1006
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης περιγράφει τον νόμο από το βήμα της Βουλής | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Ο νόμος που ελπίζει ο Σταθάκης ότι θα φέρει την ανάπυξη

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2016, 08:32
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης περιγράφει τον νόμο από το βήμα της Βουλής
|ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Ο νόμος που ελπίζει ο Σταθάκης ότι θα φέρει την ανάπυξη

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2016, 08:32

Υστερα από πολλές εβδομάδες επεξεργασίας του νέου αναπτυξιακού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, έφτασε η στιγμή της ψήφισής του στη Βουλή. Ενώ μάλιστα ήταν η ψηφοφορία να γίνει το βράδυ της Τετάρτης, αυτή – μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας – μετατέθηκε για σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι.

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό τον διαφοροποιεί από τους παλιούς», δήλωνε μία μέρα νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «δεν θα έχουμε επιδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων σε αντίθεση με τους προηγούμενους».

Ωστόσο, ο νόμος ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, θα είναι ενεργός από την 1η Σεπτεμβρίου, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από τη Νέα Δημοκρατία. «Δεν είναι τίποτε άλλο από την επιστροφή στον κρατικισμό και τη γραφειοκρατία, δήλωσε την Τετάρτη στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «πομφόλυγα και άδειο πουκάμισο».

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, και τις δηλώσεις που έκανε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, «ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει μια πραγματική δυνατότητα εξόδου από την κρίση, ενταγμένη στην οικονομική συγκυρία και κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές». Και συμπλήρωσε:«Χρειαζόμαστε μια δίκαιη ανάπτυξη, ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να μοιράσει δίκαια τα οφέλη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι, «ούτε ο αναπτυξιακός από μόνος του, ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό παράγοντα της μεταστροφής της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά».

«Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις για να επανέλθει στην ανάπτυξη», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και υποστήριξε ότι ο νέος νόμος δεν αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και δεν περιέχει αναπτυξιακή πρόταση.

Να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και «διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού νόμου», ζήτησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μανιάτης, ενώ χαρακτήρισε «σκάνδαλο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» την απόφαση της Κυβέρνησης να διοργανώσει πολιτική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει προνόμια και μεγαλύτερη φορολογική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «το μοντέλο ανάπτυξης καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση» ενώ ανέφερε το παράδειγμα των απαγορεύσεων της ενίσχυσης των ναυπηγείων και του πρωτογενή τομέα.

Από το 2010 έως το 2014, στο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έγιναν 18.847 εγγραφές και 25.354 διαγραφές, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης. «Αυτό είναι το “success story”, των προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε.

Οι φοροαπαλλαγές που δίνει ο νόμος δεν είναι ασφαλείς και μπορεί να είναι αποτρεπτικές, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς. «Το μοντέλο το οποίο επιλέγεται ελάχιστα θα συνεισφέρει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι για τους «περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους οι 20.000 νέες θέσεις εργασίας είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Η γρήγορη απόσυρση και επαναφορά της τροπολογίας Μουζάλα

Μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως είχε προαναγγείλει και ο κ. Σταθάκης πραγματοποιούνταν τροποποιήσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, προήλθαν από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για την επίμαχη τροπολογία για την Υπηρεσία Ασύλου, από τον αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, η οποία αποσύρθηκε εκτάκτως από το νομοσχέδιο την Τρίτη και επανακατατέθηκε τροποποιημένη, ή πιο σωστά, «κουτσουρεμένη» την επόμενη ημέρα.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, αρχικά προέβλεπε τη δυνατότητα να προβαίνει σε εποχιακές προσλήψεις η Υπηρεσία Ασύλου με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο νόμο 2190/1994, με στόχο την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών λόγω των αυξημένων αφίξεων προσφύγων.

Το σημείο αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ανάμεσα σε πρόσωπα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να την αποσύρει εκτάκτως την Τρίτη. Την επόμενη ημέρα, όμως, αποφασίστηκε η επαναφορά της. Ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι πλέον η τροπολογία αφορά μόνο τις επιτροπές προσφύγων για το άσυλο, τονίζοντας ότι  είναι ιδιαίτερα επείγον να αντιμετωπισθεί το ζήτημα.

Πράγματι, η τροπολογία είναι πια πιο περιορισμένη, δεν περιλαμβάνει τις εποχιακές προσλήψεις στην υπηρεσία ασύλου. Διατηρεί, ωστόσο, τις ρυθμίσεις για τη σύναψη συμβάσεων κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και τη λειτουργία κυλικείων εντός των δομών φιλοξενίας προσφύγων, ζητήματα τα οποία η ΝΔ θεωρεί προβληματικά.

Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο το περιεχόμενο το πρόβλημα για τη ΝΔ αλλά οι «απαράδεκτες νομοθετικές πρακτικές» που υιοθέτησε η κυβέρνηση κατά την εσπευσμένη επαναφορά της τροπολογίας. «Κύριε υπουργέ υιοθετείτε την τροπολογία;» ρώτησε τον κ. Σταθάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Αν την υιοθετείτε, τίθεται θέμα προσβολής του κοινοβουλίου. Ηρθε χθες βράδυ και ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις και την επαναφέρει πάλι σήμερα θεωρώντας ότι κανείς δεν θα το παρατηρήσει» πρόσθεσε ο ίδιος. Αντίστοιχες βολές προήλθαν τόσο από το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, όσο και από το ΚΚΕ με τον βουλευτή του, Νίκο Καραθανασόπουλο να ζητά την απόσυρσή της.

Βελτιώσεις στις αποπληρωμές επενδύσεων

Οι υπόλοιπες αλλαγές που έγιναν εσπευσμένα από τον κ. Σταθάκη, την ημέρα που θα ψηφιζόταν ο νόμος, αφορούσαν κατά κύριο λόγο στα επενδυτικά σχέδια και την αποπληρωμή επενδύσεων. Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν, καθίστανται ευνοϊκότεροι οι όροι για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙνΣΕΠ), τις επιχειρήσεις που διατηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας και όσους ήταν ενταγμένοι στους δύο παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους.

Πιο συγκεκριμένα, μειώνεται το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων για τις ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) στα 50.000 ευρώ από τα 75.000 ευρώ που ήταν έως τώρα, ενώ εντάσσονται όλες οι κατηγορίες στην αποκατάσταση μολυσμένων χώρων. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, αυτές μπορούν να τα διατηρούν εφόσον οι επενδύσεις τους είναι έως 300.000 ευρώ. Για τις επενδύσεις άνω των 300.000 ευρώ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να μετατρέπουν τα βιβλία τους σε Γ κατηγορίας. Υπενθυμίζεται ότι με την έως τώρα διατύπωση όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονταν στον αναπτυξιακό νόμο υποχρεούνταν να μετατρέψουν τα βιβλία τους από Β κατηγορίας σε Γ.

Με τις τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί σε παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους η 7ετία αποπληρωμής μετατρέπεται σε 5ετία με συγκεκριμένες διαδικασίες που σπάνε το ποσό της αποπληρωμής σε διαφορετικά τμήματα: το 1/7 των χρημάτων με το 50% της επένδυσης, άλλο 1/7 όταν υποβάλλεται το αίτημα για ολοκλήρωση του 100% της επένδυσης, ακόμη 1/7 όταν εγκρίνεται το 100% και μετά πλήρης αποπληρωμή εντός τεσσάρων ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...