Δεσμίδες πεντακοσάρικων κατασχέθηκαν από την Αστυνομία | ΕΛ.ΑΣ.
Επικαιρότητα

Η αποκάλυψη της «Μαφίας των Ρομά»

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη δράση της «μαφίας των Ρομά» που κατέκλεβαν την Αττική επί δύο χρόνια πραγματοποιώντας από μία διάρρηξη κάθε δύο μέρες. Οι κώδικες επικοινωνίας και τα προσωνύμια ήταν τα μόνα κωμικά στοιχεία σε μια υπόθεση που αποκαλύπτει έναν εφιάλτη
Protagon Team

Ο ένας ήταν ο «εισαγγελέας». Ο άλλος ο «νενές». Κάποιος άκουγε στο όνομα «χαζούλης». Αλλος πάλι ήταν ο «μπάμπης φλου», ένας άλλος ο «Μαραντόνα», κάποιος ο «ράμπος» και ένας ακόμη ο «Ρόκι». Το αστείο όμως σταματάει εκεί, στα παρατσούκλια της μαφίας των Ρομά που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη όλων των εποχών, που κατέκλεβε την Αθήνα επί δύο χρόνια υπήρξε τρομακτική: περισσότερες από 300 διαρρήξεις κατοικιών και επιχειρήσεων από το 2015 μέχρι και σήμερα, σχεδόν μία κάθε δύο μέρες!

Επρόκειτο για δύο εγκληματικές οργανώσεις κάθε μία από τις οποίες δρούσε ανεξάρτητα από την άλλη αλλά και συμπληρωματικά· τα μέλη των δύο οργανώσεων βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους ενώ τα μέλη της μίας οργάνωσης προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην άλλη καλύπτοντας τυχόν επιπλοκές και ελλείψεις.

Οπως ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ που προχώρησε στη σύλληψη 41 ατόμων, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εγκληματικών αυτών ομάδων ήταν η πλήρης υποταγή και πειθαρχία στην ιεραρχία με κοινό στόχο την διάπραξη κλοπών που θα απέφεραν το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος αλλά και η αφθονία του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Είχαν αναπτύξει στενή σχέση με συγκεκριμένους κλεπταποδόχους οι οποίοι φρόντιζαν να παραδώσουν τα κλοπιμαία σε «κατάλληλο δίκτυο πελατών» αποκομίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, οι διάρκειας άνω του ενός έτους έρευνες είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει πλήρως στο φως όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας του δικτύου, να ταυτοποιηθούν τα αρχηγικά στελέχη που διηύθυναν τις δύο οργανώσεις και τις πέντε υποομάδες που το συγκροτούσαν και να αποδομηθεί οριστικά η δράση τους.

Οι δράστες είχαν ως ορμητήριο περιοχές της δυτικής Αττικής, όπου λειτουργούσε ο κεντρικός πυρήνας των οργανώσεων, με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης των υποομάδων.

 

Οι δύο αυτές εγκληματικές οργανώσεις διέθεταν ποιοτικά χαρακτηριστικά «επαγγελματικού τύπου», καθώς ήταν δομημένες σε μοντέλο «μαφίας οικογενειακού σχήματος», διέθεταν επιμέρους βραχίονες που κάλυπταν από την πληροφοριακή υποστήριξη και τα προπαρασκευαστικά στάδια μέχρι τον τρόπο διάθεσης των κλοπιμαίων και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους, ενώ στο αμιγώς επιχειρησιακό σκέλος χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένη επιχειρησιακή μεθοδολογία και τεχνογνωσία.

Τα ηγετικά στελέχη του δικτύου, έχοντας αποκομίσει από την εγκληματική αυτή δραστηριότητά τους μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ζούσαν πολυτελή ζωή, χωρίς να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα ή άλλους πόρους διαβίωσης.

Για την εξάρθρωση των δύο αυτών μεγάλων συμμοριών, την περασμένη Τρίτη οργανώθηκε μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες και 37 δικαστικοί λειτουργοί.

Στη διάρκειά της συνελήφθησαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές 41 μέλη τους, ηλικίας από 19 έως 66 ετών (38 Ελληνες, ένας Σύρος, ένας Αλβανός κι ένας ομογενής από το Καζακστάν), ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 48 άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί!

Αμέτρητα δαχτυλίδια βρέθηκαν στην κατοχή μελών της σπείρας

Συνολικά, έγιναν περισσότερες από 60 έρευνες και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών-κοσμημάτων μεγάλης αξίας και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα, Porsche και Ferrari. Επιπλέον, βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, φυσίγγια, μαχαίρια, ασύρματοι και πολύ μεγάλος αριθμός διαρρηκτικών εργαλείων, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς και ποσότητες ναρκωτικών.

Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι τα μέλη του δικτύου εμπλέκονται σε εκατοντάδες περιπτώσεις ληστειών και διαρρήξεων, για την ώρα έχουν συνδεθεί προανακριτικά με περίπου 300 υποθέσεις. Παράλληλα, υπολογίζουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το οικονομικό όφελος που οι δράστες αποκόμισαν!

Παράλληλα όμως η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά περαιτέρω εμπλοκή αστυνομικών, οι οποίοι κατά περίπτωση παρείχαν πληροφορίες ή ενεργούσαν από κοινού με μέλη των ομάδων.

Η Αστυνομία διαπίστωσε ότι οι κατηγορούμενοι προχωρούσαν στη νομιμοποίηση εσόδων από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, επενδύοντας σε κατασκευές πολυτελών κατοικιών και σε αγορά πολυτελών αυτοκινήτων. Το δίκτυο προωθούσε τα κλοπιμαία σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους, οι οποίοι τα διέθεταν άμεσα στην αγορά, στην προσπάθειά τους να τα διατηρούν για ελάχιστο χρονικό διάστημα στην κατοχή τους, ώστε σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου να μην είναι δυνατή η διασύνδεσή τους με τις κλοπές που είχαν διαπράξει.

Τα μέλη του χρησιμοποιούσαν και ιδιαίτερα τεχνάσματα, για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους. Συγκεκριμένα, παρακολουθούσαν τις συχνότητες του κέντρου της Άμεσης Δράσης μέσω ασυρμάτων, γνωρίζοντας πολύ καλά την κωδικοποίηση των σημάτων και των εντολών των ενδοασυρματικών επικοινωνιών, για τις οποίες είχαν ενημερωθεί από τους αστυνομικούς συνεργούς τους. Επιπλέον, επικοινωνούσαν μεταξύ τους με συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας ενεργοποιημένες με στοιχεία άλλων ατόμων (ghost phones), ενώ συνομιλούσαν μεταξύ τους με κωδικοποιημένες εκφράσεις και σύνθετη ορολογία.

Οι δράστες επιδίδονταν συστηματικά και σε βανδαλισμούς κατοικιών, προκαλώντας τους μεγάλες ζημιές. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις άφηναν ακόμα και τις βρύσες ανοικτές προκειμένου να πλημμυρίσουν τα σπίτια.

Πώς τα συζητούσαν όλα αυτά; Μα προφανώς με συνθήματα. «Πάμε για μπάλα», «πάμε για 5Χ5», «πάμε βόλτα…