Ο αρμενικής καταγωγής αμερικανός επενδυτής Πολ Καζαριάν. Λέει ότι το ελληνικό χρέος είναι μόλις στο 71% του ΑΕΠ | .
Επικαιρότητα

Ο επενδυτής που πιστεύει ότι τo ελληνικό χρέος είναι «το ψέμα του αιώνα»

O Πολ Καζαριάν, ο μεγαλύτερος ιδιώτης δανειστής της Ελλάδας, δηλώνει πως δεν υπάρχει ζήτημα ελληνικού χρέους και εξηγεί γιατί αυτό είναι πολύ μικρότερο απ' όσο δηλώνεται. Αλλά «η ελληνική κυβέρνηση το χρειάζεται ως πρόφαση απέναντι σε κάθε πρόβλημα»...
Protagon Team

Είναι το θέμα του ελληνικού χρέους μια «απάτη» που βολεύει πολλούς; Αυτό δείχνει να πιστεύει ο μεγαλύτερος ιδιώτης δανειστής της Ελλάδας, ο αρμενικής καταγωγής επενδυτής Πολ Καζαριάν. Ο οποίος μέσω του γερμανικού περιοδικού Spiegel, όχι μόνο επιμένει ότι το πραγματικό ελληνικό χρέος είναι μικρότερο απ’ όσο λέγεται, αλλά επισημαίνει ότι η όλη συζήτηση είναι μια βολική σύμβαση τόσο για τις αγορές και τους εταίρους όσο και για την ελληνική κυβέρνηση καθώς εξυπηρετεί το βασικό της αφήγημα.

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, το Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, φιλοξενεί τις απόψεις του αμερικανού επενδυτή Πολ Καζαριάν, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή καθώς το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους αναμένεται να απασχολήσει το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι το «μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα», λέει ο Καζαριάν.

Ποιος είναι όμως ο συγκεκριμένος επενδυτής; Είναι αυτός που το 2012 και ενώ όλοι ήθελαν να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα, φρόντισε ώστε η επενδυτική του εταιρεία, η Japonica Partners, να προσφέρει 3 δισ. ευρώ -ιλιγγιώδες ποσό αν αναλογιστεί κανείς τι αγώνας δίνεται για κάθε υποδόση της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Ο Καζαριάν μυρίστηκε καλές δουλειές και όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό μέχρι σήμερα δεν το μετάνιωσε. «Ηταν η πιο κερδοφόρα επένδυση που έχω κάνει μέχρι τώρα» λέει.

Μιλώντας στο Spiegel ο Καζαριάν υποστηρίζει ότι εάν υπολογίσει κανείς καλά το ύψος του ελληνικού χρέους, δεν ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ, αλλά το ανώτερο σε 71%.  Η διαφορά έγκειται στον τρόπο υπολογισμού, που θα πρέπει να γίνει όχι με βάση την ονομαστική αξία, αλλά τη χρονική αξία. «Δεν έχουν μόνο μειωθεί δραστικά οι τόκοι,  αλλά επιπλέον η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει τα χρέη της πολύ αργότερα, 10 χρόνια αργότερα αφότου συμφωνήθηκε». Σε άλλο σημείο του άρθρου ο Καζαριάν σημειώνει: «Η Ελλάδα πιέζεται να πάρει περισσότερη οικονομική βοήθεια από τις χώρες του ευρώ, αυτές δίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και ωθούν την κυβέρνηση σε βαρύ πρόγραμμα λιτότητας και σε αντιλαϊκές και συχνά αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις».

Τι προτείνει ο Καζαριάν; «Σε ένα πρώτο βήμα θα πρέπει η Ελλάδα να αποδείξει το ύψος του χρέους της με βάση τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες» συμβουλεύει ο αμερικανός επενδυτής. «Τότε θα γίνονταν προφανές ότι το χρέος της είναι στην πραγματικότητα μικρότερο από αυτό άλλων χωρών». Ωστόσο ο Καζαριάν δεν εμφορείται από ελπίδα ότι θα γίνει. «Όλο το αφήγημα, ότι το χρέος είναι ανυπόφορο και όχι βιώσιμο, δεν θα είχε κανένα έρεισμα. Αλλά η κυβέρνηση το χρειάζεται ως πρόφαση απέναντι σε κάθε πρόβλημα».