Ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα στον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Πολύ ψηλότεροι και οι δυο τους... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

«Αλέξη, εμείς πότε θα μπούμε στην ΕΕ;»

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη είχε, εκτός από την αγωνία των Σέρβων για ένταξη στην ΕΕ, χαριτωμένα στιγμιότυπα, διάθεση για συμφωνίες και μερικές απορίες
Χριστίνα Ταχιάου

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ποντάρει στον έλληνα Πρωθυπουργό προκειμένου να μάθει πότε θα μπει η χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ζητήσαμε από το φίλο μας τον Αλέξη να πάρει μια απάντηση για μας. Πότε μπορεί η Σερβία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Το θέλουμε, κάνουμε ό,τι πρέπει γι’ αυτό και θέλουμε να ξέρουμε πότε θα γίνει; Στο κάτω κάτω, δεν νομίζω ότι η Βουλγαρία όταν μπήκε ήταν σε καλύτερη θέση από εμάς». Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει νωρίτερα ότι η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο γέφυρας στη σχέση Σερβίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να γίνει η Βαλκανική μια χερσόνησος φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας.

Ήταν ένα μικρό μόνο απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου και τις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες των δυο χωρών το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας, και λίγο πριν έρθει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μαζί με την αποστολή της χώρας, για να πραγματοποιηθεί η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας. Το βράδυ, ο κ. Βούτσιτς θα είχε την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και να του θέσει ίσως το ερώτημα. Ο κ. Γιουνκέρ θα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρασταθούν οι τρεις ηγέτες.

O Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον πρόεδρο της Σερβίας

Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε και το έκανε. Ανακοινώνοντας το άνοιγμα του πρωθυπουργικού υποκαταστήματος στη Θεσσαλονίκη, είχε υποσχεθεί ότι θα προσκαλεί ηγέτες Βαλκανικών χωρών για συναντήσεις στην πόλη. Έτσι, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανάλογη συνάντηση σε διάστημα ενός μήνα. Είχε προηγηθεί η Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Τι μένει από αυτές τις συναντήσεις; Υπουργικές συζητήσεις και υπογραφές συμφωνιών και μνημονίων. Έτσι, υπογράφηκαν συμφωνίες και μνημόνια για τις υποδομές και τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, έγιναν συζητήσεις για τη μετανάστευση. Χαρούμενοι οι Υπουργοί που συνόδευαν τον πρωθυπουργό και μετείχαν στις εργασίες της Τριμερούς: Κοτζιάς, Μουζάλας, Κουντουρά, Σταθάκης, Τόσκας, Σπίρτζης, Πιτσιόρλας, Καμμένος, Τσαρουχά. Για όλους υπήρχε κάτι να ανακοινωθεί. Για παράδειγμα, συνεργασία στη στρατιωτική εκπαίδευση και τις διπλωματικές ακαδημίες των δυο χωρών.

Από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα φύγαμε με κάποιες απορίες: υπάρχει ποτάμι που πηγαίνει από τα Σκόπια στο Βελιγράδι; Η απορία προέκυψε επειδή ο πρωθυπουργός φάνηκε σίγουρος ότι θα προχωρήσει το project της σύνδεσης μέσω ποταμών της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι. Κι άντε πες ότι από τη Θεσσαλονίκη φτάνεις στα Σκόπια μέσω του Αξιού. Μετά πώς φτάνεις στο Βελιγράδι για να βρεις το Δούναβη και να συνδεθείς με την Κεντρική Ευρώπη; Λέγεται ότι ένα τέτοιο σχέδιο πλωτής διασύνδεσης απαιτεί εκτροπές ποταμών και πολλά χρήματα, φυσικά. Αλλά και για τη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά – Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι που ανακοινώθηκε και για την οποία ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, διατηρούμε αμφιβολίες. Αξιόπιστη (και αρμοδιότερη του πρωθυπουργού για ένα τόσο ειδικό ζήτημα) πηγή είπε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση κι ότι αυτό απαιτεί διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Αλλά ποιος ξέρει, ίσως ο κ. Τσίπρας να γνωρίζει κάτι παραπάνω.

Ενα σκηνικό, τρεις ηγέτες

Συζητήθηκαν κι άλλα θέματα. Το «όνομα», ας πούμε και η στάση των χωρών απέναντι στην ακατονόμαστη γειτονική μας χώρα, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. «Μια και συζητάτε για τη χώρα, μήπως θα ήταν καλό να προσκληθούν τα Σκόπια (δηλαδή η ακατονόμαστη χώρα) στη συνάντηση σήμερα; Λέτε ότι είναι διμερής, αλλά η παρουσία της Βουλγαρίας αργότερα καθιστά περιφερειακή τη συνάντηση», επεσήμανε δημοσιογράφος στον Πρωθυπουργό. Εκείνος απάντησε (ενώπιον του Σέρβου προέδρου) με το παροιμιώδες χιούμορ του που συνοδεύεται πάντοτε από ένα γελάκι: «Μα, η συνάντηση είναι διμερής. Δεν ήταν με όλες τις πρώην γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες για να τις φωνάξουμε στη συνάντηση!»

Συζητήθηκαν, επίσης, οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας και οι ωφέλειες από αυτούς, το Κόσοβο, το trafficking, οι επενδύσεις Ελλήνων στη Σερβία και Σέρβων στην Ελλάδα, ο τουρισμός, αλλά την παράσταση έκλεψε η συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης των διπλωμάτων οδήγησης. Είναι ένα μέτρο για την καθημερινότητα των πολιτών που, όπως είπε ένας σέρβος δημοσιογράφος, θα βοηθήσει στο επίπεδο ζωής. Τόσο μικρό, τόσο απλό, τόσο στοιχειώδες, τόσο ωφέλιμο.

Στη συνέντευξη τύπου των τριών, Τσίπρα – Βούτσιτς – Μπορίσοφ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και χαρακτήρισε «οραματικού τύπου» το σχέδιο για την πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης, όσο κι εκείνης σιδηροδρομικώς μέσω Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τη Βουλγαρία και, αργότερα, με το Δούναβη. Ο κ. Μπορίσοφ χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση «οικογένειά μας» και έδειξε κατανόηση στην ανάγκη της Σερβίας να γνωρίζει πότε θα γίνει κι εκείνη μέλος της.

Η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1/1/2018.