709
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ (και το ΚΙΝΑΛ)

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 26 Σεπτεμβρίου 2020, 22:40

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ (και το ΚΙΝΑΛ)

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 26 Σεπτεμβρίου 2020, 22:40

Ολες οι δημοσκοπήσεις εδώ και 15 μήνες, αφότου η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές και κυβερνά με αυτοδυναμία, δείχνουν δύο σταθερά πράγματα: Πρώτον, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και παραμένει πολιτικά κυρίαρχος και δεύτερον ότι υπάρχει κενό αντιπολίτευσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, δεν μπορεί να τον κλονίσει, ενώ οι φιλότιμες προσπάθειες του Κινήματος Αλλαγής δεν φτάνουν.  Ετσι, η κυβέρνηση της  ΝΔ και ο Πρωθυπουργός  διατηρούν άνετα μια διαφορά στην κοινή γνώμη, που κυμαίνεται από 16-20 ποσοστιαίες μονάδες, διπλάσια και από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.

Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στις πρόσφατες —όχι λίγες, δημοσιοποιήθηκαν τουλάχιστον έξι— δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε αυτές, μολονότι επισημαίνονται τόσο οι εμφανείς ρωγμές στη μέχρι πρότινος συμπαγή εικόνα της κυβέρνησης, που είχε διαμορφωθεί χάρη στην επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης του Έβρου και της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, όσο και η αβεβαιότητα για τις συνέπειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο καθένας όταν περάσει η κρίση, οι πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν σταθεροί.  

Τα ποσοστά της κυβέρνησης παραμένουν γύρω από την εκλογική της επιτυχία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, βυθισμένος στην εσωστρέφεια και την εσωκομματική σύγκρουση, πέφτει κοντά στο 20-22%. Ενισχύεται εμφανώς αλλά με χαμηλή και εύθραυστη δυναμική το Κίνημα Αλλαγής καθώς κυμαίνεται λίγο πάνω από το εκλογικό του ποσοστό (8,1%).

Ωστόσο η έλλειψη ισχυρής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην έχει κόστος από  φαινόμενα σύγχυσης υπεροψίας και δυστοκίας σε αρκετούς  τομείς ακριβώς γιατί δεν υπάρχει αντίπαλος για να πιέσει σε λύσεις των προβλημάτων. Η αδυναμία  συγκεκριμένων υπουργών να ανταποκριθούν στη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού δεν κοστίζει μέχρι στιγμής στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. 

Μοιάζει σαν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Τυπικά έχει τον τίτλο. Δείχνει όμως πως δεν έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στην κοινοβουλευτική του αποστολή. Ο αντιπολιτευτικός του λόγος είναι κράμα λαϊκισμού, ιδεοληψίας και απλής ανικανότητας χωρίς ουσιαστικές προγραμματικές προτάσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.  

Επιπλέον, η παλαιοκομματικού χαρακτήρα εσωκομματική  σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο όχι μόνο δεν έχει καμία αντιστοίχιση στις σημερινές προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά μαρτυρά και κάτι άλλο: ο τρόμος μπροστά στο ενδεχόμενο στις επόμενες διπλές εκλογές -όποτε έχει συμφέρον και αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να τις κάνει- ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί διπλή ήττα, υποχρεώνει τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί να μετατρέψει το κόμμα από τώρα σε «αρχηγικό μαγαζί» ώστε να μην βρεθεί πολιτικά τελειωμένος πριν κλείσει τα 50 του χρόνια.

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει τίποτα καινούργιο παρά μόνο την αναβίωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ με άλλα πρόσωπα, τους «πασοκογενείς» και τους «γεφυροποιούς». Προφανώς ο κ. Τσακαλώτος και οι υπερασπιστές της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν.

Στον αντίποδα του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται τους τελευταίους μήνες το Κίνημα Αλλαγής. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν διαπιστώσει το κενό αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση της ΝΔ και από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, προσπαθούν να το καλύψουν. Αξιοποιούν την πλούσια  κυβερνητική νοοτροπία και εμπειρία εκατοντάδων στελεχών. 

Η Φώφη Γεννηματά, χωρίς περιστροφές και δισταγμούς και με εποικοδομητική κριτική επί της ουσίας, στήριξε το lockdown ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την κινητοποίηση και λειτουργία του ΕΣΥ καθώς και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, οι οποίες μάλιστα αναγνωρίστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυρίως όμως από τη κοινή γνώμη. 

Παρά τις συνεχείς γκρίνιες και τα πικρόχολα σχόλια αρκετών στελεχών που έχουν αποχωρήσει και αδημονούν για την επανάκαμψη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς με αφορμή την ανοικτή σύγκρουση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέδειξε εγκαίρως, από τον Ιούνιο, την αναγκαιότητα ολοκληρωμένου σχεδίου για τη σημερινή δύσκολη φάση.

Με το  Αναπτυξιακό Πρόγραμμα μάλιστα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη η κυρία Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής απέκτησε και ένα κάποιο αφήγημα, δείχνοντας ότι μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές. Ομως λείπουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να πάρει τον χαρακτήρα πλήρους αντιπρότασης στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι per mare per terra η κυρία Γεννηματά πρέπει να κάνει άνοιγμα σε πρόσωπα και στελέχη που έχουν αποτραβηχτεί και αποστασιοποιηθεί για να ενισχυθεί η δυναμική του Κινήματος Αλλαγής που καταγράφουν πλέον οι δημοσκοπήσεις. 

Φυσικά οι «λογαριασμοί» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα κλείσουν στις επόμενες εκλογές. Μέχρι τότε όμως η ανάγκη για ουσιαστική, εποικοδομητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρόκληση στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν. Με το Κίνημα Αλλαγής να έχει κάνει ένα πρώτο βήμα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News