Τεράστιες αφίσες του Ταγίπ Ερντογάν έχουν αναρτηθεί στην Κωνσταντινούπολη ενόψει του δημοψηφίσματος | Chris McGrath/Getty Images/Ideal Image
Επικαιρότητα

Οργή στη Γερμανία για τις προσβολές Ερντογάν κατά Μέρκελ

«Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αντιδρώντας στην προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος κατά της γερμανίδας καγκελαρίου και κατά των «Ναζί» Ευρωπαίων
Protagon Team

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μάλλον ξεπέρασε τα όρια με την τελευταία επίθεση που έκανε την Κυριακή κατά της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, σε προσωπικό επίπεδο.

«Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι», δήλωσε λίγο αργότερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι διεμήνυσε στον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα «σοκαριστικά» σχόλια Ερντογάν σχετικά με υιοθέτηση «ναζιστικών πρακτικών» από την κυρία Μέρκελ «ξεπέρασαν ένα όριο».

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έγιναν για το αυριανό φύλο της γερμανικής εφημερίδας Passauer Neue Presse. Νωρίτερα την Κυριακή, μιλώντας σε συγκέντρωση, ο κ. Ερντογάν είχε επιτεθεί σκληρότατα στην Ε.Ε. κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκή έχθρα κατά της Τουρκίας.

Η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ζήτησε να δοθεί «αποφασιστική» απάντηση στην Αγκυρα. «Ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του;» διερωτήθηκε η ίδια, ζητώντας να ακυρωθεί η οικονομική βοήθεια, «ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ» που χορηγείται από την ΕΕ στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος -και επίσημα πλέον- του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «ανάξιες για αρχηγό κράτους», σχολιάζοντας ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος».

Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε σε προσωπικό επίπεδο κατά της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικά μέτρα» για να εμποδίσει τις προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων υπουργών στη Γερμανία.

«Οταν τους αποκαλούμε ναζί αισθάνονται (οι Ευρωπαίοι) αμήχανα. Συσπειρώνονται σε αλληλεγγύη», υποστήριξε ο ίδιος. «Αλλά εσύ, αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιείς ναζιστικές πρακτικές κατά των τούρκων αδελφών συμπολιτών στη Γερμανία και κατά άλλων αδελφών υπουργών», είπε χρησιμοποιώντας μάλιστα το τουρκικό ανεπίσημο «εσύ» και όχι το επίσημο.

Οι σχέσεις της Τουρκίας (και) με τη Γερμανία έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα λόγω της απόφασης των γερμανικών αρχών να απαγορεύσουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις τούρκων υπουργών αλλά και λόγω της σύλληψης του γερμανού –τουρκικής καταγωγής- Ντενίζ  Γιούκελ. Αναφερόμενος στην κράτηση του δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, ο οποίος αντιμετωπίζει δίκη στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είπε ότι πρόκειται για έναν «πράκτορα τρομοκρατίας» και για έναν «δήθεν δημοσιογράφο».

Αλλά ο Ερντογάν φρόντισε να συμπεριλάβει όλες τις χώρες της ΕΕ στην κριτική του. Ισχυρίστηκε εκ νέου ότι ευρωπαϊκές χώρες χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις και έχουν «εξαγοράσει» κατασκόπους σε τουρκικό έδαφος και προειδοποίησε την Ευρώπη ότι «ο χορός με τις μάσκες τελείωσε», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Γηραιά Ηπειρος δεν μπορεί να κρύψει πια την ενόχλησή με το γεγονός ότι η Τουρκία «γίνεται όλο και πιο δυνατή», όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Παραλληλα ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε στα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, κάτι που προκάλεσε την άμεση και σκληρή αντίδραση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Εάν ο λαός πει “θανατική ποινή”, τότε η συζήτηση θα έχει λήξει», ήταν το μήνυμα που έστειλε το Σάββατο ο Ερντογάν. Και εάν η Τουρκία επαναφέρει την εσχάτη των ποινών, θα λήξουν και οι συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε την επομένη, Κυριακή, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Πρόκειται για κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στην κυριακάτικη Bild.

Πάντως, ενώ ο ίδιος επανέλαβε ότι η ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της χώρα στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι είναι εντελώς αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη κι αν αυτές παραμένουν στάσιμες τα τελευταία χρόνια.

«Είναι λάθος αυτή η συζήτηση (για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων)», σχολίασε ο ίδιος, τονίζοντας ότι τυχόν αποτυχία δεν θα οφείλεται στη στάση των Ευρωπαίων αλλά στην «έλλειψη διάθεσης» των Τούρκων να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Κατά τη γνώμη του, η Αγκυρα δεν προτίθεται, στα αλήθεια, να υλοποιήσει τις απειλές για εισβολή χιλιάδων προσφύγων προς την Ευρώπη. «Η Τουρκία δε θα καταγγείλει τη συμφωνία, ακόμη κι αν ο Ερντογάν μου έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι θέλει να το κάνει (…) δεν έχουν κανένα συμφέρον να αφήσουν τις συμμορίες διακινητών να ανακτήσουν τον έλεγχο», τόνισε.

Τους τόνους ανέβασε και ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Επιβεβαιώνοντας ένα έγγραφο που είχε διαρρεύσει, σχετικά με τις προτάσεις που θα κάνει εν όψει της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει ένα τέλος στη «φαντασίωση» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και αντί της ένταξης να υπογραφεί με την Άγκυρα μία «συμφωνία γειτονίας».

«Είναι καιρός να αποσαφηνίσει η Ευρώπη τη σχέση με την Τουρκία», τόνισε ο Κουρτς, σημειώνοντας πως σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ», και η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία, έχοντας «δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη Δημοκρατία».