Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν το Thanksgiving – Το έλεγαν «Θενκσελότια»!

Πολλούς αιώνες πριν αρχίσουν οι Αμερικανοί να γιορτάζουν την Ημέρα των Ευχαριστιών - που όπως αποδείχθηκε την αντέγραψαν από την αρχαία Ελλάδα -  οι πρόγονοί μας γιόρταζαν τα περίφημα «Θενκσελότια» τρώγοντας γαλοπούλα
Νίκος Ζαχαριάδης
Οπως αποκάλυψαν οι συντηρητές, ο περίφημος πίνακας του Νταβίντ στην πραγματικότητα δεν λεγόταν «Ο Θάνατος του Σωκράτη» αλλά «Τα Θενκσελότια του Σωκράτη»

Μια ανακοίνωση βόμβα έκαναν σήμερα οι υπεύθυνοι του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, όπου εκτίθεται ο περίφημος πίνακας του Ζακ Λουί Νταβίντ «Ο Θάνατος του Σωκράτη». Οπως παραδέχθηκαν κατά την καθιερωμένη συντήρηση του περίφημου έργου οι εμπειρογνώμονες πρόσεξαν για πρώτη φορά ότι κάτω από το ποτήρι με το κώνειο υπήρχε ένα άλλο στρώμα χρώματος.

Γρήγορα σήμανε συναγερμός στην παγκόσμια κοινότητα και αποφασίστηκε να αφαιρεθεί το στρώμα της μπογιάς που είχε καλύψει το αυθεντικό έργο για να μάθουμε όλοι τι πραγματικά ήθελε να απεικονίσει ο καλλιτέχνης και ήθελαν να κρύψουν οι πλαστογράφοι.

Και πράγματι. Επειτα από εργασίες δύο ετών ήρθε η συγκλονιστική αποκάλυψη: ο πίνακας έδειχνε τον Σωκράτη να γιορτάζει με τους μαθητές του την αρχαία ελληνική γιορτή των Ευχαριστιών, τα περίφημα «Θενκσελότια»!

Και πράγματι. Μπροστά στον Σωκράτη δεν υπήρχε ένα κύπελλο με κώνειο αλλά μια φρεσκοψημένη γαλοπούλα! Γιατί οι Ελληνες είχαν ανακαλύψει και τις γαλοπούλες. Άσχετα αν μετά τις έστειλαν στην Τουρκία. Γι’ αυτό άλλωστε και η αγγλική ονομασία της γαλοπούλας είναι «Turkey»!

Οσο λοιπόν και να προσπαθήσουν οι πλαστογράφοι της Ιστορίας να κρύψουν την αλήθεια, στο τέλος θα έρθει στην επιφάνεια, όπως το αυθεντικό χρώμα στον πίνακα του Νταβίντ. Και οι λαθροχείρες αμερικανοί θα αποκαλυφθούν!

Προφανώς η αποκάλυψη αυτή αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Κατ’ αρχήν το να γιορτάζεις πλέον την Ημέρα των Ευχαριστιών δεν είναι «αμερικανιά» και μπορεί να την γιορτάζει χωρίς πρόβλημα ακόμα και η σύντροφος του Πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα. Και μάλιστα μπορεί να δίνει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα χάρη σε κάποιο από τα συμπαθή πτηνά.

Επιπλέον η αποκάλυψη του αυθεντικού ελληνικού Thanksgiving νομιμοποιεί και τον θεσμό της Black Friday καθώς η λέξη «Friday» αποτελεί παραφθορά του αρχαιοελληνικού «Φρι Ντέι». Ηταν δηλαδή η ημέρα που πουλούσαν τους μαύρους σκλάβους τόσο φτηνά που ήταν σαν να τους απελευθερώνουν!