Ο Γιάννης «πετάει»... |
Επικαιρότητα

Giannis: Ο «άνθρωπος – ομάδα» πάει στα play-offs

Τα ξημερώματα της Κυριακής ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έσπρωξε το Μιλγουόκι σε μια απρόσμενη επιτυχία. Εχει, ήδη, κατορθώσει πολύ περισσότερα απ' όσα οι Μπακς προσδοκούσαν όταν τον έχριζαν ηγέτη τους. Στο εφετινό ΝΒΑ δύσκολα θα βρεις παίκτη με μεγαλύτερη συνεισφορά στην ομάδα του
Sportscaster

Πριν από ένα δυο μήνες, τους Μιλγουόκι Μπακς ελάχιστοι τους «έβλεπαν» να προχωρούν πέρα από τη regular season του ΝΒΑ. Είχαν υπολογίσει χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τα ξημερώματα της Κυριακής, ο «Greek Freak» έδωσε ακόμα μια υπέροχη παράσταση -αυτή τη φορά στη Φιλαδέλφεια- και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη (90-82) επί των Σίξερς.

Το ρεκόρ των Μπακς ανέβηκε στο 41-39 (νίκες – ήττες) και, πλέον, τα «Ελάφια» μπορούν να κάνουν τα σχέδιά τους για την Postseason. Βρίσκονται στην έκτη θέση της Ανατολής, έχουν προσπεράσει τους Πέισερς και τους Μπουλς, και με δύο ματς να τους απομένουν στην κανονική περίοδο (με τους Χόρνετς και τους Σέλτικς), δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπουν στην πρώτη οκτάδα της ανατολικής περιφέρειας, μετά και την ήττα των Μπουλς στο Μπρούκλιν.

Ο «δικός μας»… οργίασε πάλι. Πέτυχε 20 πόντους, μάζεψε 10 ριμπάουντ, μοίρασε έξι ασίστ, και έκανε τρία «κλεψίματα» και δυο «μπλοκ» στα 40 λεπτά που αγωνίστηκε. Μάλιστα, οκτώ από τους πόντους του, τους σημείωσε στο (καθοριστικό) επιμέρους 15-2 που έκανε το Μιλγουόκι στην τρίτη περίοδο, χάρη στο οποίο έφτασε σε αυτή τη σπουδαία νίκη – την πρώτη ύστερα από τρεις διαδοχικές ήττες. Ε, τι άλλο να κάνει, πια, ο Αντετοκούνμπο; Κορυφαίος της ομάδας του παντού και πάντα -και στις νίκες και στις ήττες- έχει, ήδη, κατορθώσει πολύ περισσότερα από όσα προσδοκούσαν απ’ αυτόν οι Μπακς, όταν τον έχριζαν ηγέτη της ομάδας τους.

Το Μιλγουόκι ξέφυγε από νωρίς στο σκορ (9-17 στο 8′), δείχνοντας αποφασισμένο να ελέγξει το παιχνίδι από νωρίς. Γρήγορα, όμως, η Φιλαδέλφεια ισορρόπησε, προηγήθηκε 44-34 στο 20′ και έκλεισε το πρώτο ημίχρονο έχοντας το προβάδισμα. Αλλά αυτό το 15-2 στην τρίτη περίοδο, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη, αποδείχθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Από τη στιγμή που οι Μπακς προηγήθηκαν 61-54, στο 33′, δεν έμειναν πίσω στο σκορ ποτέ ξανά, ανεβάζοντας τη διαφορά ακόμα και στους 12 πόντους.

Η αλήθεια είναι πως οι Σίξερς, που υπέστησαν την έκτη τους ήττα στη σειρά, σε αυτό το ματς είχαν διαθέσιμους μόνον εννέα παίκτες. Ακόμα κι έτσι, όμως, οι Μπακς χρειάστηκε να «πολεμήσουν» σκληρά, ώσπου η νίκη να γείρει προς το μέρος τους. «Είμαι χαρούμενος για τους συμπαίκτες και για την πόλη του Μιλγουόκι. Στα play-offs θα είμαστε απολύτως έτοιμοι», έγραψε μετά το παιχνίδι ο Γιάννης, στον λογαριασμό της ομάδας του στο Twitter. Τα σχόλια που συνόδευσαν την ανάρτησή του, ήταν διθυραμβικά. Φίλοι και αντίπαλοι του αναγνωρίζουν ότι δεν είναι, απλώς, ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Μπακς. Είναι ο «άνθρωπος – ομάδα». Δύσκολα θα βρεις παίκτη, στο εφετινό ΝΒΑ, με μεγαλύτερη συνεισφορά στην ομάδα του. Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς, ότι ο Αντετοκούνμπο έσπρωξε το Μιλγουόκι σε μια απρόσμενη επιτυχία.

