634
| CreativeProtagon/IntimeNews

Στον επόμενο τόνο… «Φώφη Γεννηματά»

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 10 Ιουνίου 2022, 20:08
|CreativeProtagon/IntimeNews

Στον επόμενο τόνο… «Φώφη Γεννηματά»

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 10 Ιουνίου 2022, 20:08

«Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι…». Πώς ήρθε στο μυαλό μου εκείνη η φωνή ενός παρελθόντος; Μια εποχή προ κινητών. Τότε που καλούσαμε για να τσεκάρουμε την ώρα. «Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι… Φώφη Γεννηματά». Τι περίεργες συνδέσεις κάνει το μυαλό; Ηταν η πιο αισιόδοξα ευεργετική είδηση, το πιο συγκινητικό νέο των τελευταίων δραματικών χρόνων.

Μόνο συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού: 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, με ΑΜΚΑ, θα λάβουν στο κινητό τους παραπεμπτικό με SMS από τον ΕΟΠΥΥ για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, που, προσέξτε κάτι σημαντικό, θα μπορούν να την πραγματοποιήσουν είτε σε δημόσιες δομές υγείας είτε σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα.

Aρα, θα είναι μια εύκολη διαδικασία, που δεν θα χρονοτριβεί καθόλου σε γραφειοκρατικά ραντεβού κ.λπ. Το ευεργέτημα της πρόνοιας και το κράτος δίπλα μας, ως χρήσιμος φίλος, ως έγνοια για τον πολίτη. Πολιτισμός. Ακόμα και το όνομα του προγράμματος αυτό ακριβώς δηλώνει. Πολιτισμός. Σημείο αναφοράς η Φώφη Γεννηματά, ελληνίδα πολιτικός που διήλθε αγέρωχα αξιοπρεπής τη μαρτυρική, επίπονη, μακρά διαδρομή μιας νόσου-μάστιγας.

Αγωνίστρια και μανούλα. Και έρχεται ένα δυναμικό «Εις μνήμην», από μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση, για να ανοίξει ένα «παράθυρο», να μπει αέρας υγείας. Υγεία η πρόληψη. Ο μόνος κοινός αγώνας μας, αυτός για ζωή. Τι να λένε τα «ψευτοστρατόπεδα»; Το σημείο όπου οι γυναίκες γίνονται ένα. Το γνωρίζω αυτό το «ένα». Στο πετσί μου. Κι ας μην αφορούσε ο δικός μου καρκίνος τον μαστό, ήταν καρκίνος ενδομητρίου.

Αλλά μέσα μου καταγράφηκαν τόσo πολλά βλέμματα! Τόσες ενώσεις και γέφυρες του δευτερολέπτου… Σε εκείνη την ακροβατική σχοινοβασία… Μην και σε πάρει από κάτω, χάθηκες!.. Εκείνος ο παγωμένος χρόνος στη χαμηλοτάβανη σιωπή των εξεταστηρίων. «Μην αναπνέετε… Αναπνέετε», η ζωή σου όλη σε τρέιλερ, η αγωνία των αποτελεσμάτων, τα περουκάδικα και η ανταλλαγή βλεμμάτων μέσα από καθρέφτες…

Ψυχούλα μου!.. Τι περνάς κι εσύ, τι περνάω κι εγώ… Το χαμήλωμα και οι διάλογοι με το όποιο θείο. «Για να δώσω μια μάχη, βρε Θεέ, πρέπει και να με καραγκιοζέψεις;». Η δύναμη! Πόση δύναμη έχουν οι γυναίκες! Τόση, που δανείζουν κιόλας σε όλη την οικογένεια. Τα παιδιά… Τι κεφάλαιο τα παιδιά. Η μάνα σου, «πώς το λες στη μάνα σου;»…

Ο σύντροφος; Μακάρι ο ενσυνείδητος… Μακάρι! Αν γελοίος; Τι επιπλέον μαχαιριά! Το κεφαλάκι σου γυμνό, η ψυχή σου ολόγυμνη… Φόβος, μοναξιά, αϋπνίες, φόβος και πάλι φόβος… Δεν μοιράζεται η διαδρομή παρά μόνο με όποιον την έχει ζήσει. Τι αγώνας, βρε κορίτσια; Γυναίκες-παιδιά-κορίτσια… Ολα αυτά γίνεσαι, την ίδια ώρα, όλα! Βυζάκια, σας φιλώ.

Και πόσο πολλά σε ακολουθούν, ακόμα και στην ίαση… Η πιο άφοβη φοβισμένη. Στη γνώση, πια, ότι είσαι σε διάλειμμα. Πονηρεμένη βαθιά. Ενα γλυκό γκρι, το πιο φωτεινό γκρι! Ενώ λατρεύεις όλα τα χρώματα. Και δεν χρονοτριβείς για κανέναν πια, γιατί εμπέδωσες ότι «οι άλλοι»… Τόσα ξέρουν, τόσα κάνουν. Ασ’ τους, μωρέ!

Με συγκίνησε βαθιά η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Μεταμορφώθηκε στα μάτια μου, έγινε γιος μιας γυναίκας που πέρασε καρκίνο, της μάνας του, Μαρίκας. Κι ας ήταν η Μαρίκα θηρίο, όπως τουλάχιστον την περιγράφουν όσοι τη γνώρισαν. Εχεις δει τα θηρία όταν σβήνουν τα φώτα και μένουν μόνα με τον εαυτό τους; Ηρθε ο γιος (ο κάθε γιος και η κάθε κόρη) σε επαφή με το ότι, τελικά, η μάνα δεν ήταν από σίδερο.

Δηλαδή με αυτό που δεν χωράει σε νου παιδιού, σε όποια ηλικία. Και πέρασαν τα χρόνια, κι εκείνος ο νεαρός έγινε Πρωθυπουργός. Και γύρισε το παρελθόν από υπόσχεση σε πράξη. Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη. «Φώφη Γεννηματά». Ναι, η πολιτική έχει κι αυτή την όψη. Σου δίνει τη δυνατότητα… Μόνο κάτι τέτοιες ώρες τους ζηλεύω…

ΥΓ: Μακάρι σύντομα να ευεργετηθούμε και με την αξονική τομογραφία ΧΑΜΗΛΗΣ δόσης ακτινοβολίας για τον «αόρατο» καρκίνο του πνεύμονα που είναι ο Νο1 θανατηφόρος καρκίνος. Μακάρι να γίνει η ρουτίνα στο τσεκ απ όλων μας. Παρακολουθήστε την Fairlife στο fb για να έχετε τη σωστή ενημέρωση. Τάμα της Κορίνας Πατέλλη Bell εις μνήμη του συζύγου της που έχασε τη μάχη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News