1000
Από την εκδήλωση της Youth Empowered της Coca Cola 3E που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Τεχνόπολη |

Τι είναι το ΚΕΜΕΛ και πώς βοηθάει τους νέους να βρίσκουν δουλειά

Μανώλης Χλουβεράκης Μανώλης Χλουβεράκης 22 Οκτωβρίου 2017, 10:01
Από την εκδήλωση της Youth Empowered της Coca Cola 3E που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Τεχνόπολη
|

Τι είναι το ΚΕΜΕΛ και πώς βοηθάει τους νέους να βρίσκουν δουλειά

Μανώλης Χλουβεράκης Μανώλης Χλουβεράκης 22 Οκτωβρίου 2017, 10:01

Ολοι παραδεχόμαστε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή στη χώρα μας είναι η ανεργία και κυρίως των νέων μας. Και μάλιστα νέων που έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο ανωτάτων σπουδών.

Ο στόχος των οικογενειών αλλά και του πολιτικού συστήματος κάθε χώρας πρέπει να είναι η επόμενη γενιά, τα παιδιά μας, να περάσουν καλύτερα από την σημερινή. Αλίμονο όμως για την σημερινή γενιά στη χώρα μας. Ενας στους δύο νέους μας είναι άνεργος, απογοητευμένος και θυμωμένος. Ο,τι καλύτερο έχει η χώρα μας είναι σε μαρασμό.

Πόσες φορές έχω ακούσει από νέους:
  • «Εχω στείλει το βιογραφικό μου σε πάρα πολλές εταιρείες που είχαν αγγελία για πρόσληψη προσωπικού και δεν πήρα καμία απάντηση»
  • «Εχω απογοητευθεί. Οι επιχειρήσεις τα κοιτάνε όλα τα βιογραφικά που παίρνουν;»
  • «Τι να κάνω; Να συνεχίσω να ψάχνω για δουλειά στην Ελλάδα ή να κοιτάξω να φύγω στο εξωτερικό, όπως έκαναν τόσοι άλλοι…;»

…και πολλές άλλες παρόμοιες φράσεις που δείχνουν την απογοήτευση των νέων.

Από την άλλη πλευρά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες στη χώρα μας που δείχνουν πως οι περισσότεροι εργοδότες δηλώνουν δυσκολία να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης. Γνωρίζω τουλάχιστον τρεις τέτοιες έρευνες και μάλιστα σχετικά πρόσφατες. Παράλογο; Τι συμβαίνει; Τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών δείχνουν πως υπάρχει σημαντική απόκλιση του συστήματος δεξιοτήτων που νομίζουν πως διαθέτουν οι νέοι σε σχέση με εκείνα που ζητούν οι εργοδότες. Πώς κλείνει αυτό το κενό;

Τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια συνάντηση που είχα με τον Γιάννη Παπαχρήστου, Γενικό Διευθυντή της Coca Cola 3E Ελλάδας & Κύπρου, τον ενημέρωσα για το τι κάνουμε στο ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος) και αμέσως ενθουσιάστηκε. Εχουμε πεδίο συνεργασίας λαμπρό, μού είπε. Η εταιρεία του, που απευθύνεται κυρίως στους νέους, ετοιμαζόταν να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα για βασικές δεξιότητες, καθοδήγηση και δικτύωση σε νέους, που θα τους βοηθήσει αποτελεσματικά είτε να βρουν πιο εύκολα δουλειά, είτε να έχουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία ή να ξεκινήσουν μια ανταγωνιστική επιχείρηση. Ηταν μια καταπληκτική ιδέα και πρωτοβουλία απόλυτα στοχευμένη στους νέους μας, για να τους δώσει σημαντικά εφόδια για να δουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους. Ετσι, τόσο απλά, ξεκίνησε η συνεργασία της Coca Cola 3E με το ΚΕΜΕΛ.

Το ΚΕΜΕΛ, όπως πάντα εθελοντικά και χωρίς καμία αμοιβή, συμμετείχε στη διαμόρφωση μιας από τις προσφερόμενες θεματικές ενότητες του προγράμματος/σεμιναρίου, στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, και επιπλέον δεσμεύτηκε να διαθέσει μέλη του ως εισηγητές και μέντορες.

