778
O βασιλιάς Ερρίκος Η’ και, δεξιά, τo περίτεχνο χρυσό μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς | CreativeProtagon/Getty Images

Βρετανός ανακάλυψε περίτεχνο βασιλικό μενταγιόν του Ερρίκου Η’

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 11:59
O βασιλιάς Ερρίκος Η’ και, δεξιά, τo περίτεχνο χρυσό μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς
|CreativeProtagon/Getty Images

Βρετανός ανακάλυψε περίτεχνο βασιλικό μενταγιόν του Ερρίκου Η’

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 11:59

Ενας 34χρονος ιδιοκτήτης καφέ από το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας ανακάλυψε χρυσό μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς, το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τον βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκο τον Η΄.

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν ο Τσάρλι Κλαρκ είχε αγοράσει έναν ανιχνευτή μετάλλων και αποφάσισε να επισκεφθεί το εξοχικό ενός φίλου του, στο Γιόρκσαϊρ, στην περιοχή Γουέστ Μίντλαντς, στην Αγγλία. Βρέθηκε εκεί, αναζητώντας λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, καθώς μετά τον θάνατο του σκύλου του, από καρκίνο, είχε βυθιστεί στη θλίψη. Κάποια στιγμή, όπως έκανε βόλτα στην αγγλική εξοχή, ο ανιχνευτής μετάλλων του, άρχισε να χτυπά συνεχώς. Πάνω που ο Κλαρκ πίστευε ότι θα έβλεπε άλλο ένα τενεκεδένιο κουτί αναψυκτικού, το οποίο πιθανότατα να είχε απορρυθμίσει τη λειτουργία του ανιχνευτή, άρχισε να σκάβει και ανακάλυψε σε περίπου 30 εκ. βάθος, έναν θησαυρό, ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της οικογένειάς του: ένα χρυσό μενταγιόν, το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τον βασιλιά Ερρίκο Η’ !

Το μενταγιόν είχε χαραγμένα τα αρχικά του Ερρίκου Η′ και της πρώτης από τις έξι συζύγους του, της Αικατερίνης της Αραγωνίας. Ο βασιλιάς παντρεύτηκε το 1509, την Αικατερίνη, η οποία ήταν μεγαλύτερή του. Πρώτος, την είχε παντρευτεί ο αδελφός του και μετά τον θάνατό του, αναγκάστηκε να την παντρευτεί και ο Ερρίκος ο Ή, με προξενιό, προκειμένου να μην χαθεί μία μεγάλη περιουσία.

Το μενταγιόν ζυγίζει 300 γραμμάρια και έχει σχήμα καρδιάς. Η αλυσίδα αποτελείται από 75 κρίκους, οι οποίοι συνδέονται με έναν σμαλτωμένο κρίκο. Στην αρχή, ο Κλαρκ σκέφτηκε ότι η αλυσίδα με το μενταγιόν πρέπει να προερχόταν από ένα κοστούμι, αλλά τελικά, όπως είπε, διαπίστωσε ότι το κόσμημα, ήταν πολύ βαρύ γι’ αυτό το σκοπό. «Ήξερα ότι ήταν ξεχωριστό», είπε στους NYT ο ίδιος.

Το μενταγιόν εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο (PhoJames Manning/PA Images via Getty Images)

Οσο για το χρυσό μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς, είναι από μόνο του εξαιρετικά περίτεχνο: Το μπροστινό μέρος είναι διακοσμημένο με μία ροδιά, ένα έμβλημα της Αικατερίνης και ένα πλεγμένο δικέφαλο Τιούντορ Ρόουζ (English Rose), το εθνικό εραλδικό έμβλημα της Αγγλίας από τα τέλη του Μεσαίωνα. Πάνω στο μενταγιόν, υπήρχαν τα γράμματα H και K, για τον Henry και την Katherine. Είναι γραμμένα σε λομβαρδική γραφή και συνδέονται μεταξύ τους, με μια χαραγμένη -επίσης- κορδέλα. Και στις δύο πλευρές υπάρχει χαραγμένο το TOVS + IORS, ένα λογοπαίγνιο με τη γαλλική λέξη «toujours» που σημαίνει «πάντα».

