370
Ως άλλο τζιχαντιστή εμφανίζει τον Ντόναλντ Τραμπ στο εξώφυλλό του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. | Der Spiegel

Αντιδράσεις για τον «τζιχαντιστή» Τραμπ του Spiegel

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2017, 11:12
Ως άλλο τζιχαντιστή εμφανίζει τον Ντόναλντ Τραμπ στο εξώφυλλό του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
|Der Spiegel

Αντιδράσεις για τον «τζιχαντιστή» Τραμπ του Spiegel

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2017, 11:12

Θύελλα αντιδράσεων στον γερμανικό Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει το εξώφυλλο του Spiegel, στο οποίο παρουσιάζεται ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ σαν άλλος τζιχαντιστής του ISIS να κρατάει ένα ματωμένο μαχαίρι και το κομμένο κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Είναι σαφές ότι το περιοδικό θέλει να προκαλέσει με το εξώφυλλο και δανείζεται γι’ αυτό τον σκοπό την αισθητική του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo ή του γερμανικού Titanic, όπως σχολίασε η Deutsche Welle.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και γερμανός ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, χαρακτήρισε το εξώφυλλο «κακόγουστο», τονίζοντας ότι «αποκαλύπτει περισσότερα για τους δημοσιογράφους του Der Spiegel παρά για τον Τραμπ».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η (συντηρητική) εφημερίδα Die Welt, που σε δημοσίευμά της σημείωσε ότι το εξώφυλλο δεν βλάπτει τον αμερικανό πρόεδρο αλλά κυρίως τη δημοσιογραφία, καθώς επιβεβαιώνει την προκατάληψη πολλών πολιτών ότι τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης δεν είναι αντικειμενικά και βασίζονται στις προσωπικές απόψεις δημοσιογράφων.

«Οταν επικρίνοντας τον Τραμπ για έλλειψη μέτρου χάνουμε το δικό μας μέτρο, ίσως βρισκόμαστε πιο κοντά στο πνεύμα του λαϊκισμού που ενσαρκώνει ο νέος αμερικανός πρόεδρος απ’ ό,τι νομίζουμε», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

H Bild σχολιάζοντας το εξώφυλλο διερωτήθηκε αν η εικόνα είναι η κατάλληλη. «Επιτρέπεται να συγκρίνεται ο Τραμπ με έναν σφαγέα του ISIS;», σχολίασε στη διαδικτυακή της έκδοση.

Μέχρι στιγμής στη Γερμανία είναι ελάχιστοι εκείνοι που εκφράζονται υπέρ του εξωφύλλου που επέλεξε το περιοδικό. Μια από τις λίγες υποστηρικτικές φωνές είναι εκείνη της δημοσιογράφου Κατρίν Βάισλινγκ, η οποία έγραψε στο Twitter ότι το εξώφυλλο είναι «θαρραλέο και σωστό». Καθώς όμως η Βάισλινγκ γράφει για το γερμανικό περιοδικό, ενδεχομένως να μεροληπτεί.

Ο διευθυντής του Spiegel, Κλάους Μπρινκμπάουμερ, δήλωσε ότι το εξώφυλλο παρουσιάζει τον Τραμπ να επιτίθεται σε ένα σύμβολο της ελευθερίας. «Ο αμερικανός πρόεδρος αποκεφαλίζει το σύμβολο που καλωσορίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στις ΗΠΑ από το 1886», δήλωσε σύμφωνα με γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Μια πιο θετική αντίδραση ήρθε από την Wasηington Post, που χαρακτήρισε το εξώφυλλο «εκπληκτικό».

Από την πλευρά του ο σκιτσογράφος του εξωφύλλου, ο κουβανικής καταγωγής Εντέλ Ροντρίγκες, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, έκανε λόγο για «αποκεφαλισμό της Δημοκρατίας και αποκεφαλισμό ενός ιερού συμβόλου» τονίζοντας ότι είναι «συνειδητή η σύνδεση του προέδρου Τραμπ και του ISIS στο εξώφυλλο, αφού έχουμε να κάνουμε και στις δύο περιπτώσεις με εξτρεμιστές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...