Τα μέλη του ΚΕΜΕΛ είμαστε υπερήφανοι για την στάση μας να μην πάνε χαμένες οι γνώσεις και οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει κατά την σταδιοδρομία μας αλλά να δοθούν πίσω στην κοινωνία χωρίς καμία αμοιβή ή ιδιοτέλεια. Ειδικότερα αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση που βοηθούμε νέους επιχειρηματίες μεταδίδοντάς τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει κατά την πολυετή σταδιοδρομία μας. Οι νέοι μας πέρα από παρουσιάσεις και ανταλλαγή εμπειριών θέλουν και πρακτικές συμβουλές, καθοδήγηση και υποστήριξη. Οι νέοι μας αγωνιούν και αξίζουν την βοήθεια και υποστήριξη από όλους μας. Αλλά και η χώρα μας περιμένει βοήθεια από τους νέους μας για να βγει από την οικονομική κρίση. Τώρα που πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και ν‘ ανταγωνισθεί στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι νέοι μπορούν να γίνουν ο μοχλός της αλλαγής και της ανάπτυξης της Ελλάδας. Και το ΚΕΜΕΛ στέκεται δίπλα σ’ αυτούς τους νέους εδώ και περίπου 10 χρόνια, αφότου αποφάσισε να εστιάσει στην επιχειρηματικότητα των νέων βάζοντας τους παρακάτω στόχους:

  1. Να προσπαθήσουμε ν’ αλλάξει προς το θετικό η στάση της κοινωνίας και των νέων προς την υγιή επιχειρηματικότητα.
  2. Να γίνουν τα πανεπιστήμια κοιτίδες προώθησης και ανάπτυξης της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
  3. Να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό και υψηλής ποιότητας δίκτυο υποστήριξης των νεανικών επιχειρήσεων.

Τα μέλη του ΚΕΜΕΛ, πενήντα σήμερα με τουλάχιστον 20 χρόνια προϋπηρεσία εκ των οποίων 10 χρόνια σε υψηλές θέσεις μεγάλων διεθνών και ελληνικών εταιριών, προσπάθησαν πολύ για την επιτυχία των παραπάνω στόχων με αμέτρητες ώρες εθελοντικής δουλειάς και εννοείται χωρίς καμία αμοιβή, όπως κάνουν πάντοτε.

Σήμερα τα μέλη του ΚΕΜΕΛ μπορούν να αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση για την προσπάθεια και τους κόπους τους όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχει πλέον δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για επιχειρήσεις νέων μας και η στάση της κοινωνίας έχει αλλάξει προς το θετικότερο για την υγιή επιχειρηματικότητα. Χωρίς αυτή πώς θα βγει η χώρα μας από την κρίση; Και συνεχίζει το ΚΕΜΕΛ τις προσπάθειές του έχοντας συνεργασία με πολλές θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων, με πανεπιστήμια αλλά και απευθείας συναντήσεις ένας προς ένα με νέους υπό εκκόλαψη επιχειρηματίες που ζητούν βοήθεια και καθοδήγηση. Να αναφέρω μερικές τέτοιες συνεργασίες όπως με το EGG, VENTURE GARDEN, ORANGE GROVE, ACEin, OK!Thess, Innovathens, Social Dynamo, Invent ICT και με πανεπιστήμια όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.λ.π. Το ΚΕΜΕΛ έχει ανταποκρθεί σε πάνω από 2.000 αιτήματα μεμονωμένων νέων και έχει κάνει πάνω από 800 συναντήσεις μαζί τους. Ακόμη το ΚΕΜΕΛ έχει ετοιμάσει για τους νέους μας έτοιμα επιχειρηματικά σχέδια που τα έχει αναρτήσει στον ιστότοπό του www.kemel.gr

Οι νέοι μας είναι από τους καλύτερους στον κόσμο και από τους πιο μορφωμένους. Οι περισσότεροι διαθέτουν ένα ή περισσότερα πτυχία και μιλούν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα. Επιπλέον είναι ευέλικτοι, έξυπνοι, πολυμήχανοι να βρίσκουν λύσεις, εξωστρεφείς, τολμηροί, με φρέσκες καινοτόμες ιδέες και πολλή όρεξη για δουλειά για να πάνε μπροστά. Το «επιχειρείν» είναι μέσα στο DNA των Ελλήνων και τους ταιριάζει. Το δείχνουν τόσα πολλά παραδείγματα παγκόσμια επιτυχημένων Ελλήνων επιχειρηματιών που έγιναν και μεγάλοι δωρητές της χώρας.

Από την πείρα μου θέλω να τονίσω πως όταν οι νέοι μας βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον διαπρέπουν και ξεχωρίζουν. Αυτό το περιβάλλον πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε.

Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία του ΚΕΜΕΛ με το θαυμάσιο πρόγραμμα Youth Empowered της Coca Cola 3E θα δώσει στους νέους καινούργια εφόδια που τα έχουν μεγάλη ανάγκη. Η πείρα των μελών του ΚΕΜΕΛ με την πυρά της νεανικής ομάδας του Youth Empowered  της Coca Cola 3E μπορεί να ανάψει την φωτιά της δημιουργίας για ένα καλύτερο αύριο των νέων μας και να τους δώσει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον τους. Καλώ όλους τους νέους μας που σήμερα είναι απογοητευμένοι να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα Youth Empowered. Είναι μια τεράστια επένδυση που θα κάνουν στον εαυτό τους. Και μάλιστα δωρεάν. Κάντε το!!!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News