Η Τερέζα Μέι στις δηλώσεις της στη Ντάουνινγκ Στριτ | REUTERS/Toby Melville
Επικαιρότητα

Τερέζα Μέι: «Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ»

«Χτύπημα όχι μόνο στην πόλη αλλά και στις βρετανικές αξίες» χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, υποσχώμενη πλήρη διαλεύκανση
Protagon Team

Ηταν μία «αποτρόπαια, αρρωστημένη και δειλή επίθεση», τόνισε για την επίθεση στο Μάντσεστερ η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία υποσχέθηκε πλήρη εξιχνίαση, ενώ έσπευσε να τονώσει το ηθικό των συμπατριωτών της.

Σε δηλώσεις της από την Ντάουνιγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι μίλησε σαφέστατα για τρομοκρατική επίθεση και σημείωσε ότι οι αρχές πιστεύουν ότι γνωρίζουν το όνομα του δράστη, αλλά για την ώρα δεν μπορούν να αναφέρουν κάτι περισσότερο.

Ανέφερε μάλιστα ότι ο δράστης ήταν μόνος, αναζητούνται όμως αποδείξεις για το αν είχε βοήθεια από τρίτα πρόσωπα.

Ηταν μια προμελετημένη επίθεση σε χώρο και χρόνο τέτοιο που θα εξασφάλιζε την μέγιστη καταστροφή, μία από τις χειρότερες στη χώρα, είπε η Τερέζα Μέι

Αυτό ισχύει απόλυτα: Τα 22 θύματα της επίθεσης είναι τα περισσότερα μετά την επίθεση στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005, αυτή που άνοιξε τον κύκλο της τρομοκρατίας στη χώρα.

Ανάμεσα στους δεκάδες τραυματίες της επίθεσης -που είναι 59 με τον τελευταίο απολογισμό των βρετανικών αρχών- υπάρχουν και κάποιοι με σοβαρά τραύματα που απειλούν τη ζωή τους. Πολλοί από τους νεκρούς είναι παιδιά και νεαροί, επιβεβαίωσε και η πρωθυπουργός.

Στο σημείο της επίθεσης έχουν σπεύσει πάνω από 400 αστυνομικοί, στους οποίους έχει παρασχεθεί κάθε επιπλέον βοήθεια, είπε η πρωθυπουργός.

Αργότερα μέσα στην ημέρα η Τερέζα Μέι θα επισκεφτεί το Μάντσεστερ, επιβεβαίωσε η ίδια.

Η πρωθυπουργός αφιέρωσε όμως σημαντικό κομμάτι της ομιλίας της στην ανάγκη υπεράσπισης των βρετανικών αξιών -αλλά και των δυτικών κατ’ επέκταση- μπροστά σε ακόμη ένα χτύπημα εναντίον τους.

Στο Μάντσεστερ είδαμε την χειρότερη όψη της ανθρωπότητας και την καλύτερη με τις κινήσεις αρωγής και το κύμα συμπαράστασης υπέρ των θυμάτων, τόσο από τις αρμόδιες αρχές, όσο και από τους πολίτες.

Αυτό ακριβώς «ενσαρκώνει την εικόνα του Μάντσεστερ», τόνισε η πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι τρομοκράτες δεν θα κερδίσουν ποτέ και οι αξίες μας πάντοτε θα επικρατούν».