926
Ο Νίκος Φίλης (αριστερά) και ο Νίκος Ξυδάκης ήταν ιδιαίτερα καυστικοί για τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16 | INTIMEnews

Εσωκομματικό «κενό αέρος»: Φίλης, Ξυδάκης και Δρίτσας κατά Βίτσα για τα F-16

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2017, 21:08
Ο Νίκος Φίλης (αριστερά) και ο Νίκος Ξυδάκης ήταν ιδιαίτερα καυστικοί για τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16
|INTIMEnews

Εσωκομματικό «κενό αέρος»: Φίλης, Ξυδάκης και Δρίτσας κατά Βίτσα για τα F-16

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2017, 21:08

Σε… «κενό αέρος» βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 που έφερε στις αποσκευές του από τις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά τις πρώτες βολές του Νίκου Φίλη για την αναγκαιότητα της συμφωνίας και την απάντηση την Κυριακή του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα που τον κατηγόρησε για «μείγμα άγνοιας», τη Δευτέρα στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, με ειρωνείες και αιχμές σχολίασαν ο κ. Φίλης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης αλλά και ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, την παρουσίαση από τον κ. Βίτσα του «οδικού χάρτη» για την αναβάθμιση των F-16.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος απουσίαζε από την επιτροπή και η ευθύνη των εξηγήσεων έπεσε στον αναπληρωτή ο οποίος υποστήριξε ήταν «αδήριτη ανάγκη» η αναβάθμιση των F-16. Διευκρίνισε ότι η τιμή 2,4 δισ. δολάρια αφορά στην αναβάθμιση και των 123 F-16, αλλά σημείωσε ότι η τιμή που μπορεί να δώσει το ελληνικό κράτος έχει «ταβάνι» το 1,1 δισ. ευρώ.

Οταν ερωτήθηκε από τους βουλευτές αν είναι αναγκαία η αναβάθμιση ήταν κατηγορηματικός: «Η δική μου άποψη είναι ότι έχουμε καθυστερήσει να την κάνουμε. Εάν θα έχουμε αναβάθμιση το 2019 16 με 20 αεροσκάφη θα έχουμε πλήρη αναβάθμιση περίπου ως το 2023- 2024».

Υποστήριξε επίσης ότι μέσω της αναβάθμισης η Ελλάδα θα αποκτήσει τεχνογνωσία «γιατί η διαδικασία είναι μοντελοποίηση δύο ή τεσσάρων στην ίδια την Αμερική, εκεί θα πάνε και ειδικοί τεχνικοί από την Ελλάδα για να δουν πως γίνεται η συναρμολόγηση, θα έρθουν στην Ελλάδα έπειτα μαζί με αμερικανούς της αεροπορίας και της εταιρείας που έχει αναλάβει την αναβάθμιση και θα αποκτήσουμε έτσι μια τεχνογνωσία. Θα συμμετάσχει και η ελληνική βιομηχανία η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες».

Ο Θοδωρής Δρίτσας κέντρο) εξέφρασε έντονους προβληματισμούς και ενστάσεις στον Δημήτρηη Βίτσα αριστερά) φωτό: INTIMEnews)
Ο Θοδωρής Δρίτσας (κέντρο) εξέφρασε έντονους προβληματισμούς και ενστάσεις στον Δημήτρηη Βίτσα (αριστερά) φωτό: INTIMEnews)

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι τα ξενύχτια στο υπουργείο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας όλο το 2016 είχαν να κάνουν με αυτό το ζήτημα που πως αυτή τη στιγμή έχουμε πετύχει μια πολύ καλή απαίτηση και θα πετύχουμε ένα πολύ καλό οικονομικό αποτέλεσμα.

