Ο πρόεδρος του Eurogroup στην πρόσφατη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας | REUTERS/Alessandro Bianchi
Επικαιρότητα

Συζήτηση για το χρέος αλλά χωρίς δέσμευση για συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

Η ελάφρυνση του χρέους θα συζητηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαίου όπως ενημέρωσε η ολλανδική κυβέρνηση δια του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αλλά είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί συμφωνία την ίδια ημέρα, όπως παραδέχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Protagon Team

Σημείο αναφοράς για την πολυαναμενόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το ζήτημα θα βρεθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως επιβεβαίωσε η ολλανδική κυβέρνηση σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση θα υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη δέσμευση στη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Αλλωστε, όπως είπε την ίδια ημέρα ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα μέτρα, η συμφωνία της 22ας Μαΐου «μπορεί να πάει και λίγο περισσότερο, μέχρι την τελική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει το χρέος».

Πάντως φαίνεται ότι πλέον όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, όπως επισημαίνεται και στο σχετικό έγγραφο της ολλανδικής κυβέρνησης.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνει το αίτημα του Ταμείου προς τους Ευρωπαίους για συγκεκριμενοποίηση των πιθανών μέτρων ελάφρυνσης -παρότι το ίδιο το ΔΝΤ έχει διευκρινίσει ότι η εφαρμογή της ελάφρυνσης δεν χρειάζεται να αρχίσει άμεσα, δίνοντας έτσι περιθώριο χρόνου στους εταίρους.

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει ότι -σύμφωνα και με το ανακοινωθέν του Eurogroup του Μαΐου του 2016- περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξετασθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Αναφέρει επίσης ότι στη συνεδρίαση της ευρωομάδας της 22ας Μαΐου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για το πώς θα δομηθεί η πιθανή εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης καθώς. Την ίδια μέρα το Eurogroup θα εξετάσει την τεχνική συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα.

Και τα δύο αυτά ζητήματα, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους και η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα συζητούνταν και στο EuroWorking Group που άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της 22ας Μαΐου, στο EuroWorking Group θα αναζητούνταν λύσεις για το χρέος, που αφενός θα είναι συμβατές με το πνεύμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016 και αφετέρου θα είναι επαρκείς, ώστε να καθησυχάζουν για τη βιωσιμότητα του χρέους.