Από αριστερά προς τα δεξιά: Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ - Πίτερ Τζέικομπς, Head of Investment Team for Greece της ΕΤΕπ - Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης - Κώστας Καραφωτάκης, Αντιπρόεδρος, Ομιλος Olympia - Βασίλης Μπίλλης, Διευθύνων Σύμβουλος, SUNLIGHT - Γιάννης Καραγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος, Όμιλος Olympia |
Επικαιρότητα

12,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην SUNLIGHT

Το νέο εργοστάσιο της αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου-οξέος στην Ευρώπη
Protagon Team

Η εταιρία παραγωγής εξειδικευμένων μπαταριών SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Εταιριών Olympia, επεκτείνει την παραγωγική δυναμική του υπερσύγχρονου εργοστασίου της στην Ξάνθη, σε συνέχεια του δανείου ύψους 12,5 εκατ. ευρώ που επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα.  Το δάνειο αυτό αποτελεί την πρώτη στήριξη βιομηχανικής επένδυσης που παρέχεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας νέας χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ, η οποία υποστηρίζεται από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο επιδιώκει να κινητοποιήσει επενδύσεις τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020.

Η νέα επένδυση θα υποστηρίξει την προμήθεια νέου εξειδικευμένου εξοπλισμού παραγωγής, θα ενισχύσει την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊοντικών μοντέλων μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στην Ευρώπη και θα ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης της Εταιρίας.

Ο Πίτερ Τζέικομπς, επικεφαλής της Investment Teamτης ΕΤΕπ για την Ελλάδα και ο Βασίλης Μπίλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης που δήλωσε: «Με την παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση θέλω να εκφράσω  τη στήριξη της κυβέρνησης προς την επιχειρηματικότητα που υπερβαίνει δημιουργικά δυσκολίες και ατυχήματα  που μπορεί να συμβούν, με τρόπο που προστατεύει την εργασία και σέβεται τους εργαζόμενους.

»Θέλω επίσης να εκφράσω τη στήριξη της κυβέρνησης προς την περιοχή της Θράκης στην οποία είναι εγκατεστημένη η συγκεκριμένη επιχείρηση, η ανάπτυξη της οποίας είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.»

«Η SUNLIGHT είναι ένας κορυφαίος παραγωγός βιομηχανικών μπαταριών που εξάγει το 98% της παραγωγής του σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Η στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιτρέψει στη SUNLIGHT να προωθήσει την καινοτομία και να ενισχύσει την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας που είναι κρίσιμης σημασίας για τους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των προμηθειών και εφοδιαστικής αλυσίδας και των τηλεπικοινωνιών.  Η SUNLIGHT έχει τη χαρά να είναι  η πρώτη ελληνική εταιρία που  επωφελείται από τη νέα πρωτοβουλία άμεσης δανειοδότησης της ΕΤΕπ, η οποία διευκολύνει τη χρηματοδότηση των σχεδίων δυναμικών εταιριών που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικές αγορές», δήλωσε ο Βασίλης Μπίλλης, διευθύνων σύμβουλος της SUNLIGHT.

Το υπό ανακατασκευή νέο τμήμα Βιομηχανικών Μπαταριών στο εργοστάσιο SUNLIGHT, στο νέο Όλβιο Ξάνθης

«Η καινοτομία στον χώρο των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που στηρίζει τη νέα επένδυση της SUNLIGHT για την καινοτομία και την επέκταση της παραγωγής.  Το επταετές δάνειο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ αποτελεί την πρώτη απευθείας δανειοδότηση για ελληνική βιομηχανία που υποστηρίζεται από το Σχέδιο Γιούνκερ και είναι ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες εταιριών που έχουν ως βασικό τους γνώμονα την καινοτομία.  Αυτό αποδεικνύει την ενισχυμένη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ για επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν το μετασχηματισμό της οικονομίας», δήλωσε ο Τζόναθαν Τέιλορ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η χρηματοδότηση του σχεδίου επέκτασης της SUNLIGHT, μιας εκ των κορυφαίων ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα της επιτρέψει να συνεχίσει να καινοτομεί

Απασχολώντας πάνω από 840 άτομα, η SUNLIGHT αναπτύσσει, κατασκευάζει και ανακυκλώνει μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών όπως τα περονοφόρα και άλλα βιομηχανικά οχήματα, τα μη-διασυνδεδεμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες και τα συστήματα εφεδρικής σηματοδότησης σιδηροδρόμων. Περισσότερο από το 98% των προϊόντων που κατασκευάζει η SUNLIGHT εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ για άμεση δανειοδότηση της επιχείρησης SUNLIGHT, που πραγματικά διαπρέπει με τις εξαγωγές της σε όλο τον κόσμο. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της άμεσης δανειοδότησης της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ, είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας. O ΣΕΒ καλεί και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικές αγορές να επωφεληθούν αυτής της σημαντικής χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια», δήλωσε ο  Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ.

Η νέα αυτή επένδυση που στηρίζεται από το δάνειο της ΕΤΕπ αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε μία περιοχή με υψηλή ανεργία, καθώς και να ενισχύσει σημαντικά τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης αλλά και τη συνεργασία με τοπικούς και ξένους συνεργάτες από το χώρο της βιομηχανίας, πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα.

Η πρώτη ελληνική βιομηχανική επιχείρηση που ωφελείται από το νέο πρόγραμμα εταιρικής χρηματοδότησης της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ

 Το δάνειο της ΕΤΕπ αποτελεί την πρώτη απευθείας χρηματοδότηση Ελληνικής βιομηχανικής επένδυσης στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ).

Η ειδική Ομάδα Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με συγκεκριμένες Ελληνικές εταιρίες για απευθείας παροχή χρηματοδότησης στο μέλλον, ενώ διατίθεται να συνομιλήσει απευθείας με εταιρίες σχετικά με νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχονται υπό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. 

Γενικές πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι ο θεσμός παροχής μακροπρόθεσμου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στα Κράτη-Μέλη της. Χορηγεί μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε υγιείς επενδύσεις, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που καθορίζονται από τις πολιτικές της Ε.Ε.

Γενικές πληροφορίες για τη SUNLIGHT

H SUNLIGHT, θυγατρική του Ομίλου Olympia Group, ειδικεύεται στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάθεση μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές βιομηχανικές και προηγμένης τεχνολογίας. H SUNLIGHT εξάγει το 98% της παραγωγής της και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παραγωγούς λύσεων αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο.