Λεπτομέρεια από την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Οι παροχές του απέδωσαν δημοσκοπικά. Αλλά όχι αρκετά για τον ΣΥΡΙΖΑ... | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Οι παροχές Τσίπρα «ψαλίδισαν» κατά 1,5% τη μεγάλη διαφορά της ΝΔ

Τι κατέδειξε η διπλή μέτρηση της MRB πριν και μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού προς τους χαμηλοσυνταξιούχους
Protagon Team

Επιβεβαιώθηκε και από τις τάσεις της MRB για τον μήνα Δεκέμβριο το σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η εταιρεία προχώρησε μάλιστα σε διπλή μέτρηση, πριν και μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για την «13η σύνταξη» – και όπως προκύπτει η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαφοροποιήθηκε κατά 1,5%, δηλαδή η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας «υποχώρησε» στο 11,4%.

Πιο αναλυτικά, σε έρευνα με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων πριν από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού (στο διάστημα 2 – 9 Δεκεμβρίου), στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου καταγράφηκε διαφορά 12,9 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ.

Ειδικότερα, η ΝΔ εμφανίζεται να λαμβάνει ποσοστό 29,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 16,2%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 8,3%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 6,5%, ΚΚΕ 6,4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, Ένωση Κεντρώων 3,0%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%, «Το Ποτάμι» με 2,0%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 19,2%.

Σε τηλεφωνική έρευνα μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη (10 – 12 Δεκεμβρίου), καταγράφεται διαφορά 11,4 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ. Δηλαδή οι παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους απέδωσαν κατά 1,5%.

Μειωμένα εμφανίζονται πάντως και τα ποσοστά όλων των κομμάτων, ενώ σημειώνει άνοδο η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 26,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 14,7%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 6,1%, ΚΚΕ 6,1%, Ένωση Κεντρώων 2,7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, «Το Ποτάμι» με 1,5% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%.

«Αλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 26,9%.

Την ίδια ώρα, το 56,2% αξιολογεί θετικά το μέτρο της εφάπαξ ενίσχυσης των συνταξιούχων, με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 41,4%.

Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου με αυξημένες μεταναστευτικές ροές το 68,2% των ερωτώμενων το αξιολογεί θετικά και μόλις το 28,4% αρνητικά.

Στο ερώτημα «ο πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή ουσιαστικά ανοίγει μία περίοδο παροχών με στόχο να προχωρήσει σε άμεσες εκλογές;» το 63,6% απαντά «σίγουρα συμφωνώ/ μάλλον συμφωνώ», ενώ το 31% απαντά «μάλλον διαφωνώ/ σίγουρα διαφωνώ».

Από το πρώτο μέρος της έρευνας προκύπτει επίσης:

Στο ερώτημα «ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;», ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 19,3% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 30,7%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 44,0%.

Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα, γενικά, στη χώρα;», το 92,9% απαντά «αρκετά άσχημα/ πολύ άσχημα», ενώ το 0,6% «πολύ καλά/ αρκετά καλά» και ένα ποσοστό 5,8% δηλώνει «ούτε καλά, ούτε άσχημα».

Στο ερώτημα «πως κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;», το 93,5% απαντά «κακή/ πολύ κακή».

Σε ό,τι αφορά την προσωπική οικονομική κατάστασή τους σήμερα, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 75,9% πως κρίνεται «κακή/ πολύ κακή».

Στις λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τον Ελληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας κυριαρχεί η «οργή» με 61,9%, ακολουθεί ο «φόβος» με 48,9% και η «ντροπή» με 48,4%.