Το «πρέσινγκ» Φίλη

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που συνέχισε να εκφράζει ζωηρές αμφιβολίες και αντιρρήσεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης ενώ έχει πυκνώσει τις αιχμές του για αρκετούς κυβερνητικούς χειρισμούς έθεσε στον κ. Βίτσα τρεις ερωτήσεις:

  1. Πότε θα έχουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία της σύμβασης που αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με τους Αμερικανούς
  2. Χρειάζεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων με βάση τη νομοθεσία
  3. Υπάρχει γενικότερη μελέτη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων που δεν αφορά μόνο τα F16 αλλά και άλλες ανάγκες, προμήθειες για τους εξοπλισμούς προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση στο Αιγαίο;

Απαντώντας στις ερωτήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι στις 2 Νοεμβρίου θα στείλει το αμερικανικό κογκρέσο την επιστολή η οποία είναι αναλυτική γύρω στις 300 σελίδες προς την Ελλάδα

«Από κει αρχίζει η διαπραγμάτευση και οι αποφάσεις δηλαδή αν θα αναβαθμίσουμε 85- 95 ή 123 αεροπλάνα. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι υπογραφή για τα 123 στοιχίζει 2,4 δισ. δολάρια. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης είναι προσδιορισμένα. Αν θα πούμε κάτι αυτό θα είναι για τον αριθμό δεν θα πούμε για την ουσία της αναβάθμισης».

Ο κ. Βιτσας ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τα αντισταθμιστικά οφέλη γιατί, αν και με βάση την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία έχουν απαγορευτεί, υπάρχει ένα μικρό περιθώριο να υπάρξουν ασφαλή αντισταθμιστικά οφέλη.

 

Ειρωνείες Φίλη – Αιχμές Ξυδάκη – Ενστάσεις Δρίτσα

Ο Νίκος Φίλης απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα ο όποιος τις προηγούμενες μέρες τον κατηγόρησε για μείγμα άγνοιας όσον αφορά τις δηλώσεις του απάντησε με ειρωνικό τρόπο: «Ευτυχώς που σήμερα με αυτά που είπατε μας βγάλατε από το πέλαγος της άγνοιάς μας»

Νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης διατύπωσε τον προβληματισμό του: «Τα αντισταθμιστικά αποτέλεσαν πηγή διαφθοράς. Είναι ευκαιρία για την παρούσα κυβέρνηση να λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο διαφάνειας, ποιότητας, αξιοπιστίας και να βάλει αυτές τις αναγκαίες ενέργειες σε μια νέα βάση. Είναι μοναδική αυτή η ευκαιρία.

Όλα όσα έχουν ακουστεί για τις ασάφειες , το ύψος της δαπάνης, τον τρόπο διαχείρισης και διεξαγωγής της μεγάλης αγοράς και αναβάθμισης πρέπει να γίνουν με τρόπο που δεν θα έχει ξαναγίνει».

Μάλιστα ο κ. Ξυδάκης έκανε έκκληση όπως είπε στην κυβέρνηση να μην μετατραπούν οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες οι οποίες δικαιολογούνται από την ιδιόμορφη γεωγραφία της χώρας σε κολάρο ασφυξίας δημοσιονομικό για τη χώρα

«Να τεθεί στους εταίρους ότι, όπως οι δαπάνες για το Προσφυγικό είχαν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα, έτσι και οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες να έχουν αντίστοιχο αποτύπωμα».

«Χρειάζεται να γίνει ευρύτερη συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ακόμα και σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και της Επιτροπής Εξοπλιστικών», είπε σε παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας . Σημειώνοντας ότι η εθνική αντιπροσωπεία πρέπει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες ως προς τους εξοπλισμούς, αξιοσημείωτο είναι -μεταξύ άλλων- ότι άφησε και αιχμές ως προς τον τρόπο που ανακοινώθηκε από αμερικανικού εδάφους το ύψους του κόστους του προγράμματος: «Το πώς ανακοινώθηκε σηκώνει μεγάλη συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Επίκαιρη ερώτηση Θεοδωράκη στον Τσίπρα

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης καλεί μεταξύ άλλων τον Πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει στη Βουλή, ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τη Σούδα και τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 .

Επίσης ο επικεφαλής του Ποταμιού ρωτά τον Πρωθυπουργό, πότε θα υποβάλει στη Βουλή προς έγκριση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών και αν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για τη Σούδα.