915
Η αποχώρηση Μπάνον ίσως σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Τραμπ, εκτιμούν αναλυτές | REUTERS/Jonathan Ernst

Mία φωτογραφία χίλιες λέξεις: Η «αυλή» του Τραμπ αποδεκατίστηκε

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2017, 13:22
Η αποχώρηση Μπάνον ίσως σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Τραμπ, εκτιμούν αναλυτές
|REUTERS/Jonathan Ernst

Mία φωτογραφία χίλιες λέξεις: Η «αυλή» του Τραμπ αποδεκατίστηκε

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2017, 13:22

Είναι ο Στιβ Μπάνον ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο; Αυτό ήταν το ερώτημα που έθετε τον περασμένο Φεβρουάριο το περιοδικό Time, βάζοντας στο εξώφυλλο του τον σύμβουλο και επικεφαλής στρατηγικής της αμεριανικής προεδρίας.

Ο Μπάνον ήταν για πολλούς το alter ego του Ντόναλντ Τραμπ. Ενας «συνοδοιπόρος» συνεργάτης που είχε αφήσει το αποτύπωμά του παντού στο κέντρο αποφάσεων του Λευκού Οίκου: από την  απόφαση για την αποχώρηση από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, μέχρι την απαγόρευση εισόδου ταξιωτών από μουσουλμανικές χώρες και τον ανένδοτο αγώνα κατά των fake media, τα οποία ο Μπάνον αποκάλεσε χαρακτηριστικά ως «αντιπολίτευση».

Λεγόταν μάλιστα, ότι ο Μπάνον ήταν ο μόνο σύμβουλος που επιτρεπόταν να μπει στο Οβάλ Γραφείο χωρίς κουστούμι και γραβάτα. Ήταν επίσης, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του δόγματος «Let Trump be Trump» («Αφήστε τον Τραμπ να είναι ο εαυτός του), μία προσέγγιση η οποία σύμφωνα με τον Μπάνον οδήγησε στην ουσία τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το εξώφυλλο του Time παρουσίαζε τον Μπάνον στο απόγειο της δύναμής, για πολλούς όμως στο χρονικό σημείο αυτό άρχισε και η πτώση του. Το περιοδικό τον αποκαλούσε τότε «The Great Manipulator», μία περιγραφή που φέρεται να ενόχλησε τον Τραμπ -έναν πρόεδρο που δεν είχε συνηθίσει να μοιράζεται τα φώτα της προβολής, ούτε να παρουσιάζεται ως μαριονέττα. Στη αυλή του Τραμπ εξάλλου, δεν θα μπορούσε να υπάρχουν εξουσίες πέρα από το θρόνο…

Mία φωτογραφία, χίλιες λέξεις λέει η παροιμία και το στιγμιότυπο που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός από παλαιότερη συνεδρίαση των στενών συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει το «σεισμό» που έχει συγκλονίσει το Λευκό Οίκο στους πρώτους μόλις επτά μήνες της διακυβέρνησης Τραμπ.

_97443718_bannonannotate
Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις… /Getty Images

Τραβηγμένη στις 28 Ιανουαρίου, η φωτογραφία δείχνει το στενό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ τη στιγμή που δέχεται το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, λίγο μετά την ορκωμοσία του. Δίπλα στον αμερικανό πρόεδρο (1) εμφανίζονται ο πρώην πια προσωπάρχης Ρινς Πρίμπους (2),  ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς (3), ο μόνος «επιζήσας» κατά το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης Τραμπ, ο πρόσφατα αποπεμφθείς  Στιβ Μπάνον (4), ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Σον Σπάισερ (5) και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν που αποχώρησε τον Φεβρουάριο υπό το βάρος του σκανδάλου για τις φερόμενες επαφές του ιδίου και άλλων στελεχών με τους Ρώσους.

Ο ίδιος ο Μπάνον πάντως, ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση πως θα συνεχίσει να μάχεται υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Αμέσως μετά την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο,  ο Μπάνον ανέλαβε και πάλι καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου στον ειδησεογραφικό ιστότοπο -προπύργιο της άκρας δεξιάς-  Breitbart News. Ο Μπάνον έπιασε αμέσως δουλειά και την Παρασκευή ήταν παρών σε μια πρώτη σύσκεψη της συντακτικής ομάδας του ιστότοπου.

