611
Μη καταθλιπτικός κρατούμενος στον Κορυδαλλό. Υγιής, με καλές συνθήκες ψυχικής υγείας | INTIMENEWS

Θα πάθουμε όλοι επιληψία

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 1 Σεπτεμβρίου 2018, 11:51
Μη καταθλιπτικός κρατούμενος στον Κορυδαλλό. Υγιής, με καλές συνθήκες ψυχικής υγείας
|INTIMENEWS

Θα πάθουμε όλοι επιληψία

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 1 Σεπτεμβρίου 2018, 11:51

Ο Αριστείδης Φλώρος πρέπει να διαθέτει τεράστια αυτοπεποίθηση και απεριόριστη… εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Αποφυλακίστηκε με διαδικασίες διάτρητες και ιατρικές γνωματεύσεις του τύπου «το παιδί έχει άσχημο κάρμα και πειραγμένα τσάκρα». Και όμως, αντί να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι, χωρίς επιστροφή, για το Μοντεβίδεο, έμεινε Αθήνα και έστελνε εξώδικα.

Θα πείτε ότι ίσως δεν ήταν εύκολο να φύγει, ενδεχομένως να παρακολουθείτο. Ναι, αλλά αν βγαίνεις τόσο εύκολα από τη φυλακή, μπορείς να βγεις και από τη χώρα.

Ο Φλώρος επιστρέφει στη φυλακή. Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Μόλις αρχίζει. Και ας ελπίσουμε ότι η δικαστική έρευνα θα τη ξεδιπλώσει σε όλες της τις διαστάσεις. Διότι εδώ δεν έχουμε μπροστά μας ένα κοινό λαμόγιο που στήνει μία απάτη της σειράς για να τη γλιτώσει, αλλά έναν πολυσύνθετο οργανισμό με οργανικά μέλη που συνεργάστηκαν αρμονικά για να ξεκλειδώσουν το κελί της φυλακής.

Ο ψυχίατρος της φυλακής βεβαίωσε ότι ο Φλώρος πάσχει από κατάθλιψη. Μπορεί να τον αμφισβητήσει κανείς; Στην Ψυχιατρική η υποκειμενικότητα στην κρίση δύναται να οδηγήσει σε διαφορετικές διαγνώσεις. Ο νευρολόγος στο νοσοκομείο Νίκαιας βεβαίωσε ότι ο Φλώρος αντιμετωπίζει επιληπτικές κρίσεις. Δεν υπάρχει ιστορικό κρίσεων, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον γιατρό να βεβαιώνει ότι, κατά την επιστημονική του άποψη, ο Φλώρος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιληψίας.

Οταν πρόκειται για αναπηρία, οι γνωματεύσεις αθροίζονται. Η κατάθλιψη και η επιληψία δεν σε χαρακτηρίζουν ανάπηρο. Τα ποσοστά του Φλώρου συμπληρώθηκαν από τις γνωματεύσεις του «Ευαγγελισμού» που αποδεικνύονται διάτρητες αφού οι γιατροί ισχυρίζονται ότι δεν τις υπέγραψαν ποτέ. Αλλά ας υποθέσουμε ότι στο νοσοκομείο δεν είχαν ιδέα για τη γνωμάτευση που φέρει τη σφραγίδα τους. Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΕΦΚΑ τι ακριβώς είδαν; Αναπηρία λόγω κατάθλιψης και άπνοιας; Σε φυλακισμένο; Ε, τότε θα έπρεπε να βγουν όλοι. Ξέρετε κανέναν που να βρίσκεται στη φυλακή και να μην έχει κατάθλιψη; Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να μην γνώριζαν ότι επρόκειτο για φυλακισμένο. Και πάλι, εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία χορηγούν την αναπηρία και, κατά συνέπεια, τη σύνταξη.

Ο Φλώρος, λοιπόν, ή καλύτερα η ομάδα υπεράσπισής του, πήρε τρεις γνωματεύσεις από τρεις διαφορετικές πηγές, άθροισε ποσοστά αναπηρίας, έλαβε το πιστοποιητικό από τον ΕΦΚΑ και τα έθεσε στην κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας. Εδώ πια τα ερωτήματα δεν είναι, απλώς, εύλογα, βγάζουν ουρά και ουρλιάζουν. Διότι όταν τα χαρτιά φτάνουν στη Χαλκίδα, έχουμε να κάνουμε με δικαστές που γνωρίζουν ποιος είναι ο κρατούμενος. Οι άνθρωποι θα πήραν, ασφαλώς, μπροστά τους τις γνωματεύσεις και την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν πήραν δα και αξονική τομογραφία ή εργαστηριακές εξετάσεις με αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα. Ψυχιατρικές γνωματεύσεις διάβασαν. Και δεν ζήτησαν μία δεύτερη γνώμη;

Ναι, βέβαια, οι δικαστές κινήθηκαν κατά το γράμμα του νόμου και, πιθανότατα, έπεσαν θύματα πλάνης. Αν έγινε έτσι, τότε η αφέλειά επηρεάζει την ευθυκρισία και συνεπώς έχουμε να κάνουμε με κακούς δικαστές. Εννοείται ότι κάτι δεν πάει καλά στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΕΦΚΑ. Αξίζει να γνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους που χορήγησαν τη βεβαίωση αναπηρίας στο Φλώρο και να ακούσουμε πώς σκέφτηκαν. Αν μη τι άλλο δείχνουν καλόπιστοι. Στον Φλώρο έδωσαν την ελευθερία του, εμείς μπορεί να πάρουμε καμιά σύνταξη. Στον «Ευαγγελισμό» τα πράγματα είναι περισσότερο θολά καθώς οι αρμόδιοι γιατροί δηλώνουν ότι δεν έχουν ιδέα για τις γνωματεύσεις στις οποίες εμφανίζεται η υπογραφή τους. Πίσω στη φυλακή, ο ψυχίατρος θα ισχυριστεί ότι έγραψε αυτό που, κατά τη γνώμη του, αντιμετωπίζει ο ασθενής. Και ο νευρολόγος στη Νίκαια θα πει ότι εντόπισε κρίσεις επιληψίας, σαν και αυτές που θα αρχίσουμε να παθαίνουμε και εμείς.

Θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα: ο ΕΦΚΑ, ο ψυχίατρος και ο νευρολόγος θα ισχυριστούν ότι λειτούργησαν στο πλαίσιο της υποκειμενικής κρίσης που τους χορηγεί ο νόμος και η επιστήμη. Ο Φλώρος θα κληθεί να εξηγήσει τι συνέβη με τη γνωμάτευση του «Ευαγγελισμού». Όμως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας πρέπει να ερωτηθεί για ποιο λόγο δεν είδε τον ελέφαντα στο δωμάτιο.