Η Κλίντον, περικυκλωμένη από πυροσβέστες και γιατρούς, ακούγεται να λέει: «Δεν πιστεύω πως κάποιος από εμάς περίμενε πως η Κυβέρνηση θα μας εξαπατήσει για κάτι τόσο σημαντικό, όσο ο αέρας που αναπνέουμε» | REUTERS
Επικαιρότητα

Η αγανακτισμένη Χίλαρι Κλίντον και το ντοκουμέντο στο Ground Zero

H υποψήφια των Δημοκρατικών μάλλον προσπαθεί να αντικρούσει την ταμπέλα της «ψυχρής» και «απόμακρης» πολιτικού, που έχει μάθει να «ελέγχει» τα συναισθήματά της
Protagon Team

Λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, δημοσιεύτηκε ένα ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο η υποψήφια των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, φορτισμένη συναισθηματικά, δηλώνει αγανακτισμένη για την ψευδή διαβεβαίωση της κυβέρνησης Μπους πως ο αέρας στο Ground Zero, το σημείο όπου μέχρι την επίθεση βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, ήταν ασφαλής.

26 Αυγούστου του 2003, δύο χρόνια μετά την επίθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, και η Κλίντον, περικυκλωμένη από πυροσβέστες και γιατρούς, ακούγεται να λέει: «Δεν πιστεύω πως κάποιος από εμάς περίμενε πως η κυβέρνηση θα μας εξαπατήσει για κάτι τόσο σημαντικό, όσο ο αέρας που αναπνέουμε. Ο αέρας που αναπνέουν τα παιδιά μας στα σχολεία!».

Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους είχε μόλις δημιουργήσει την EPA, έναν ομοσπονδιακό οργανισμό για την περιβαλλοντική ασφάλεια, για να διαβεβαιώσει του πολίτες της Νέας Υόρκης ότι μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ασφαλής. Στην ατμόσφαιρα, όμως, υπήρχε ένα βαρύ στρώμα από αμίαντο, τσιμέντο, σκόνη και καύσιμα.

«Είμαι εξοργισμένη», συνέχιζε η Χίλαρι. «Τις πρώτες μέρες, κανείς δεν θα μπορούσε να ξέρει. Αλλά μια εβδομάδα μετά; Δύο εβδομάδες; Δύο μήνες; Eξι μήνες;».

Κατά το σχόλιο του Guardian, η Κλίντον με αυτό το απόσπασμα αποκαλύπτει δείγμα της στάσης της, αν τελικά εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Η αντίδρασή της δείχνει την τάση της να αποκαλύπτει την… επιθετική της πλευρά σε διεθνή ζητήματα.

Το ντοκουμέντο εμφανίστηκε την ίδια ημέρα με την προσωπική της συνέντευξη στον ιστότοπο Humans of New York, όπου η υποψήφια των Δημοκρατικών προσπαθεί να αντικρούσει την ταμπέλα της «ψυχρής» και «απόμακρης» πολιτικού, που έχει μάθει να «ελέγχει» τα συναισθήματά της.


«Γνωρίζω πως μπορεί να θεωρηθώ απρόσιτη ή ψυχρή ή απαθής», δηλώνει. «Αλλά ως νεαρή γυναίκα έπρεπε να μάθω να ελέγχω τα συναισθήματά μου. Κι αυτό είναι ένα δύσκολο μονοπάτι. Επειδή πρέπει να προστατεύσεις τον εαυτό σου, πρέπει να παραμένεις λογικός, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλεις να φαίνεσαι απόμακρος», λέει στη συνέντευξη.

«Μερικές φορές νιώθω πως δίνω την εντύπωση της πολύ απόμακρης. Κι αν δημιουργώ τέτοια αίσθηση, τότε αναλαμβάνω την ευθύνη. Δεν με θεωρώ ψυχρή ή απαθή. Ούτε και οι φίλοι μου. Ούτε η οικογένειά μου. Αλλά αν μερικές φορές δίνω αυτή την εντύπωση, δεν μπορώ να κατηγορήσω όσους το σκέφτονται», καταλήγει.