769
Ο Κωστής Χατζηδάκης (δεύτερος από αριστερά) και δίπλα του η Ελίζα Φερέιρα |

4,4 δισ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 19:35
Ο Κωστής Χατζηδάκης (δεύτερος από αριστερά) και δίπλα του η Ελίζα Φερέιρα
|

4,4 δισ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 19:35

Σε δύο χρονικές περιόδους θα διατεθούν εθνικοί, κοινοτικοί και ιδιωτικοί πόροι για την ανακούφιση των λιγνιτικών περιοχών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Ελίζα Φερέιρα.

Προηγήθηκε η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την εκπόνηση του Εθνικού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης υπό τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η διυπουργική επιτροπή θα έχει έτοιμο στα τέλη του Ιουνίου το μάστερ πλαν για τη διαχείριση του ζητήματος της απολιγνιτοποίησης».

«Πρόκειται για ένα πλήρες σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του κλεισίματος των λιγνιτικών σταθμών αλλά και θα θέτει νέες αναπτυξιακές βάσεις στην περιοχή».

Ο υπουργός ΠΕΝ έκανε γνωστό πως υπάρχουν προσβάσεις σε κοινοτικό χρήμα (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και Πακέτο Γιούνκερ) με την Ελλάδα να μπορεί να αντλήσει ποσά της τάξης των 3,7 με 4,4 δισ. ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές. Παράλληλα θα υπάρξουν και χρηματοδοτήσεις από την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Για φέτος, σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα διατεθούν πόροι από το τέλος λιγνίτη ύψους 130 εκατ. ευρώ και το Πράσινο Ταμείο 60 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζοντας το πώς θα συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην υλοποίηση του masterplan της Δίκαιης Μετάβασης, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για χρηματοδότηση τριών κατηγοριών:

«Μιλάμε για χρήματα που θα προέλθουν από το Just Transition Fund, που είναι καινούργιο χρήμα. Θα είναι τα χρήματα τα οποία θα έρθουν από το ΕΣΠΑ και προφανώς στην κατανομή του ΕΣΠΑ θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν η απολιγνιτοποίηση. Και θα υπάρχει χρηματοδότηση μέσω διαφόρων μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κτλ. Παράλληλα, θα υπάρχουν και ελληνικοί πόροι, δημόσιοι πόροι, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας της δικής μας ή άλλων μηχανισμών, όπως για παράδειγμα το Πράσινο Ταμείο και φυσικά ιδιωτικοί πόροι. Βάσει αυτών των υπολογισμών, υπολογίζεται ότι τα χρήματα τα οποία θα δοθούν μέχρι το 2027 για την απολιγνιτοποίηση και τις συνέπειές της είναι από 3,7 δισ. μέχρι 4,4 δισ. ευρώ. Άρα μιλάμε ταυτόχρονα για πόρους από τις Βρυξέλλες μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, μέσω του Just Transition Fund, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μιλάμε και για εθνικούς πόρους δημόσιους και ιδιωτικούς», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πώς θα κατανεμηθούν αυτά;

«Ο κόσμος χρειάστηκε επτά μέρες για να φτιαχτεί. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα οι διαπραγματεύσεις. Έχουμε τάξει στους εαυτούς μας προθεσμία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Όλα θα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα. Ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση η Παγκόσμια Τράπεζα με μία σχετική μελέτη, όμως η Επιτροπή θα προχωρήσει στην ανάθεση μελετών και σε άλλους φορείς, έτσι ώστε να δούμε το θέμα πιο σφαιρικά και στη βάση των μελετών και των διαβουλεύσεων που θα κάνουμε στις λιγνιτικές περιοχές θα καταλήξουμε σε ένα masterplan, το οποίο δεν θα αφορά μόνο στα ενεργειακά ζητήματα, αλλά θα αφορά συνολικά στην αναπτυξιακή πορεία των περιοχών αυτών, είτε μιλάμε για βιομηχανία είτε για γεωργία, είτε για αγροτουρισμό είτε για άλλες δραστηριότητες», είπε ο υπουργός.

Με την σειρά της, η Ελίζα Φερέιρα συνεχάρη την κυβέρνηση για την «τολμηρή» απόφασή να κλείσει νωρίτερα τις λιγνιτικές μονάδες. Η ίδια περιέγραψε ότι στο πλαίσιο του Green Deal της Κομισιόν δημιουργείται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα αφορά τις λιγνιτικές περιοχές με συνολικό κονδύλι 7,5 δισ. ευρώ για τις συγκεκριμένες περιφέρειες της Ε.Ε. Το Ταμείο αυτό θα λειτουργήσει από το 2021.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση για τις έξυπνες και γενναίες αποφάσεις που έλαβε. Η απολιγνιτοποίηση είναι απόλυτη ανάγκη. Δεν λέμε φυσικά ότι η μετάβαση είναι εύκολη υπόθεση. Είναι πολύπλοκη διαδικασία, αλλά διαχειρίσιμη. Έχουμε βιώσει παρόμοιους μετασχηματισμούς και αλλαγές στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, στην κλωστοϋφαντουργία, στη χαλυβουργία, στα ναυπηγεία. Η Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. θα συμβάλει στη μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο με φρέσκο χρήμα (σ.σ. Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης), ύψους 7,5 δισ. ευρώ που δεν προέρχεται από τα Ταμεία Συνοχής ή την ΚΑΠ και θα πρέπει να συνδυαστεί με τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε κάθε χώρα, ώστε να γίνει ένα εργαλείο που μπορεί να κινητοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 100 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίσουν άμεσα τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτού του τεράστιου μετασχηματισμού σε πολλές περιοχές. Οπότε γι’ αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε στενά οι εθνικές κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές και φορείς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε όλοι μαζί και εργαζόμαστε πάνω στις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου που θα επιτύχει τη μετάβαση με ελαχιστοποίηση του κόστους για τους κατοίκους των περιοχών αυτών και δημιουργώντας νέες, βιώσιμες σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα ευκαιρίες», συμπλήρωσε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...