυτήν την σταδιακή αποκάλυψη της νέας εποχής για τη χώρα και το κόμμα, που είχε κάτι θεατρικό, έγραψε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας όταν την Τετάρτη παρουσίασε τη νέα ηγετική ομάδα.

O Σι Τζινπίνγκ χαιρετάει τον φακό, οι άλλοι έξι του πολίτμπιρο είναι μάλλον αμήχανοι (Reuters)

Το Πολιτικό Γραφείο αποτελείται, μαζί με τον ίδιο, από επτά μέλη, τα ονόματα των οποίων έγιναν γνωστά μόλις την ώρα της παρουσίασης, γράφει ο Guardian.

Αυτού του βορειοκορεατικού τύπου μυστικοπάθεια φαίνεται απίστευτη στις ημέρες μας, λένε δυτικοί παρατηρητές, πόσο μάλλον για μια χώρα που θέλει να γίνει ηγεμονική δύναμη στον κόσμο. Πολλά, εξάλλου, δυτικά μέσα (BBC, Financial Times, Economist, New York Times και Guardian), χωρίς εξήγηση, αποκλείστηκαν από τα αποκαλυπτήρια του νέου Πολιτιμπιρό. Την ίδια ώρα η κινεζική προπαγανδιστική μηχανή εκθείαζε το συνέδριο σαν παράδειγμα διαφάνειας…

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγετική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που δεν θα αμφισβητήσουν την εξουσία του Σι. Είναι ο Λι Ζανσού, 67 ετών, ο Χαν Ζενγκ, 63 ετών, ο Ζάο Λετζί, 60 ετών, ο Γουάνγκ Γιανγκ, 62 ετών, και ο Γουανγκ Χουνίνγκ, 62 ετών, δίπλα στον Σι και στον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Το νέο προεδρείο καταδεικνύει την έλλειψη ενός προφανούς διαδόχου του Σι, κάτι που ερμηνεύεται σαν μια προσπάθεια του νυν προέδρου να συνεχίζει να βρίσκεται  στο τιμόνι της χώρας και πέρα από το 2022, οπότε και τελειώνει η θητεία του, και να επηρεάζει την πολιτική σκηνή της ακόμη πιο πέρα από αυτό το έτος.

Ολα τα μέλη είναι 60 με 67 ετών και σε πέντε χρόνια από σήμερα ίσως είναι σε ηλικία αρκετά περασμένη για να αναλάβουν τα βαριά καθήκοντα του προέδρου – αν και η χώρα έχει παράδοση σε ηλικιωμένους και υπέργηρους ηγέτες.

«Εποχή εθνικής αναζωογόνησης»

Σε μια σύντομη ομιλία (διάρκειας 21 λεπτών έναντι των 3,5 ωρών με την οποία άνοιξε το συνέδριο), ο Σι μίλησε για μια πενταετία «μεγάλης αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους», προτρέποντας το ΚΚΚ να γίνει «η σπονδυλική στήλη του λαού».

Το Κόμμα, κατά τον Σι, πρέπει να προχωρήσει και σε μια γενναία προσπάθεια αυτοκάθαρσης: «Να απαλλαγούμε από κάθε ιό που διαβρώνει το κομματικό σώμα, να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να υποστηρίξουμε ένα πολιτικό περιβάλλον ακεραιότητας και να δημιουργήσουμε κύματα θετικής ενέργειας μέσα στο κόμμα».

Στόχος θα πρέπει να είναι ακόμη να υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια για την εξάλειψη της φτώχειας και «να ανοίξουμε την Κίνα ακόμη περισσότερο στον κόσμο».

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τα όρια του εγχειρήματος, η «Λαϊκή Ημερησία», το επίσημο όργανο του ΚΚΚ, το εξήγησε με σαφήνεια σε άρθρο της την Τετάρτη: «Η ιστορία έχει δείξει –και θα συνεχίσει να δείχνει- ότι χωρίς την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος η ιδέα της εθνικής αναζωογόνησης είναι μια φαντασίωση».

Κίνα σημαίνει και προσωπολατρεία: αναμνηστικές κούπες από το συνέδριο με τον Σι και τη σύζυγό του (REUTERS/Jason Lee)

Αν, λοιπόν, κατά την πρώτη πενταετία ο Σι είχε στόχο να εμπεδώσει την παρουσία του μέσα στο ΚΚΚ και να το καθαρίσει από φαινόμενα διαφθοράς (που τιμωρείται ακόμη και με θάνατο στην Κίνα), η δεύτερη θα είναι η πενταετία των μεταρρυθμίσεων.

Η έμφαση θα δοθεί στην οικονομία και στον στρατό σαν παράγοντα ισχύος, όπως και σε μια όλο και πιο επιθετική εξωτερική πολιτική την οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι γείτονες της Κίνας.