Από το 2016 είχε μετατρέψει τον εν λόγω ιστότοπο στο δημοφιλέστερο ειδησεογραφικό site για τους υποστηρικτές της alt-right, μιας ισχυρής φράξιας της αμερικανικής άκρας δεξιάς, στην οποία έκανε αναφορά και ο ίδιος ο Τραμπ, προσφέροντας κάλυψη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ νεοφασιστών και αριστεριστών στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια (το λεγόμενο «both sides blame). Στην ανακοίνωση του Breitbart για την επάνοδο του Μπάνον στα ηνία του ιστότοπου, ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας χαρακτηρίζεται ως ήρωας.

Με την αποχώρησή του ο Στιβ Μπάνον κήρυξε τον πόλεμο τους γκλομπαλιστές. «WAR» ήταν το μονολεκτικό tweet του Τζόελ Μπ. Πόλακ, αρθρογράφου του Breitbart, μόλις έμαθε τα νέα της αποπομπής Μπάνον από το Λευκό Οίκο. Λίγο μετά ακολούθησε η προειδοποίησή του ότι η εξέλιξη αυτή ίσως και να είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Τραμπ.

Στη λίστα των «εχθρών» της προεδρίας Τραμπ, την οποία είχε από καιρό σχηματίσει ο Μπάνον, μεταξύ άλλων φιγουράρουν η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χ. Ρ. ΜακΜάστερ και η αναπληρώτρια Ντίνα Πάουελ, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Γκάρι Κον και ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

_97444597_bannonreuters4
Ο Μπάνον δεν έβλεπε ποτέ με καλό μάτι τους μετριοπαθείς στο επιτελείο Τραμπ, όπως ήταν ο Κούσνερ / Reuters

«Για την περίπτωση που υπάρχει η παραμικρή σύγχυση, αφήστε με να ξεκαθαρίσω τα πράγματα: εγκαταλείπω τον Λευκό Οίκο και πάω στον πόλεμο υπέρ του Τραμπ κι εναντίον των αντιπάλων του -στο Καπιτώλιο, τα ΜΜΕ και τον κόσμο των επιχειρήσεων», διεμήνυσε ο πρώην σύμβουλος του αμερκανού προέδρου σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Οπαδός του προστατευτισμού και μιας εθνικιστικής οικονομικής πολιτικής, ο Μπάνον υπήρξε αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επενδυτής στη Goldman Sachs και κινηματογραφικός παραγωγός. Θεωρείτο ο ιθύνων νους πίσω από πολλές τοποθετήσεις του Τραμπ εναντίον του κατεστημένου και μια ισχυρή εθνικιστική φωνή στον Λευκό Οίκο. Είχε ξαναβρεθεί σε επισφαλή θέση, αλλά ο Τραμπ ως τώρα επέλεγε πάντα να τον κρατήσει ως σύμβουλο, κυρίως επειδή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογική του νίκη.

Οι Δημοκρατικοί χαιρέτισαν την αποχώρηση του Μπάνον. «Η απόλυση του Μπάνον είναι μια ευπρόσδεκτη είδηση, αλλά δεν κρύβει το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στο πλευρό των υποστηρικτών της ανωτερότητας της λευκής φυλής και των φανατικών πεποιθήσεων που προωθούν», ανέφερε η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρέπει μόνο να απαλλαχθεί από τους εναπομείναντες οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής στις τάξεις της, αλλά και να εγκαταλείψει τη μισαλλόδοξη ιδεολογία που ξεκάθαρα καθοδηγεί τις αποφάσεις της», υπογράμμισε η κυρία Πελόσι.

O Στίβ Μπάνον μπορεί να μη φιγουράρει πια ως ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο, ή τις ΗΠΑ ή έστω και την Ουάσινγκτον, σίγουρα όμως παραμένει το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αμερικανική άκρα δεξιά, ένα στοιχείο στο οποίο βασίζεται πολύ ο Ντόναλντ Τραμπ για μία δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...