2156
Κονσταντίν Μαλοφέγεφ: ένας στενός φίλος του Πούτιν, χρηματοδότης του Αγίου Ορους και καναλάρχης στην Ελλάδα κατά το FBI, προστέθηκε στο ψηφιδωτό των ημερών | CreativeProtagon

33 ονόματα, ένα πέναλτι κι ένας ρώσος ολιγάρχης

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 11:10
Κονσταντίν Μαλοφέγεφ: ένας στενός φίλος του Πούτιν, χρηματοδότης του Αγίου Ορους και καναλάρχης στην Ελλάδα κατά το FBI, προστέθηκε στο ψηφιδωτό των ημερών
|CreativeProtagon

33 ονόματα, ένα πέναλτι κι ένας ρώσος ολιγάρχης

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 11:10

Η επόμενη ημέρα της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ANT1, που επικεντρώθηκε στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και της λίστας των ονομάτων που δημοσίευσε η εφημερίδα «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη, βρίσκει την κυβέρνηση να επιμένει μέσω των γνωστών «κύκλων» ότι τέθηκαν οι ερωτήσεις και δόθηκαν οι απαντήσεις που ζητούσε η κοινή γνώμη. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι πρώτη φορά αυτός που ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει κάτι δεν παρουσιάζει ο ίδιος τα στοιχεία, αλλά ζητεί από αυτόν που καταγγέλλει, εν προκειμένω τον Πρωθυπουργό, να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας. 

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης, ευρισκόμενος στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, δήλωσε στο Bloomberg ότι πρώτη η Ελλάδα θα απαγορεύσει τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης. «Το παράνομο λογισμικό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Αλλά επιδιώκω μέσα στον επόμενο μήνα η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τις παράνομες παρακολουθήσεις και τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης» τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε μια σαφή διεθνή πρωτοβουλία διατυπωμένη μέσα από τη συχνότητα ενός δικτύου παγκόσμιου βεληνεκούς, μολονότι η διατύπωση περί «απαγόρευσης» ήδη «παράνομων» πράξεων μαρτυρά μια κάποια αμηχανία.

Παράλληλα πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν στην αναφορά του Πρωθυπουργού στο ΑΝΤ1 για τον κ. Βαξεβάνη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι ο μόνος δημοσιογράφος ο οποίος εμπλέκεται ανοιχτά και με αποφάσεις αμερικανικού δικαστηρίου σε ροή ρωσικού χρήματος προς την πατρίδα μας», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του εκδότη του «Documento». 

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά για να φτάσουμε έως εκεί. 

Πώς άνοιξε ο νέος κύκλος 

– Ο νέος κύκλος της υπόθεσης άρχισε το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, με τη δημοσίευση της «λίστας των υποκλοπών» που περιείχε 33 ονόματα πολιτικών, συζύγων πολιτικών, συνεργατών του Πρωθυπουργού, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων από την εφημερίδα Documento στα οποία περιλαμβάνονταν αυτά του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Η εφημερίδα υπονοούσε ευθέως ότι οι παρακολουθήσεις των 33 προσώπων έγιναν κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού. Ο εκδότης της εφημερίδας Κώστας Βαξεβάνης που υπέγραψε το ρεπορτάζ, ανέφερε ότι αυτό στηρίζεται σε «δύο πρόσωπα που είχαν σημαντικό ρόλο στις παρακολουθήσεις και εκτός από τη λίστα παρακολουθήσεων γνωρίζουν τις μεθόδους και τον σχεδιασμό». Δεν ανέφερε ωστόσο περαιτέρω στοιχεία παρότι ισχυρίστηκε ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν «υπό τις εντολές του Μαξίμου» καθώς κατά τον ίδιο «κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι κάποιοι ιδιώτες αποφάσισαν να παρακολουθούν πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς της κυβέρνησης ακόμη και τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη παραλύοντας κάθε έννοια ασφάλειας του κράτους».  

– Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε το Σάββατο ότι, παρότι «δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος», όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη «χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη». Επανέλαβε ότι «λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή». Για τον κ. Βαξεβάνη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε σε υψηλούς τόνους: «Ο εθνικός συκοφάντης, ο άνθρωπος που έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες. Αυτός που η θεματολογία και η προσέγγισή του ταυτίζεται με τον εθνικό οχετό (την εφημερίδα Μακελειό). Εκείνος που οι “αποκαλύψεις” του προαναγγέλλονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Και τέλος, αυτός που εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας».

– Την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ανέφεραν σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδα «Documento»: «Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους».

Ζήτησε Ντογιάκο αλλά μετά είπε ότι παρενέβη προκλητικά 

– O εκδότης του «Documento», με σειρά δηλώσεων και αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα την Κυριακή, υπενόησε σαφώς ότι κατέχει κι άλλα ονόματα και ηχητικά που υποστηρίζουν όσα δημοσίευσε. Κοινοποιώντας άρθρο του με τίτλο «Προσέξτε τι εύχεστε εκεί στην κυβέρνηση» ανέφερε στο Twitter: «Είναι σίγουροι ότι θέλουν στοιχεία και αποδείξεις; Είναι σίγουροι ότι θέλουν για παράδειγμα, να δουν και συνομιλίες μεταξύ υπουργών και επιχειρηματιών, ή υπουργών και… φίλων τους. Βίντεο και ηχογραφήσεις; Γιατί αυτά αποτελούν απόδειξη». Ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του. Την ίδια ημέρα ο εκδότης ανέφερε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο το πρωί της Δευτέρας.  

– Αργότερα την ίδια ημέρα, πάντα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, ο κ. Ντογιάκος έδωσε εντολή για ποινική προκαταρκτική εξέταση, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας του κ. Βαξεβάνη. Η παρέμβαση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αφορούσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση για τα καταγγελλόμενα και να καλέσει σε κατάθεση τον εκδότη της εφημερίδας.

– Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ζήτησε συνάντηση από τον κ. Ντογιάκο, ο κ. Βαξεβάνης έκανε την ίδια ημέρα λόγο μέσω της ιστοσελίδας του για «προκλητική παρέμβαση» (!) του κ. Ντογιάκου «για τις αποκαλύψεις του “Documento”». 

Το πέναλτι και η δήλωση Βρέντζου 

– Το βράδυ της Κυριακής 6 Νοεμβρίου έγινε το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μετά το πέναλτι που σφύριξε σε βάρος του Ολυμπιακού ο δανός διαιτητής στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, με το οποίο ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός σε 1-1, ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις των ερυθρόλευκων. Το μέλος του Δ.Σ. του Ολυμπιακού, Γιάννης Βρέντζος, δήλωσε μπροστά στις κάμερες: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο σήμερα και αναδείχθηκε είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο διοικείται από ένα φασιστικό παρακράτος που διέπεται από παρανομία και οργανωμένο έγκλημα. Αυτό βέβαια είναι λογικό όταν στα τελευταία τρία χρόνια λειτούργησε μέσα στην Κυβέρνηση ένα καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλα λαθραία και παράνομα στοιχεία». Η ισχυρισμοί του κ. Βρέντζου διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου στο briefing της Δευτέρας και από τον Πρωθυπουργό αργότερα την ίδια μέρα στον ANT1. 

– Το ίδιο βράδυ, βρισκόμαστε ακόμη στην Κυριακή, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε λόγο για «έναν στημένο διαιτητή, από μία στημένη ομοσπονδία, στην οποία λειτουργεί το παρακράτος και το οργανωμένο έγκλημα». Δεν έκανε από την πλευρά του πολιτικές αναφορές όπως ο κ. Βρέντζος αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.  

