417
| REUTERS

Λένε πως μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις…

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 15 Απριλίου 2021, 20:15
|REUTERS

Λένε πως μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις…

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 15 Απριλίου 2021, 20:15

Λένε ότι μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, αλλά συχνά-πυκνά και οι λέξεις αποδεικνύονται ανήμπορες να περιγράψουν όλο το βάθος και το εύρος ενός τσαφ της φωτογραφικής μηχανής.

Τι βλέπουμε σ’ αυτή τη σημαδιακή φωτογραφία που τραβήχτηκε Πέμπτη μεσημέρι στο Παλάτι της Αγκυρας; Μα, τον Νίκο Δένδια και τον Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν ξεκινήσουν την έκτακτη συνάντησή τους, η οποία δεν ήταν στο πρόγραμμα, αλλά προτάθηκε την τελευταία στιγμή από την Τουρκία.

Παρατηρήστε προσεκτικά τους δύο, αξίζει τον κόπο. Ο Δένδιας είναι τόσο χαρούμενος επειδή βρίσκεται εκεί μέσα, ώστε μοιάζει με παιδάκι που άνοιξε μια πόρτα και βρέθηκε ξαφνικά σε παρτάκι γενεθλίων φίλων του από τη γειτονιά και συμμαθητών του απ’ το σχολείο. Στέκει εκεί άνετος, ψηλός, ευθυτενής και ανοιχτόκαρδος σαν γνήσιος Επτανήσιος, που δίχως ιδιαίτερη δυσκολία αμολάει και μια καντάδα. Και γιατί να μην είναι έτσι; Αν και βρίσκεται μέσα στη φωλιά του φιδιού, λίγο οι Ευρωπαίοι, λίγοι οι Ισραηλινοί, λίγο οι Αιγύπτιοι, λίγο ο Μπάιντεν, το φίδι δυσκολεύεται πια να κάνει αυτά που έκανε πέρυσι. Τώρα παριστάνει πάλι το φιλαράκι της Ευρώπης. Και μόνο αυτό είναι αρκετό για να χαμογελά ο Κερκυραίος.

Δίπλα του ο Ταγίπ Ερντογάν θυμίζει τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής. Σαν να μη διαθέτει το πρόσωπό του διόλου μυς του γέλωτα, σαν να τον έχει πλακώσει η πιο βαριά κατάθλιψη των συγγραμμάτων της ψυχιατρικής. Τι κουρασμένος άνθρωπος, τι μπαϊλντισμένο βλέμμα! Σαν να τον βαραίνει αφόρητα η απόλυτη εξουσία του, που τόσο πάλεψε για να την αποκτήσει, σαν να μη βλέπει την ώρα να την παρατήσει και να ξαπλώσει σ’ ένα κρεβάτι. Μόνο που φοβάται ότι αυτό το κρεβάτι θα είναι μοιραίο, οπότε υποχρεώνεται να στέκεται εκεί όρθιος μέχρις εσχάτων, με τους ώμους γυρτούς και τα χείλη σουφρωμένα, φορώντας μιαν έκφραση δίχως έκφραση.

Και δίπλα στον γελαστό και στον αγέλαστο, το περιβόητο παλάτι του σουλτάνου. Με πολυθρόνες και τραπεζάκι σε στυλ Λουδοβίκου, με ένα πολυάστρο κυκλωμένο από αστράκια, που ανάθεμα κι αν ξέρω τι σημαίνει, με δυο τουρκικές σημαίες (το πρωτόκολλο δεν τους υποχρέωνε να έχουν και ελληνική) και με δυο κάδρα που δείχνουν δάση, βουνά και ποταμάκια. Όχι προσωπογραφίες, μέσα σε κείνο το λυπημένο παλάτι κυκλοφορεί μόνο μία φάτσα, διαβάστε το «Φθινόπωρο του Πατριάρχη» του Μάρκες και θα καταλάβετε. Τέλος, στο πάτωμα, το χαλί που θα έκανε τη Μοιραράκη να στραβομουτσουνιάσει, αυτή πουλάει πολύ καλύτερα για τα σαλονάκια της ελληνικής μεσαίας τάξης. Και στην μπορντούρα του χαλιού τα λουστρίνια τους. Μα, ειλικρινά, είναι ο Ερντογάν που έχει μικρό πόδι ή ο δικός μας φοράει νούμερο 45ΦΦ που λέγαμε και στον Στρατό, όπου ΦΦ σημαίνει φαρδύ-φαρδύ;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News