638
Τζανακόπουλος και Τόσκας τον Ιούλιο του 18, όταν ήθελαν να μας πείσουν ότι όλα έγιναν σωστά. Τώρα βέβαια λένε άλλα | SOOC/CreativeProtagon

Τώρα τους φταίει το timing της αλήθειας για το Μάτι

Τζανακόπουλος και Τόσκας τον Ιούλιο του 18, όταν ήθελαν να μας πείσουν ότι όλα έγιναν σωστά. Τώρα βέβαια λένε άλλα
|SOOC/CreativeProtagon

Τώρα τους φταίει το timing της αλήθειας για το Μάτι

Μπορεί μια τηλεοπτική εκπομπή να αλλάξει την ατζέντα και να διαμορφώσει την πολιτική επικαιρότητα; Αυτό θέλουν να λένε στο Μαξίμου, σπεύδοντας να καταγγείλουν σχεδιασμό και στοχεύσεις πίσω από την αποκαλυπτική έρευνα του Αλέξη Παπαχελά, η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, ξεμπροστιάζοντας εκ νέου την κυβερνητική ανικανότητα στην αντιμετώπιση και στον χειρισμό της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι πέρυσι το καλοκαίρι.

Είναι μια ακόμη βολική θεωρία για την κυβέρνηση που ως γνωστόν επιβιώνει πολιτικά αναζητώντας κατά σύστημα εχθρούς. Τώρα, για την τραγωδία στο Μάτι φταίει ο ΣΚΑΪ και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πάει με όλα, επειδή δήλωσε ότι ανατρίχιασε από τις αποκαλύψεις (εδώ). Το υποστήριξε αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος μιλώντας στη φιλόξενη ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «τυμβωρυχία» –και όχι πάντως για «τυμβοθηρία» (sic) που είχε πει πρόσφατα ο πολιτικός του προϊστάμενος–, το ολοκλήρωσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, που μιλώντας (εδώ) στον ραδιοσταθμό Focus εξέφρασε τον προβληματισμό του για «μια εκπομπή που επιλέγει 20-25 ημέρες πριν τις εκλογές να ανοίξει αυτό το θέμα με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένη προσέγγιση».

Αυτή η αντίδραση των δύο κυβερνητικών στελεχών έδωσε και τη γραμμή στους υπόλοιπους. Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Παιδείας, δήλωσε στο νεότευκτο One Channel του ομίλου Μαρινάκη: «Μου προκαλεί εντύπωση ο χρόνος αναζοπύρωσης της τραγωδίας στο Μάτι. Βεβαίως οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους, αλλά θα ήθελα να εκφράσω την περιέργειά μου πώς σε μια προεκλογική περίοδο προκύπτει αυτό το θέμα». Ο Νίκος Σβέρκος, διευθυντής του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» μίλησε, πάλι στη φιλόξενη ΕΡΤ το απόγευμα της Παρασκευής, για «δημοσιογραφική χυδαιότητα» και για «100 νεκρούς πάνω στους οποίους πατάνε δημοσιογράφοι “εντός ή εκτός εισαγωγικών”» –σαν ο καλός δημοσιογράφος να έφτασε στο σημείο να υπαινίσσεται ότι ο κ. Παπαχελάς, διευθυντής της ιστορικής «Καθημερινής» μεταξύ άλλων, δεν είναι πραγματικός δημοσιογράφος. Ακολούθησαν και άλλοι, οι οποίοι σαν στελέχη της αστυνομίας ευαισθησίας άρχισαν πάλι να απαιτούν σεβασμό στους νεκρούς και όχι πολιτική εκμετάλλευση.

Αυτή η αντίδραση δείχνει και τον πανικό του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μαξίμου που συνειδητοποίησε ότι 10 μήνες μετά τη συμφορά της 23ης Ιουλίου 2018, το Μάτι συνεχίζει να ροκανίζει ό,τι έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ από το αφήγημα του ηθικού πλεονεκτήματος.

Διότι το πραγματικό πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι το timing της προβολής μιας πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας, είναι το Μάτι αυτό καθεαυτό. Είναι ότι το Μάτι –και όχι τόσο οι Πρέσπες– υπήρξε το σημείο καμπής για την κυβέρνηση· είναι γνωστό ότι ανέτρεψε τον σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές το φθινόπωρο ώστε να εκμεταλλευτεί την ευφορία για την έξοδο από τα μνημόνια. Είναι τα φαντάσματα των νεκρών που (πρέπει να) στοιχειώνουν τον Πρωθυπουργό ο οποίος είχε το πολιτικό θράσος να δίνει παράσταση στο Συντονιστικό τη μοιραία νύχτα και να μιλάει περί ανέμων και υδάτων, ενώ η φωτιά είχε ήδη τελειώσει και οι άνθρωποι είχαν πεθάνει ώρες πριν. Είναι οι νεκροί που (πρέπει να) στοιχειώνουν τους υπουργούς του κ. Τσίπρα, οι οποίοι ζωγράφιζαν φωτιές σε δορυφορικούς χάρτες για να στοιχειοθετήσουν θεωρίες περί εμπρησμών, έστηναν συνεντεύξεις Τύπου για να πουν ότι όλα έγιναν σωστά και έλεγαν στο BBC ότι έφταιγαν τα θύματα που κάηκαν. Είναι οι νεκροί που (πρέπει να) στοιχειώνουν την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία αυτό που βρήκε να πει είναι ότι της έκατσε «στραβή στη βάρδιά της» και πως την κυνηγούν επειδή είναι γυναίκα.

Και για να το αντιστρέψουμε. Αν η δημοσιογραφική έρευνα έδειχνε, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ότι τελικά δεν έφταιγε κανείς από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια Αττικής, θα υπήρχε πάλι πρόβλημα με το timing; Διότι όταν ισχυρίζεσαι πως η δημοσιοποίηση της αλήθειας έχει προεκλογική σκοπιμότητα, σημαίνει ότι εσύ επιθυμείς να «θάψεις» προεκλογικά την αλήθεια…

ΥΓ. Το ότι όλα αυτά διατυπώθηκαν από κυβερνητικά και μη στελέχη την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, λέει κάποια πράγματα για το πώς αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ την ελευθερία του Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...