411
Ιούλιος 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ψηφίζει στο δημοψήφισμα | ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS

Ο Βαρουφάκης λέει ότι η «Καθημερινή»… «αμαυρώνει τη γιορτή του δημοψηφίσματος»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2017, 15:05
Ιούλιος 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ψηφίζει στο δημοψήφισμα
|ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS

Ο Βαρουφάκης λέει ότι η «Καθημερινή»… «αμαυρώνει τη γιορτή του δημοψηφίσματος»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2017, 15:05

Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου ενός παράλληλου «δημοσιονομικού νομίσματος» που παραλίγο να εφαρμοστεί, μετά το δημοψήφισμα του 2015, εκνεύρισε τον άνθρωπο που επεξεργαζόταν αυτά τα σχέδια.

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να καταγγείλει την εφημερίδα, το «όργανο της τρόικας εσωτερικού» όπως τη χαρακτήρισε, για διαστρεβλώσεις και για αμαύρωση της «γιορτής» του δημοψηφίσματος. Υπογράμμισε επίσης ότι ακόμη πιστεύει ότι η ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν η καλύτερη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ακόμη κι αν το σχέδιό του αποδεικνυόταν τελικά μία «επικίνδυνη ανοησία», όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Αυτό που φέρεται να ενόχλησε τον πρώην υπουργό, είναι ότι η εφημερίδα επέλεξε την «επέτειο του μεγαλειώδους δημοψηφίσματος για να κάνει ό,τι μπορεί για να αμαυρώσει τη θύμηση εκείνης της γιορτής της δημοκρατίας νομιμοποιώντας τον παραγκωνισμό του 62% του ελληνικού λαού που τόλμησε να πει ΟΧΙ».

Σχεδόν με πίκρα επεσήμανε, επίσης, ότι οι αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα πληρωμών δεν είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας αλλά ότι τα είχε περιγράψει όλα ο ίδιος σε άρθρα του, πριν και μετά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών…

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην υπουργός κατηγορεί την εφημερίδα ότι προβαίνει σε δύο κύριες διαστρεβλώσεις: «Πρώτον, παρουσιάζει το σχέδιο μου ως κάτι το διαβολικό που “ξεσκέπασε” η καλή εφημερίδα και, δεύτερον, ως πρόταση παράλληλου νομίσματος»

Καταλήγοντας αναγνωρίζει ότι η εφημερίδα έχει δίκιο σε ένα πράγμα:

«Είτε το παράλληλο σύστημα πληρωμών που σχεδίαζα να εφαρμόσω με την ομάδα μου (της οποίας ο Γκλεν Κλιμ ήταν επιφανές μέλος) αποτελούσε μια πραγματική εναλλακτική στην συνθηκολόγηση στο 3ο Μνημόνιο που καταστρέφει την χώρα -είτε ήταν μια επικίνδυνη ανοησία. Πίστευα και πιστεύω, όπως πιστεύουν πολλοί άλλοι σοβαροί αναλυτές π.χ. ο Wolfgang Munchau των Financial Times, ότι η ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, και για την χώρα μακροπρόθεσμα, από τον ζουρλομανδύα ενός ακόμα Μνημονίου, και όσων άλλων έπονται». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια δημοκρατία, αυτή θα ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. «Στη χρεοδουλοπαροικία μας όμως, όπου το επίσημο όργανο της τρόικας εσωτερικού -η Καθημερινή- ενδιαφέρεται μόνο για την δαιμονοποίηση τού μόνου εναλλακτικού σχεδίου που διέθετε η χώρα, οι μετριοπαθείς δημοκράτες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτ’ άλλο από το να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στις αρχές του αυθεντικού διαλόγου, λέγοντας την αλήθεια, ξανά και ξανά», καταλήγει.

Στο άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης παραθέτει δύο αποσπάσματα από το νέο του βιβλίο, «Ανίκητοι ηττημένοι», που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Πατάκη (κυκλοφορεί ήδη στα αγγλικά ως «Adults in the room»).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...