Υποδείξεις αντί αποδείξεων  

– Το πρωί της Δευτέρας,  7 Νοεμβρίου, αφού αρχικά αρνήθηκε να παρουσιαστεί πρώτα ενώπιον της προϊσταμένης της Ποινικής Δίωξης Αγγελικής Τριανταφύλλου ώστε να προσκομίσει στοιχεία για το δημοσίευμα, ο κ. Βαξεβάνης επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους και τις κάμερες που είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξή του δεν έδωσε μεν στοιχεία, ωστόσο υπέδειξε στον κ. Ντογιάκο «να ανατεθεί σε υψηλόβαθμο στέλεχος της εισαγγελίας η έρευνα, να ενοποιηθεί και να αφήσουμε το κρυφτούλι “δεν ξέρουμε, δεν είδαμε κάτι, ακούσαμε, δεν έχουμε στοιχεία”». O κ. Βαξεβάνης  έκανε επίσης λόγο για «ενιαίο κύκλωμα παρακολούθησης με εγκληματικό εγκέφαλο τον Μητσοτάκη». 

Το «δεν εκβιάζομαι» Μητσοτάκη, η απάντηση Μαρινάκη 

– Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτά τα οποία γράφονται». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πώς «αν δεν προσκομιστούν στοιχεία ο κ. Βαξεβάνης – πίσω από τον οποίο κρύβεται ο κ. Τσίπρας– δεν θα είναι απλά συκοφάντης αλλά και εθνικά επικίνδυνος».  Προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» και διεμήνυσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το ’23, στην ώρα τους».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε δύο σαφείς αναφορές:

-Το σχόλιο Μητσοτάκη για τον Ολυμπιακό. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Βρέντζου ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε πού ήταν η «εγκληματική οργάνωση» όταν η ομάδα κατακτούσε με ευδιάκριτες διαφορές το πρωτάθλημα τα τρία προηγούμενα χρόνια. Και προχώρησε και σε μια αναφορά που ήταν ανοιχτή σε ερμηνείες: «Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους, κάποιοι θεωρούν πως επειδή έχουν μία ομάδα, ή επειδή ελέγχουν κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή και τα δύο ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση και να υπονομεύουν. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι ρόλοι του καθενός είναι απολύτως ξεκαθαρισμένοι: η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση, εκλεγόμαστε από τον λαό, θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην πρόοδο της χώρας, δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι. Αρα το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε και γινόμαστε αντικείμενα εκβιασμού και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απάντηση Μαρινάκη. Ο ιδιοκτήτης του ομίλου Alter Ego Media απάντησε σύμφωνα με τις ιστοσελίδες του ομίλου στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο Πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του αποδέχθηκε την ύπαρξη δικτύου παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με το κακόβουλο λογισμικό predator, από συγκεκριμένους κύκλους. Αρνήθηκε βεβαίως τη δική του συμμετοχή. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Ωστόσο δεν αρκεί η κατηγορηματική άρνηση του. Οφείλει πράξεις και κινήσεις συγκεκριμένες προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον από το υπαρκτό, επικίνδυνο και βαθιά αντιδημοκρατικό δίκτυο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων (…). Οι δε αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δεν μας αφορούν, δεν μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα».

Τι εννοούσε ο Μητσοτάκης για Βαξεβάνη και Ρώσους

-Η δεύτερη ειδική αναφορά του κ. Μητσοτάκη που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν για τον εκδότη του Documento. «Ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός ο οποίος, το 2016, σε απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, εμπλέκεται στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου εκπομπών στην Ελλάδα. Ήταν ο δημοσιογραφικός υπεύθυνος αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτά είναι δεδομένα και δεν αμφισβητούνται» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. 

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη αφορούσε τo κανάλι που στήθηκε στην Ελλάδα (όπως ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) με χρήματα του ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, φίλου του Πούτιν και ιδιοκτήτη του υπερσυντηρητικού ρωσικού καναλιού Tsargrad. Ο Μαλοφέγεφ, που έχει συνοδεύσει τον Πούτιν σε επισκέψεις του στο Αγιον Ορος, ίδρυσε το 2007 τον οργανισμό «Αγιος Βασίλειος ο Μέγας» που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ρωσίας και χρηματοδοτεί μέσω δωρεών Μονές της Αθωνικής Πολιτείας. 

