956
Πάνω, από αριστερά: Ο 15χρονος Πέτρος Μαρκόπουλος, η 18χρονη Κορίνα Διγαλάκη και (κάτω από αριστερά) ο 18χρονος Αχιλλέας Λασκαράτος και ο 10χρονος Ορέστης Λιγνός | Φωτο: Protagon/ Ελένη Κατρακαλίδη

Λαμπερά νιάτα – η Ελλάδα στα καλύτερά της!

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 30 Ιανουαρίου 2017, 19:59
Πάνω, από αριστερά: Ο 15χρονος Πέτρος Μαρκόπουλος, η 18χρονη Κορίνα Διγαλάκη και (κάτω από αριστερά) ο 18χρονος Αχιλλέας Λασκαράτος και ο 10χρονος Ορέστης Λιγνός
|Φωτο: Protagon/ Ελένη Κατρακαλίδη

Λαμπερά νιάτα – η Ελλάδα στα καλύτερά της!

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 30 Ιανουαρίου 2017, 19:59

Ο Ορέστης Λιγνός ήταν ο μόνος μαθητής Δημοτικού σχολείου (από την Ελληνική Παιδεία Αμαρουσίου) που συμμετείχε στην 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων στη ρουμανική Σλάτινα τον περασμένο Ιούνιο. Αναμετρήθηκε με μαθητές Γυμνασίου σε προβλήματα μαθηματικών. Ακόμη κι από την πρώτη κουβέντα μαζί του καταλαβαίνεις πώς κατάφερε τελικά να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο! «Από μικρός αγαπώ τα μαθηματικά, πάντα μου άρεσε να ξεκλειδώνω προβλήματα μαθηματικών, να βρίσκω το κουμπί τους», μας λέει συγκρατημένος -και λίγο εξουθενωμένος γιατί πέσαμε όλοι οι δημοσιογράφοι πάνω του. «Η μαθηματική σκέψη σε βοηθά να σκέφτεσαι».

IMG_3841-1
Ενημέρωση για την ιστορία της Ωνάσειου Βιβλιοθήκης στους γονείς των νικητών

Ηταν ένα από τα 24 λαμπρά μυαλά που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, με τους γονείς και τους δασκάλους τους, για να τιμηθούν για τη διάκρισή τους στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες του 2016.

Το περασμένο έτος συμμετείχαν, με την ενίσχυση του Ωνάσειου Ιδρύματος, συνολικά 57 μαθητές με 22 συνοδούς – καθηγητές στους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου, από τα Σκόπια μέχρι το Βιετνάμ. Από αυτούς οι 24 μαθητές επέστρεψαν με ένα μετάλλιο ή με τον τίτλο της Εύφημης Μνείας.

«Αυτό που ξεκίνησε το Ιδρυμα Ωνάση, δύο χρόνια πριν, δεν τελείωσε. Και το 2017 θα είμαστε εδώ. Και το 2017 το Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή των αρίστων μαθητών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες. Ελπίζουμε και οι νέοι μαθητές να αναγνωριστούν, ελπίζουμε και εκείνοι να αναδειχθούν και όλοι μαζί να νιώθουμε περήφανοι ότι η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά», δήλωσε η γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, Μαριάννα Μόσχου.

IMG_3895-1
Ο Κώστας Γαβρόγλου συζητά με τα παιδιά για το βιβλίο «Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και Σφαιρικά» που έγραψε ο ιερωμένος Χρύσανθος Νοταράς το 1716

«Σε καιρούς κρίσης, το όραμα, οι στόχοι, το όνειρο δεν επιδέχονται εκπτώσεων», δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Αφροδίτη Παναγιωτάκου. «Αντίθετα, το όνειρο γίνεται πιο δυνατό. Πρέπει να γίνεται πιο δυνατό. Οι μαθητές που είναι σήμερα εδώ, οι δάσκαλοι και οι γονείς τους, εκπροσωπούν την Ελλάδα στα καλύτερά της».

Ενας από αυτούς, ο Αχιλλέας Λασκαράτος, απόφοιτος του Πρότυπου Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής, διακρίθηκε στην 27η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (ΙΒΟ) που πραγματοποιήθηκε στο Ανόι τον περασμένο Ιούλιο, κι απέσπασε το μετάλλιο που τελικά τον οδήγησε και στην Ιατρική Σχολή. Δεν κατάφερε να περάσει στη σχολή που ήθελε με το σύστημα των πανελληνίων, το οποίο συχνά «ισοπεδώνει» το καθολικό επίπεδο με αποτέλεσμα να μην διακρίνονται πάντα οι διαβασμένοι, όπως μας είπε ο ίδιος.