Αυτή τη στιγμή, ο Γιάννης έχει 23,1 πόντους, 8,5 ριμπάουντ, 5,4 ασίστ και 52,6% στα σουτ (συνολικά). Μπορείτε να φανταστείτε, πόσοι παίκτες στα χρονικά του ΝΒΑ έχουν ολοκληρώσει τη σεζόν με αυτά τα στατιστικά; Οκτώ, όλοι κι όλοι. Μεταξύ των οποίων, ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Κέβιν Ντουράντ, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Λάρι Μπερντ, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Σύμφωνα με την USA Today, ο Αντετοκούνμπο είναι έτοιμος να γίνει το ένατο μέλος αυτού του club – και θα είναι ο νεώτερος που τα κατάφερε.

Η Ανοιξη μπήκε εξαιρετικά για τον Γιάννη, καθώς τον Μάρτιο αναδείχθηκε σε MVP, στην Ανατολή, για πρώτη φορά στην καριέρα του, οδηγώντας τους Μπακς σε ρεκόρ 14-4 (το κορυφαίο που έχει πετύχει το Μιλγουόκι μέσα σε ένα μήνα, ήταν τον Φεβρουάριο του μακρινού 1971). Η τελευταία φορά που παίκτης των Μπακς κατέκτησε τον τίτλο του MVP του μήνα, ήταν το 2004. Ο Αντετοκούνμπο έγινε μόλις ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου που τιμήθηκε με το συγκεκριμένο βραβείο. Επειτα, στις αρχές Απριλίου, ο σούπερ-σταρ των «Ελαφιών» έγινε μόλις ο τρίτος NBAer από τη σεζόν 1973-74 (τότε η Λίγκα καθιέρωσε τα κλεψίματα και τα κοψίματα ως επίσημα στατιστικά) που μετράει τουλάχιστον 400 ασίστ, 125 κλεψίματα και 125 κοψίματα, σε μια αγωνιστική περίοδο.

Είναι ένα «θηρίο» με ελληνική ψυχή. Πριν από μερικές ημέρες, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο uproxx.com, τον ρώτησαν (και) για το γκράφιτι με τη μορφή του που κοσμεί το γήπεδο στα Σεπόλια, αλλά και για το γεγονός πως έχει πίσω του μια ολόκληρη χώρα να τον υποστηρίζει. Ο «Greek Freak» δεν έχασε ούτε αυτή την ευκαιρία να εκδηλώσει τα αισθήματά του για την Ελλάδα: «Ηταν μεγάλη τιμή, έμεινα έκπληκτος. Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου, σημαίνει πολλά για μένα το να έχω στο πλευρό μου την πατρίδα μου».

Είναι ένα «θηρίο» με ευαίσθητη καρδιά. Το αντιλαμβάνεσαι, αν διαβάσεις το πώς ευχήθηκε προχθές (7 Απριλίου) στη μητέρα του, για τα γενέθλιά της, στη σελίδα του στο Facebook: «Χρόνια πολλά στον πιο καταπληκτικό άνθρωπο. Σ’ ευχαριστώ που με έφερες στη ζωή, εμένα και κυρίως τους απίθανους αδελφούς μου. Σ’ αγαπώ! Ελπίζω μια ημέρα να σε κάνω υπερήφανη και να μεγαλώσω τα παιδιά μου με τον ίδιο τρόπο που εσύ μεγάλωσες εμάς. Σ’ ευχαριστώ για όσα κάνεις σε καθημερινή βάση για να φροντίσεις να έχουμε, εγώ και τ’ αδέρφια μου, ένα καλύτερο μέλλον. Είναι η σειρά σου να ξεκουραστείς».

Είναι ένα «θηρίο» που κάθε μέρα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, αλλά δεν παύει ποτέ να πατάει στη γη.