(Διαβάστε εδώ: Πώς στήνεται το «ρωσικό κόμμα» στην Ελλάδα  )

Ο Μαλοφέγεφ, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ από το 2014, κατηγορείται από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι επιχείρησε να στήσει, μέσω του πρώην στελέχους του αμερικανικού Fox News, Τζακ Χάνικ, δίκτυο τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα, την περίοδο 2015-2016, για την προώθηση ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα μας.

Η αμερικανική Δικαιοσύνη βρήκε μετά από έρευνα ότι στις 6 Απριλίου του 2022 μεταφέρθηκαν 10 εκατ. δολάρια σε έλληνα «επιχειρηματικό συνεργάτη» (Greek business associate). Παρότι οι Αμερικανοί δεν αναφέρουν το όνομα του ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου, η εταιρεία Ηellas Net ανέφερε η ίδια σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 5 Μαρτίου του 2022 ότι «συνεργάστηκε με τον Tζακ Χάνικ κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της και συγκεκριμένα από τις 2/2/2015 έως τις 29/2/2016». 

Οπως μετέδωσαν στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, ένα νέο τηλεοπτικό δίκτυο είχε αρχίσει να εκπέμπει στη χώρα μας. Επρόκειτο για την Hellas Net ένα εγχείρημα συνένωσης 11 περιφερειακών σταθμών από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα με ιδιοκτήτη τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, φίλο του Πάνου Καμμένου. Διευθυντής ενημέρωσης, όπως ανακοινώθηκε, ήταν ο Κώστας Βαξεβάνης.

Στη δεξίωση για τα εγκαίνια του δικτύου που έγινε εκείνες τις ημέρες στο Μουσείο της Ακρόπολης, παραβρέθηκαν οι υπουργοί, Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και άλλα γνωστά πρόσωπα από την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο τηλεοπτικό σταθμό Kontra24 ο κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε στην απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης λέγοντας: «Θέλω να μου βρει ο κ. Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε θέλει κάπου που να αναφέρεται ότι ο Κώστας Βαξεβάνης έχει σχέση με ροή -όπως το διατύπωσε εν πάση περιπτώσει ο κ. Πρωθυπουργός- ρωσικού χρήματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση που αφορά τον ρώσο ολιγάρχη Μαλοφέγεφ ο οποίος είχε σχέση με την Ελλάδα» και ανέφερε στη συνέχεια ότι στον γάμο του Μαλοφέγεφ, σύμφωνα με τη γερμανική Die Welt, είχε κληθεί και πολιτικό πρόσωπο και από την πλευρά της ΝΔ.

«Αυτός ο άνθρωπος (σ.σ.: ο Μαλοφέγεφ) μέσω ενός δημοσιογράφου του Fox επιχειρούσε, από ό,τι φαίνεται, ή έτσι ερευνάται, να υπάρξει έλεγχος στα Βαλκάνια με διάφορα κανάλια. Σε αυτό το κανάλι λοιπόν, αν μιλάμε για το Hellas Net (σ.σ: του οποίου ο κ. Βαξεβάνης ήταν διευθυντής ενημέρωσης), γιατί δεν ξεκαθαρίζει μέσα, ο επικεφαλής ήταν ο κ. Γιάννης Παπουτσάνης, επιφανής συνάδελφος, φιλικά προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία, εργαζόταν η νυν υπεύθυνη της ΝΔ για τον επαρχιακό Τύπο και ο κ. Καλλιάνος, βουλευτής της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, ο γνωστός μετεωρολόγος. Θα ενοχοποιήσουμε τους συναδέλφους που δούλεψαν σε ένα κανάλι ότι σχετίζονται με κάτι τέτοιο;» διερωτήθηκε στο Kontra24 ο εκδότης του Documento. Και ο κ. Βαξεβάνης είπε επίσης ότι έδωσε εντολή στον δικηγόρο του κ. Μαντζουράνη να κάνει αγωγή στον Πρωθυπουργό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...