IMG_3810-1
Περιμένοντας τη βράβευση

Αντιθέτως, στον διαγωνισμό «προωθείται η κριτική σκέψη και τελικά διακρίνονται αυτοί που πραγματικά διαβάζουν και αγαπούν αυτό που κάνουν», τόνισε. Και σε αυτόν τον διαγωνισμό ο 18χρονος Αχιλλέας κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο που του έδωσε και μία ενίσχυση ώστε να περάσει τελικά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. «Ο διαγωνισμός ενίσχυσε την αγάπη μου για την επιστήμη», τονίζει ο ίδιος. Στον διαγωνισμό παρατήρησε ότι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, ιδίως οι Ασιάτες, ήταν ένα βήμα πιο μπροστά, στα θετικά αλλά και στα θεωρητικά μαθήματα, καθώς εκεί «ολόκληρο το σύστημα προωθεί -και πιέζει- τους αριστούχους». 

IMG_3829-1
Η διευθύντρια επικοινωνίας του ιδρύματος Αφροδίτη Παναγιωτάκου (αριστερά), ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γραβρόγλου (στη μέση) και η γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Ωνάσειου Ιδρύματος Μαριάννα Μόσχου (δεξιά) σε μία αναμνηστική φωτογραφία με τους νικητές

Η επίσης 18χρονη Κορίνα Διγαλάκη έχει σχεδόν ήδη μετακομίσει από τα Χανιά στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Από τον Σεπτέμβριο θα σπουδάζει στο Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) -θα διεκδικήσει και μία υποτροφία για τις σπουδές της- και θα βρεθεί ανάμεσα σε άλλα 18χρονα παιδιά που αγαπούν τα μαθηματικά και τις επιστήμες υπολογιστών. Αυτό της άρεσε περισσότερο απ’ όλα στην εμπειρία της στην 57η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα του Χόνγκ Κονγκ τον περασμένο Ιούλιο: «Γνώρισα παιδιά που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον, στο ίδιο ή σε ψηλότερο επίπεδο, μ΄εμένα», μας λέει.

Καθένας από τους μαθητές έχει μία προσωπική ιστορία που εξηγεί πώς οδηγήθηκαν σε έναν συγκεκριμένο τομέα, –τα μαθηματικά, τη βιολογία, την αστρονομία, την πληροφορική- και σε έναν ή περισσότερους διαγωνισμούς. Ο 15χρονος Πέτρος Μαρκόπουλος, μαθητής Λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού, έκανε απογευματινά μαθήματα στο σχολείο του και μέσα από αυτά προέκυψε η επιθυμία του να συμμετέχει πρώτα στον πανελλήνιο και ύστερα στον βαλκανικό διαγωνισμό. Ο ίδιος κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων που πραγματοποιήθηκε στην ΠΓΔΜ.

IMG_3864-1
Χάλκινο στην Ολυμπιάδα της Βιολογίας όπως φαίνεται και από το σύμβολο του μεταλλίου

Πολλοί δελεάζονται από τον κόσμο της πληροφορικής μέσα από τα παιχνίδια σε υπολογιστές, ενώ άλλοι προωθούνται από τους γονείς τους που εντοπίζουν μία κλίση ή ένα ταλέντο. Οι περισσότεροι από τους μαθητές που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς σχεδιάζουν, προς το παρόν, το μέλλον τους με βάση αυτό που αγαπούν και όχι απαραίτητα με αυτό που απαιτεί η αγορά εργασίας παρότι αναζητούν ήδη τρόπους να το προσαρμόζουν στις ανάγκες της σημερινής εποχής. Και βέβαια πολλοί έχουν ήδη βάλει ως στόχο να σπουδάσουν και ίσως να εργαστούν στο εξωτερικό.

IMG_3837-1
Σε μικρά «πηγαδάκια» συνομιλούσε με τους νεαρούς νικητές ο υπουργός Παιδείας

«Είναι πολύ καλό να σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι πάντα ιδανικά στο εξωτερικό, από το εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι και στην αγορά εργασίας», μας λέει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση για να τιμήσει τους μαθητές. «Μέσα από την τεχνολογία, έχουν διαφοροποιηθεί ακόμη και τα είδη επαγγελμάτων. Ζούμε σε έναν άλλον κόσμο», λέει, επαναλαμβάνοντας ότι «πουθενά δεν είναι ιδανικά». Θα τους παρότρυνε δηλαδή να παραμείνουν στην Ελλάδα; «Θα τους παρότρυνα να μην κόψουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα. Και σε αυτό αποσκοπούν και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που διοργανώνονται στη χώρα για να ενισχύσουν τους νέους επιστήμονες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...