Μετά τον εντοπισμό του σπάνιου μενταγιόν, ο Κλαρκ συμβουλεύτηκε έναν ειδικό στο Ρέγκτον, για να μάθει από πού πραγματικά προέρχεται το αντικείμενο αυτό. Παράλληλα, επικοινώνησε και με το Βρετανικό Μουσείο. Η Ρέιτσελ Κινγκ, έφορος έργων της Αναγεννησιακής Ευρώπης στο Βρετανικό Μουσείο, ενθουσιάστηκε όταν έμαθε για το «μοναδικό εύρημα». «Τι είναι; Είναι αληθινό;» ήταν η πρώτη της αντίδραση. Αμέσως μετά, σκέφτηκε πόσο εύκολο θα ήταν να ξετυλιχθεί η ιστορία του. Μόλις ο Κλαρκ παρέδωσε το κολιέ, το Βρετανικό Μουσείο διεξήγαγε επιστημονική ανάλυση, ώστε να αποσαφηνιστεί πόσο παλιό είναι. Από τα τεστ αποδείχθηκε πως χρονολογείται στο 1530.

Ωστόσο, διαπίστωσαν επίσης, ότι φαινόταν σαν να ήταν είναι βιαστικά φτιαγμένο. Η αλυσίδα είναι μικρή, υποδηλώνοντας ότι προοριζόταν για να το φορέσει κάποιος που δεν ήταν πολύ ψηλός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κινγκ και της ομάδας της, το μενταγιόν μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως βραβείο ή να ήταν μέρος στολής σε κάποια τουρνουά ή κονταρομαχίες, στις οποίες ο Ερρίκος Η′ είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Ο Κλαρκ σκοπεύει να πουλήσει το κολιέ και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για το σχολείο και τις σπουδές του τετράχρονου γιου του. «Ο κόσμος λέει ότι είναι σαν να κερδίζει κανείς τη λοταρία, δεν βρίσκεις συχνά βασιλικά κοσμήματα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι βρίσκουν θησαυρό στη Βρετανία, υποχρεούνται να αναφέρουν τα ευρήματά τους, επιτρέποντας στα μουσεία την ευκαιρία να τα αποκτήσουν, πληρώνοντας ένα τέλος που μοιράζεται μεταξύ αυτού που βρήκε τον θησαυρό και του ιδιοκτήτη της γης, όπου βρέθηκε. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πώς βρέθηκε το κόσμημα στο χωράφι, στο Γουοργουικσάιρ. Θα μπορούσε να είχε θαφτεί από κάποιον που προσπαθούσε να το προστατεύσει, ή ίσως από έναν κλέφτη που προσπαθούσε να κρύψει τα λάφυρά του, λένε οι ερευνητές. Πάντως, η Ρέιτσελ Κινγκ δήλωσε ότι «το μενταγιόν ήταν το πιο σημαντικό εύρημα τα τελευταία 25 χρόνια, από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τα βρετανικά ευρήματα θησαυρών και δεν έχει βρεθεί τίποτα συγκρίσιμο από την εποχή της Αναγέννησης τα τελευταία 100 χρόνια.» Είπε επίσης, ότι τα περισσότερα αντικείμενα που συνδέονται με την Αικατερίνη είχαν καταστραφεί και ότι υπήρχαν «πολύ, πολύ λίγα που κρατούν τη μνήμη της ζωντανή».

Όταν το αντικείμενο τελικά πουληθεί, πιθανότατα έναντι υψηλου τιμήματος, τα χρήματα θα μοιραστούν μεταξύ του Κλαρκ και του φίλου του, του ιδιοκτήτη της γης, όπου βρέθηκε ο θησαυρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...